gregori1977 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Pokrywki nie lubią niskiej temperatury. W temperaturze 20 stopni nie powinno być problemu. Wchodzą na wiaderka bardzo mocno na wcisk i to chyba dlatego. cianek i prome 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 To raczej ich konstrukcja nie materiał. Jak gregori pisze wchodza na wcisk i dosc dobrze (szczelnie) trzymaja. Traktowanie ich brutalnie moze nie wyjsc im na zdrowie. Podobnie jak pokrywy fermentorow z BA - nie nalezy ich sciagac po prostu szarpiac do gory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Czy sprawdzaliście stopień szczelności wiaderek? Wiem , wiem nie muszą być w 100 % szczelne (ale na cichą jest to potrzebne - tlenowce). Wiadra z BA po napełnieniu wodą i odwróceniu ich do góry dnem nie przepuściły wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 sprawdzilem jedno - nie przepuscilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Wczoraj do mnie przyszły wiadra. Zapakowane profesjonalnie. Dziękuję za akcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harasim Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Właśnie dostałem wiadra od Pana kuriera trochę pobłądził i musiał do mnie dzwonić jak dojechać ale dał radę . Wiadra zapakowane super, eleganckie i wyglądają na solidne . Ciężko je się zamyka i otwiera, szczególnie przy tej drugiej operacji łatwo jest uszkodzić pokrywkę. Nie są w 100% szczelne bo jak się naciśnie na pokrywkę to słychać że którędyś ucieka powietrze, ale nie jest to aż taka nieszczelność która mogłaby przeszkadzać bo nie będę w nich niczego fermentował pod ciśnieniem. Jestem bardzo zadowolony i wielkie dzięki za akcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ART200 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 DO mnie również dziś dotarła przesyłka również jestem zadowolony. gregori1977 dzięki za akcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 No i do mnie dotarly wiadereczka wczoraj. Nie odpakowalem ale wyglądają super. Duże uklony za zorganizowanie akcjii. Wielkie dzięki gregori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Wiadra dotarły. gregori1977 dzięki za akcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregori1977 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Witam niestety pozostałe paczki poszły dopiero dzisiaj na kuriera musiałem czekać od poniedziałku pavulonek i bimbol2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbol2 Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Wiadereczka dotarły, prawdziwy podziw dla organizatora, wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Doszło, dzięki za akcję! Szacun dla Organizatora. Jak się zapatrujecie na te zarysowania w niektórych wiaderkach? Można w tym fermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 Doszło, dzięki za akcję! Szacun dla Organizatora. Jak się zapatrujecie na te zarysowania w niektórych wiaderkach? Można w tym fermentować? Odebrałem wczoraj, można w nich fermentować - nie przejmuję się zarysowaniami (zdezynfekować), uwaga na dekle (1 już załatwiłem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesiek1102 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 2 dni temu miałem już pisać - wiaderka w domu, umyte, część zdezynfekowana (pokrywki póki co całe). Wielkie dzięki dla organizatora!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Wiaderka dotarły, wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam. Już to gdzieś chyba pisałem.......Używam tych wiaderek od kilku m-cy jako fermentatory. Sprawdzają się świetnie. Jedyny mankament to pękające pokrywki w niskiej temp. U mnie poszły już 3 pokrywki bo zamykałem "na siłę" w zbyt niskiej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam. Już to gdzieś chyba pisałem.......Używam tych wiaderek od kilku m-cy jako fermentatory. Sprawdzają się świetnie. Jedyny mankament to pękające pokrywki w niskiej temp. U mnie poszły już 3 pokrywki bo zamykałem "na siłę" w zbyt niskiej temp. Masz patent na wykorzystanie pękniętej pokrywki? Czy masz dużą ilość pokrywek? Do fermentacji nadają się jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Ja znalazłem patent: wycialem okragla dziure, wsadzilem w nia sito i przelewam brzeczke z chmielinami w celu oddzielenia tych ostatnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Widerka dojechali. Mycia będzie ale są bardzo fajne Gregori bardzo dziękuję za przeprowadzenie akcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Ja znalazłem patent: wycialem okragla dziure, wsadzilem w nia sito i przelewam brzeczke z chmielinami w celu oddzielenia tych ostatnich. Z tym otworem na sitko to całkiem zręczny pomysł - ja w jednym z pojemników wywierciłem w dnie otworki i służy mi do wysładzania, a do innego śrutuję słód.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Nigdzie nie dopatrzyłem się znaku przeznaczenia do spożywki (widelec i łyżka). Dodatkowo pojemniki nie są z polipropylenu PP (jak popularne nasze okrągłe wiaderka ze sklepów piwowarskich), tylko z polietylenu PE. Mam nadzieję, że piwo nie nasiąknie mi np. smakiem taniego plastikowego czajnika lub innym jakimś paskudztwem. Odpowiedzialność za nieudane piwo spadnie na tych, którzy zachwalają fermentację w tym pojemniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Moje służą do przechowywania słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Ja bym nie ryzykował i nie używał ich jako fermentory, za duże ryzyko infekcji. Wszystkie jakie mam są porysowane w środku(jedne bardziej inne mniej), chyba że miałem pecha i dostałem te najgorsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Też mam kilka porysowanych, ale wybrałem 3szt. takie najlepsze (jest jeszcze kilka niezłych, ale na razie nie potrzebowałem więcej fermentorów) i cały lagerowy sezon objechałem, na razie Munich Helles, Pils czeski, Helles Bock, Vienna Lager, Czeska 10 i po drodze jakieś tam piernikowe - bez infekcji. W butelkach (niekosztowane - za młode) marcowe, Munich Dunkel, American Pils, Munich Pils i Shwarzbier - przy butelkowaniu też nie wyczułem nic podejrzanego. W sumie 11 (6+5) warek nieskażonych Zdecydowałem jednak, że będę tych pojemników używał w miarę możliwości tylko do burzliwej. Do cichej te dekle są zbyt nieszczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Ja używam tylko jako magazyn słodów i z taką myślą je kupowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się