MSB_XIII Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Szanowni Koledzy Piwowarzy. Mam zagwostkę , Kolesza uwarzyłem , zabutelkowałem go jakos 4-5 tyg temu. Jest wlany w butelki po piwie Staropolskim ( zapięcie patentowe , butelki "pet" ) . Najpierw tydzien w cieplym by drożdże wzieły się za cukier , potem w ciut chłodniejsze. "Macając " butelki czuję, że nie ma gazu. Co mam zrobic ? Otworzyc i dosypac cukru ? Infekcji nie widac zadnej w butelkach , a cukier NA PEWNO był dodany , nawet jesli zapomnialem do jakiejs butelki dodac to nie mogłem zapomniec dodac do połowy warki ! bo reszta zabutelkowana w szkle - więc nie do sprawdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 A klarowałeś może żelatyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Nie ma na co czekać, uwodnij drożdże suche lub jak masz użyj gęstwy i wstrzyknij trochę do każdej z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Niczym nigdy nie klarowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Czekać, kiedyś po 3 msc mi się nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Cuche jakies mam... od Brew-kita Coopersa , gdy jeszcze "puszkowałem". Zatem nie dodawac cukru tylko drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Nic nie robić, warzyć następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 1 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Witam Na przyszłość nie rozlewaj do petów po Staropolskim są nieszczelne i tu też może być przyczyna .Otwórz jedną butelkę na próbę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 (edytowane) Mówisz i masz - otwieram szklaną po Grolszu - niestety 0 gazu, zatem cała warka nie ma gazu , jak domniemuje. Kolor - sołmkowy, bukiet ? za małe mam doswiadczenie ale opisałym jako winny. Moja Anka ( ona piwa nie pija więc ocena zapachu może byc bardziej obiektywna ) ocenia "jak jabol jabłkowy za 5złoty" - no to poraszka ... aż wstyd mi się przyznac. Smak - lekko kwaskowe , ale z nuta słodką - jabłkową faktycznie. Edytowane 1 Grudnia 2011 przez MSB_XIII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MSB_XIII Opublikowano 2 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Więc chyba zleje warke z butelek do balona , zadam drożdże piekarnicze , trochę cukru i bedzie też napój ... po przedestylowaniu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zrób eksperyment: do jednej butelki dodaj nieco cukru, do drugiej nieco drożdzy, do trzeciej i to i to, zobacz po tygodniu co da najlepszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Smak - lekko kwaskowe , ale z nuta słodką - jabłkową faktycznie. Ta nuta słodka to pewnie nie przerobiony cukier z refermentacji. Dodaj drożdży strzykawką, poczekaj aż się nagazuje i wtedy zdecydujesz czy robić calvadosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 A może nie dopilnowałeś i zostało spasteryzowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Niczym nigdy nie klarowałem. MSB_XIII a żelatyna ma jakiś negatywny wpływ na nagazowanie? bo właśnie planowałem do marcowego troszke "dosypać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Niczym nigdy nie klarowałem. MSB_XIII a żelatyna ma jakiś negatywny wpływ na nagazowanie? bo właśnie planowałem do marcowego troszke "dosypać". Wyszukiwarka nie działa?, zerknij tu http://www.piwo.org/forum/t2681-Klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Niczym nigdy nie klarowałem. MSB_XIII a żelatyna ma jakiś negatywny wpływ na nagazowanie? bo właśnie planowałem do marcowego troszke "dosypać". Wyszukiwarka nie działa?' date=' zerknij tu http://www.piwo.org/forum/t2681-Klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej.html[/quote'] działa ale gryzie . Sorka - jakoś mnie to tak zaciekawiło że faktycznie walnąłem posta bez sprawdzenia... Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się