pablokrak Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Witam . Wczoraj zacierałem swoją warkę nr 23 - Belgijskie Specialty Ale 18 °Blg z zestawu CP . . Uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej i prawie 19°Blg . Jako jedne z proponowanych do tego piwka drożdży występują Safbrew s-33 , których gęstwę posiadałem z poprzedniego warzenia Saisona ( 2 słoiki po około 200 ml ). Zaraz po wystudzeniu brzeczki do około 20 °C zadałem 200 ml gęstwy . Po 12 godzinach zauważyłem , że fermentacja nie zastartowała więc dodałem następną porcję gęstwy . W tej chwili mija 24 godziny od zadania pierwszej dawki gęstwy i nadal zero oznak fermentacji ( zero piany ). Czekać dalej czy działać już suchymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Czekaj... spokojnie. Niepotrzebnie dodawałeś drugą porcję gęstwy. Doświadczeni Piwowarzy powiedzą Ci, że czasem trzeba się postresować i 72 godziny. Tylko spokój może Cię uratować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 (edytowane) Czytałem wiele na ten temat czasami skrajnie różnych informacji .W jednym z postów wyczytałem żeby interweniować po 24 godzinach ,z kolei w innym zalecana była cierpliwość .Stąd też moje pytanie .Moje wszystkie dotychczasowe warki z użyciem gęstwy startowały najpóźniej po 3 godzinach . Edytowane 28 Listopada 2011 przez pablokrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 72 godziny przy użyciu gęstwy to jeszcze nie miałem, ale 48 - owszem. Ale powiedz w jakiej temperaturze stoi piwo ? Bo tutaj szukałbym przyczyny takiego lagu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Fermentacja na szczęście ruszyła po około 27 godzinach . Piwko stoi w temperaturze około 21 °C . Dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie tematem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się