Lukas Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 (edytowane) Otworzyłem dzis buteleczkę bittera, 10 dni po zabutelkowaniu. Zestaw BA. Smak ok, dobrze nachmielony, tylko zaskakuje brak piany. Na początku nalewania jakas rachityczna, potem znika. Czy to normalne? Wiem, że to piwo ma być słabo nasycone, ale wolę Was zapytać. Piwo lekko mętne. Refermentowałem z dodatkiem 90g cukru. Czy ma jeszcze szanse sie wyklarować. Dałem irish moss na koniec chmielenia. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 10 dni to jeszcze mało.Poczekaj miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Może stać w 12°C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cianek Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Nie za szybko otwierasz swoje "bronki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 człowiek nie może się powstrzymać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Lepiej jaby było powyżej 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harasim Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Na samym początku powinieneś trzymać w wyższych temperaturach, aby ładnie i sprawnie refermentacja przeszła, a później do niższych żeby piwko się wysyciło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Do teraz stało w 18stu. Ale przeniosłem do 12stu. Może faktycznie jeszcze w18stu z tydzień, dwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Mój bitter przy takiej samej ilości cukru do referm. dopiero mniej więcej po miesiącu ma piankę. Także spokojnie , daj mu czas. W butelkach już nic mu nie grozi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się