PiwoszNiepasteryzowany Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Witam i proszę o kilka rad. Niedawno zaopatrzyłem się w dwa brew-kity BREWMAKER, Lager, 1,5 kg i BREWMAKER, Mild 1,5 kg, sztuk: 1 cena: 49 zł. Jako zamiennik cukru mam zamiar użyć BA Brew-kit PLUS. Przeczytałem, że jest to najlepszy wybór jeżeli chodzi o jakość do ceny. W każdym razie mam zamiar puszkę przelać do 3 litrów gorącej wody a następnie uzupełnić w fermentorze do poj. 20l. (oczywiście nie mam zamiaru mieszać 2 puszek - każdą z osobna wykorzystam). Następnie mam zamiar dosypać suchy ekstrakt słodowy (1kg), wymieszać i jak będzie miało wszystko 20°C dodać drożdży. Odstawiam na ok 10dni aż spadnie do 3°Blg i butelkuję. A teraz pytania: 1. czy przedstawiony wyzej pomysł na piwo z puszki jest dobry czy też wymaga poprawy? 2. kiedy należy mierzyć °Blg początkowe a kiedy końcowe? 3. czy do przygotowywanej brzeczki mam dodać 1kg zamiennika cukru czy może troszkę mniej? 4. czy podczas butelkowania dodaję jeszcze cukier lub jego zamiennik a jeżeli tak to ile na butelkę 0,5l. z góry dziękuję za odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę z banalności pytań ale wychodzę z założenia, że forum jest od tego aby pytania zadawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) 1. Plan OK. Tylko nie zakładaj, że zalejesz 20l. Dolewaj wody aż uzyskasz gęstość jaką chcesz osiągnąć. 2. Blg początkowe mierzymy na początku czyli zaraz przed zadaniem drożdży (gdy jest chłodna brzeczka), końcowe to takie które już nie spada czyli drożdże już nic nie zjadają. 3. Syp 1kg a nie wiem czy nie będzie trochę mało dlatego radzę dolewać wody powoli. 4. Tak dodajesz do butelek cukier/glukozę/jakikolwiek cukier fermentowalny przez drożdże. Ok 3-5g na butelkę w zależności od stylu piwa. Dokładniej możesz wyliczyć kalkulatorami. http://www.piwo.org/download/refermv2.zip http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11847779#tag Edytowane 4 Grudnia 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Witam Przeczytaj to na początek http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoszNiepasteryzowany Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Bardzo dziękuje. grzechu_k jeszcze jedno. Odnośnie odpowiedzi nr 1 czy chodziło Ci o to, ze dolewam wody aż osiągnę poziom np. 12°Blg ? Edytowane 4 Grudnia 2011 przez PiwoszNiepasteryzowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Nie jestem grzechu_k ale tak, z tym że nie zakładałbym w takim zestawie 12°Blg - ten kilogram Brew-kit PLUS to za mało, sam brewkit też należy do tych mniejszych - 1,5 kg. Bardziej celowałbym w 10°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 W układzie 1,5 kg pucha i kg zamiennika cukru z BA, wyszła brzeczka 22 litrowa 9,5 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Swego czasu robiłem podobny zestaw, tylko puszka innej firmy i wyszło mi 18 litrów i 12°Blg - przy 20 litrach powinno wyjść 10,5 - 11°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 olo333 odpowiedział za mnie. Też bym w 12°Blg nie celował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoszNiepasteryzowany Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Bardziej celowałbym w 10°Blg. W takim razie będę zalewać do 10°Blg. Oczekuje tylko na przesyłkę z BA i wtedy postaram się napisać jak mi poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoszNiepasteryzowany Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam. Właśnie otrzymałem przesyłkę. Zgodnie z zamówieniem otrzymałem dwie puszki. Jedna to Lager a druga to Mild obie po 1,5kg. Mam pewne wątpliwości co do załączonych do puszek drożdży. Opakowania pozbawione jakichkolwiek etykiet z nazwą czy gramaturą. Te dołączone do lagera mają jedynie nadrukowane "LEB" a te w Mild "HTB". Co oznaczają te znaki? Rozważam zamówienie innych drożdży, bo te nie wzbudziły mojego zaufania. Dlatego też proszę o radę jakie drożdże będą najlepsze do tych piw. Chodzi mi o drożdże górnej fermentacji. Przy poprzednich warkach stosowałem górnej fermentacji "Brewferm TOP 10g". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 wybierz sobie obojętnie jakie. Ja bym fermentował na tych co są przy puszkach. nie ma to aż takiego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Nie ładuj się w dodatkowe koszty. Szalał bedziesz jak zaczniesz zacierać Te drozdże z zestawu daja radę. 3 puchy które upichciłem na poczatku swej kariery miały takie same saszetki, no name, a zadziałały bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoszNiepasteryzowany Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Nie ładuj się w dodatkowe koszty. W sumie fakt. Nie ma co ładować się w koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się