robkiz Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Pozwolcie koledzy się przywitac z okazji pierwszej czynnej wizyty na forum. Interesuje mnie od pewnego czasu okreslenie Kentish Ale/ Kesntish Strong Ale. Zainteresownaie to wynika miedzy innymi z posiadanej flaszki piwka 1698 od Shepherd neame. Kondycjinowanego w butelkach co zamierzam wykorzystac i odzyskawszy drozdze sprobowac eksperymetnalnie maly nastaw czegos podobnego. Niestety okazalo sie ze niezmiernie malo jest informacji o takim "stylu". Owszem znalazlem co nieco w katalogu angielskich zastrzezonych wyrobow regionalnych. Ale w zasadzie nic pozatym. Wychodzi mi na to ze to tylko taki sposob browaru na podkreslenie wyjatkowosci tego niezlego skad inad piwa. Mam racje czy tez moze dalo by sie to podciagnac pod jakis styl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Mówisz, masz - receptura na klon Bishop's Finger. Na moje oko wygląda dobrze. Mam ją w moich planach warzelniczych na przyszłoroczne szarże angielskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Kondycjinowanego w butelkach co zamierzam wykorzystac i odzyskawszy drozdze sprobowac eksperymetnalnie maly nastaw czegos podobnego. pytanie czy to piwo do refermentacji dostało te same drożdże co do fermentacji burzliwej;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) O widzisz Zgoda bardzo dobry pomysl; biskupi palec bardzo lubie ;-) przyjze sie tez temu przepisowi. dziekuje. Pawel1024 no pewności nie mam, ale lektura tej stronyhttp://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/ oraz powodzenie z drożdżami z Fuller's IPA przekonały mnie do spróbowania EDIT: orrrtografia Edytowane 2 Grudnia 2011 przez robkiz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 O widzisz Zgoda bardzo dobry pomysl; biskupi palec bardzo lubie ;-) przyjze sie tez temu przepisowi. dziekuje. Pawel1024 no pewności nie mam, ale lektora tej stronyhttp://www.nada.kth.se/~alun/Beer/Bottle-Yeasts/ oraz powodzenie z drożdżami z Fuller's IPA przekonały mnie do spróbowania U mnie ta strona jest bez lektora :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 No widzisz to ze nie podkreśla nie znaczy ze poprawnie ciężkie życie nieuka. Przepraszam - poprawilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Nie wiem jak z wiarygodnością. Podają tam że drożdże z Gulden Draak są ok, ale browar sam twierdzi że do kondycjonowania daje inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Ano pewności nigdy nie ma ale chętnie spróbuje tym bardziej ze nie spodziewam sie żeby wyszło niepijalne. Jeśli wszystko inne sie uda. Poprzednią warkę zadałem drożdżami z butelki fuller's IPA (jak juz pisałem) i w sumie lepiej się zachowywały niż London ESB Wyeasta. Fermentowały szybko i głęboko i pomimo temperatury 19-20stopni dość czysto o ile mogłem to stwierdzić swoim niewprawnym nosem. Kłaczkują i sedymentuja też zadowalająco. Zatem spróbuje mały eksperymentalny nastaw a co mi tam:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się