pendzacy_jelen Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zakupiłem brewkity coopersa, chce wrzucić dwa do jednego balona. Moje wcześniejsze doświadczenia to wszelkie destylacje różnych rzeczy, nastawianie cukrówek oraz wino jabłkowe, piwa jeszcze nie warzyłem. Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa to fakt że w instrukcji brewkita temp. fermentacji to 21-27°C jednak pilsner to piwo dolnej fermancji czyli zimnej i teraz nie wiem, chyba będę musiał robić zgodnie z instrukcją bo drożdże są pewnie górnej fermentacji. Nie jest nic wspomniane o fermentacji cichej, tylko od razu po fermentacji burzliwej siup do butelek. Czy robić zgodnie z instrukcją, czy lepiej odstawić na cichą też ? Jak odmierzyć cukier do butelek nie mam miarki, zaopatrzyć się w wagę czy zwykła łyżeczka do herbaty będzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 A jakie drożdże dostałeś?. Od jakiegoś czasu cichej już nie robię, jak fermentacja się zakończy, przenoszę brzeczkę do zimnego pomieszczenia i czekam aż się ładnie sklaruje. Odważam cukier na wadze, rozpuszczam go w wodzie i wlewam do fermentora z kranikiem, następnie przelewam za pomocą wężyka brzeczkę z burzliwej do fermentora z kranikiem i rozlewam do butelek. Można też bezpośrednio za pomocą strzykawki wstrzykiwać rozpuszczony cukier do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Witaj, Wypadałoby najpierw na początek w paru słowach się przedstawić i przywitać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Przecież się przedstawiłem że pędzę mocniejsze trunki (póki co) Przed: W trakcie: Po: A jakie drożdże dostałeś? Nie jest na nich nic napisane oprócz "thomas coopers, yeast 7g" i daty : "19911 P" - 199 dzień 2011 Można też bezpośrednio za pomocą strzykawki wstrzykiwać rozpuszczony cukier do butelek. Ile tego cukru należałoby odmierzyć ? Mam balon 54L i keg 50L niestety żadnego pojemnika z kranikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 Daje się około 4g/0,5l cukru, poczytaj to: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita#Zadawanie_dro.C5.BCd.C5.BCy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Jak pisze na saszetce z drożdżami "P" to to są drożdże dolnej fermentacji. Ale: jest ich 6 gramów i nie wiadomo w jakiej są kondycji - czyli nie jest na 100% zagwarantowane że bez problemu przefermentują brzeczkę w temp. ok 10-11°C W każdym razie trzeba drożdże przed zadaniem z pewnością uwodnić. Pisałem o drożdżach Coopersa TU. (ludzie na homebrewtalk pisali, że drożdże normalnie działają w 11-13°C - o czym w powyżej podlinkowanym poście). Cicha fermentacja jest wskazana. Ja tak robiłem. O Pilsenerze Coopersa pisałem TU. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 6 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Wielkie dzięki za odpowiedzi które zrodziły dodatkowe pytania Który z ekstaktów będzie najlepszy do tej warki ? I w jakiej ilości zastępuje 1kg cukru (1:1 wydaje mi się dość dużo). Nie mam w piwnicy warunków żeby uzyskać niższą temperaturę, czy przenoszenie piwa w trakcie fermentacji nie szkodzi mu ? (chodzi o wystawienie na balkon i ew. przyniesienie do domu). Edytowane 6 Grudnia 2011 przez pendzacy_jelen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 6 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 (edytowane) Drożdże nie lubią dużych wahań temp., proponuje kupić gruby styropian i klej. Skleić pudełko o wym. dopasowanych do fermentora, zamrozić kilka butelek PET i używać ich do obniżenia temp. w środku fermentora. Jak masz starą lodówkę to możesz ja przystosować do warzenia piw dolnej fermentacji. edit nie warzyłem piwa z ekstraktów, więc w tej kwestii zbytnio nie pomogę , ale z tego co wiem to dobre ekstrakty produkuje WES http://sklep.wes.pl/?d=katalog. Edytowane 6 Grudnia 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Pendzacy Jeleniu widze ze kolumienka destylacyjna nielicha w kiblu stoi.... Jaki maxymalnie "voltaż" jestes w stanie uzyskać na tym sprzęcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Kup ekstrakt JASNY. Może być 500g + 500 g glukozy - taniej a dobrze lub 1000g ekstraktu (ale ja bym wtedy dodał jeszcze ze 100g glukozy Delecty tak dla poprawienia ekstraktywności). Jak drożdże uwodnisz i zadasz do brzeczki o temp. ok 18°C i fermentor będzie stał w pomieszczeniu o mniej więcej takiej temperaturze to będzie ok. Uważaj by brzeczka (po uzupełnieniu fermentora wodą) miała taka temperaturę. Po wlaniu wrzątku i np wypłukaniu puszki wodą z czajnika nawet jak dolejesz zimnej z kranu możesz wyjść na np. 27°C i wtedy problem. Miej w lodówce 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej (nawet przed warzeniem daj z lodówki na godzinę do zamrażalnika) możesz wtedy tą wodą "zbić" temperaturę brzeczki jak będzie stale zbyt wysoka pomimo dolewania zimnej wody. Dolać wrzątku zawsze można.... więc nie problem podwyższyć temp. brzeczki. Ale obniżyć to problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Witam, Od soboty fermentuje pilsner Coopers na drożdżach saflager W 34/70. temperatura otoczenia 10 °C . 20 litrów brzeczki o gęstości 10,5°Blg . Tutaj moje pytanie: do ilu °Blg może odfermentować piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 (edytowane) do 1-2 °Blg Edytowane 12 Grudnia 2011 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 do 1-2°Blg może nie zejść. Będę jutro w fermentowni i sprawdzę w zapiskach do ilu schodziły dolniaki Coopersa. W każdym razie 2 tyg burzliwej i 2 tyg cichej powinny załatwić sprawę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Sprawdzałem. Na zapiskach mam niestety głównie temperatury. °Blg końcowe mam tylko dla jednego piwa i nie jestem pewien dokładności odczytu. Było około 2,5 / 3 °Blg . jak pisałem wcześniej 2 tyg burzliwej i 2 tyg cichej załatwią sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Po 12 dniach mam poniżej 3 `BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 27 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 Warzyłem Pilsnera Muntonsa z wyjściowym BLG 10 - w piątym dniu stanęło na 3 i tak zostało ... pominąłem cichą (aczkolwiek trochę żałuję) i piwko doklarowało się w butelkach. ... natomiast w smaku ... poezja ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 W piątek, 30 grudnia będzie 3 tygodnie, jak piwo siedzi w fermentorze i zlewam do butelek. Będzie to również test kapslownicy stołowej własnej konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się