pawel1024 Opublikowano 5 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 wiem że podobnych wątków było już na pęczki ale proszę o krótką opinie, ewentualne sugestie. Malinowe 20L 4kg pilzneńskiego zacieranego na słodko (72°C ) syrop malinowy herbapol 2L chmiel lubelski 20g na godzinę gotowania chmiel aurora 15g na ostatnie 10minut drożdże danstar nottingham chłodzenie chłodnicą ujdzie takie czy coś zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 nie wierzę że nikt nie robił malinowego i nie ma jak ocenić receptury... napisze ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 nie wierzę że nikt nie robił malinowego i nie ma jak ocenić receptury...napisze ktoś? Ale w twojej propozycji receptury brakuje malin A tak poważnie jak chcesz użyć syropu malinowego, to prawdę mówiąc lepiej uwarzyć jasne neutralne piwo, do którego przed podaniem lepiej jest dodać syropu. Geddeon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 A tak poważnie jak chcesz użyć syropu malinowego, to prawdę mówiąc lepiej uwarzyć jasne neutralne piwo, do którego przed podaniem lepiej jest dodać syropu. i o taki feedback mi chodziło:) a z syropem to sugerowałem się postami innego użytkownika który sobie takowe chwalił, oprócz tego że łatwo można zrobić bardzo mocne piwo (syrop to prawie sama glukoza) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Nie wiem czy przeglądałeś ten wątek http://www.piwo.org/forum/t5528-Jak-zrobic-%22kobiece%22-piwo--moje-doswiadczenia-.html, Zbyszek T podaje przepis na malinowe a oprócz tego poleca syropy malinowe Trenczynek. Podobno maja świetny malinowy zapach, kosztem koloru w porównaniu do Herbapolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jeśli koniecznie chcesz to zrobić, to ktoś pisał że lepszy dla aromatu i nie podbijania zwykłego % są najtańsze "soki" do rozcieńczania, napewno słodzone słodzikiem. Co do drożdży to lepsze w tym wypadku były by chyba Danstar Windsor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Jeśli piwo ma być słodkie, to nie wiem czy zacieranie na słodko przyniesie pożądany efekt. W Spiżu Przemyss częstował bardzo dobrym malinowym, ale było słodzone xylitolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 co do słodzenia to mam do wyboru słodzik albo zacieranie na słodko chodzi też o alkohol, piwo zacierane na wytrawnie wraz z syropem byłoby bardzo mocne (na tle tych co robię teraz, ok 5%) kolor nie jest konieczny, ale co do soku o którym wspomniał kolega wyżej pomyślę dziękuje za uwagę :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Paweł, dobrze kombinujesz. Ja bym dał mniej słodu - bo wyjdzie ci mega mózgotrzep Z 4 kg słodu + 2 l syropu to wyjdzie z 18 blg. Syropy - ważne, żeby to były markowe syropy, z jak największym udziałem koncentratu z malin (czytaj na opakowaniu) a nie soku aroniowego itp. Herbapol jest jak najbardziej ok - byle nie jakieś "no name". Ważne też, żeby ten syrop był bez słodzików - ma zawierać tylko cukier. Dosłodzenie raczej i tak będzie konieczne - słodzik lub ksylitol. Zacieranie na słodko powoduje większą treściwość piwa, ale niekoniecznie większą "słodkość". I do refermentacji użyj też syrop malinowy. Ogólnie - do dzieła, to musi się udać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 Paweł, dobrze kombinujesz. Ja bym dał mniej słodu - bo wyjdzie ci mega mózgotrzep Z 4 kg słodu + 2 l syropu to wyjdzie z 18 blg. Syropy - ważne, żeby to były markowe syropy, z jak największym udziałem koncentratu z malin (czytaj na opakowaniu) a nie soku aroniowego itp. Herbapol jest jak najbardziej ok - byle nie jakieś "no name". Ważne też, żeby ten syrop był bez słodzików - ma zawierać tylko cukier. Dosłodzenie raczej i tak będzie konieczne - słodzik lub ksylitol. Zacieranie na słodko powoduje większą treściwość piwa, ale niekoniecznie większą "słodkość". I do refermentacji użyj też syrop malinowy. Ogólnie - do dzieła, to musi się udać w razie gdyby było za mało słodkie to doda się kolejnej porcji syropu do kufla a co do treściwości, to dekstryny, które tak mniemam, powstają przy zacieraniu na słodko, w takiej ilości powinny wystarczyć podzielę się wynikami później, taki patent może się przydać innym amatorom malinek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jq Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Dekstryny nie wystarczają, piwo jest kwaśne od soku malinowego. Ja dodałem jakiś słodzik na aspartanie i było bdb przez tydzień, potem aspartan się rozpada i mam wytrawne, lepszy ksylitol lub polecany słodzik z lidla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 mam jakiś słodzik, najwyżej się doda;) póki co kolor ma dziwny, brzeczka złota, syrop czerwony, całość wyszła fioletowa ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 póki co bardzo lekko fermentuje (mało piany) wnioskuję po tym bo nie używam rurki, ciekawe ile zejdzie... wyszło 18L piwa 19°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Jakie wyszło? - bardzo podobne w smaku do malinowych piw z biedronki, czuć zapach malin, bardzo ładny z resztą, dodatkowo piwo jest bardzo mocne, nie czuć w bukiecie alkoholu zato "kopie" jak szalone -jeżeli ktoś chciałby robić podobne malinowe to polecam zacierać "pół na pół" ponieważ zacieranie na słodko nie wniosło do piwa zbyt dużo słodyczy za to sprawiło że jest dość ciężkie na języku - kolejną radą jest dodanie sowitej ilości surowca do refermentacji, nie zapisałem ile dałem na butelkę ale około 150% tego co dodałem do grodzisza wg. forumowiczów i trafiłem w dziesiątkę - dosładzane słodzikiem, 3tabletki na butelkę, też dobry strzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rostpivo Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 =)tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się