suenio Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Jak w tytule. Jest jakieś optimum? Ile lać piwa do butelek i jaki wpływ na pracę drożdży ma pozostały w butelce tlen? Szukałem odpowiedzi ale nie znalazłem, może źle szukałem? Z moich obserwacji piw przemysłowych wynikło, że nic nie wiem - zalanie tego samego piwka waha się w butelkach +- 1 cm. Ile lać? Pozdrawiam kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Czym rozlewasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Fermentator z kranikiem + wężyk. Burzliwa, cicha + przefiltrowanie przez bardzo drobne sitko z gazą i zadaną glukozą do kolejnego fermentatora i wtedy rozlew. Leję albo z kranika, albo z kranika z krótkim wężykiem. Staram się nie napowietrzać, przy kolejnych przelewaniach jeżeli ma to wpływ:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Lepiej nalewaj z wężykiem. Mniej będzie ci się piwo pienić i mniej je napowietrzysz. Uszykuj sobie taki aby sięgał do dna w butelce. Nalewasz wtedy piwa do pełna a po wyjęciu wężyka pozostanie tyle miejsca w szyjce, ile jest potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Optymalna ilość powietrza w butelce to 0. Tyle, ze ciężko tak nalać, a jak nalewasz zimne piwo, to potem się rozszerzy i rozsadzi butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Optymalna ilość powietrza w butelce to 0. Tyle, ze ciężko tak nalać, a jak nalewasz zimne piwo, to potem się rozszerzy i rozsadzi butelkę. Czyli wiki podaje błędnie żeby zostawiać aż 4 cm? Edytowane 27 Listopada 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam Cytat z książki "Piwo warzone w domu " autor Wolfgang Vogel "Butelek nie należy napełniać aż do samego wylewu , nad piwem powinno pozostać ok. 3 cm wolnej przestrzeni , co pomoże wyrównać zmiany ciśnienia i nie dopuści do rozerwania butelek " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dodatkową zaletą zostawiania kilku centymetrów jest to, że butelek wyjdzie więcej czyli piwa będzie optycznie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Rada praktyczna: Ja osobiście nie znoszę piwa niedogazowanego, przez co niestety dość często zdaża mi się przegiąć w drugą stronę i nagazować za mocno. Jak mam nalane pod kapsel, to odgazowywanie jest mordęgą, trzeba je powtarzać 3-4 razy, bo objętość CO2 w szyjce butelki jest minimalna. Za to jak zostawiam 4cm luzu w szyjce butelki to wystarczy raz popuścić gazu i nawet przypadki beznadziejne (strefa zagrożenia wybuchem) po jednokrotnym odgazowaniu stają się "normalne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Ja nalewam przy użyciu rurki z zaworkiem grawitacyjny. Leję po samą górę a po wyjęciu rurki zostaje akurat odpowiednia luka między kapslem a lustrem piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suenio Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Już wiem co i jak, a swój sposób pewnie wypracuję z czasem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się