Bączek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Mam mały problem z tym kalkulatorem.Na tą chwile 'warzę' piwa, bez konkretnej receptury więc ciężko określić ich styl.Jak obliczyć w takim wypadku cukier do refermentacji? Ja bym zastosował taki poziom nagazowania, jaki pasował mi w poprzednich uwarzonych piwach. Trudno jednak sugerować coś do "bezstylowca", jeżeli nie zna się jego założeń (co się chciało uzyskać). Mimo wszystko - widząc ilość Twoich warek - proponowałbym warzenie "stylowe". Po pierwsze masz mnóstwo gotowych informacji do wykorzystania a po drugie - co ważniejsze - przekonasz się sam, jaki wpływ na efekt końcowy mają skład i technika warzenia. To jest dobra podstawa, by samemu wtedy tworzyć wariacje i experymenty :-) Edytowane 4 Grudnia 2012 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 dzięki za wszystkie podpowiedzi są one oczywiscie przydatne a nasze niedoświadczenie dla niektórych doświadczonych jest jak rysa na szkle - nie od razu Kraków zbudowano. to co dla was jest oczywiste i zrozumiałe dla niektórych nie dlatego pisze w piaskownicy. Nie wszystko można znakleśc i przeczytać w WIKI ja piwko robię z brewkitów i nie mam drugiego fermentatora (takie mam warunki i nie zacieram) więc albo muszę sypać cukier do butelek albo jak doradzacie strzykać roztworem cukru (co jak piszecie jest lepsze) ten kalkulator po angielsku to dla mnie "lajkonika" mało zrozumiały tym bardziej, że planuje podkręcić brewkita (15-16 blg z ekstraktu słodowego i glukozy +chmielenie lubelskim) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Mam mały problem z tym kalkulatorem.Na tą chwile 'warzę' piwa, bez konkretnej receptury więc ciężko określić ich styl.Jak obliczyć w takim wypadku cukier do refermentacji? Ja bym zastosował taki poziom nagazowania, jaki pasował mi w poprzednich uwarzonych piwach. Trudno jednak sugerować coś do "bezstylowca", jeżeli nie zna się jego założeń (co się chciało uzyskać). Mimo wszystko - widząc ilość Twoich warek - proponowałbym warzenie "stylowe". Po pierwsze masz mnóstwo gotowych informacji do wykorzystania a po drugie - co ważniejsze - przekonasz się sam, jaki wpływ na efekt końcowy mają skład i technika warzenia. To jest dobra podstawa, by samemu wtedy tworzyć wariacje i experymenty :-) Moje warki zaczęły powstawać od października.Jedna jest tylko zacierana, dwie z ekstraktu nachmielone własnoręcznie i trzy z gotowców.Wszystkie jeszcze nie do picia, bo leżakują, lub fermentują Ogólnie chodzi mi tylko o to, żeby nie stworzyć granatów, bo lubię nagazowane piwo.Czy wystarczy kierować się porządnym odfermentowaniem i bez obaw dodawać cukier wg standardowej miarki do refermentacji? Edytowane 5 Grudnia 2012 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Mckolek polecam więcej pokory. Poza tym więcej czytać (ze zrozumieniem) i mniej krzyczeć. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Czy wystarczy kierować się porządnym odfermentowaniem i bez obaw dodawać cukier wg standardowej miarki do refermentacji? Ogólnie: tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 3. większość receptur może podawać sugerowaną ilość surowca do refermentacji (cukier, glukoza, fruktoza, miód, itd.) ale możesz też skorzystać z kalkulatorów, np. takiego: http://hbd.org/cgi-b...ml?15348995#tag , jest po angielsku, ale dość prosty; w pierwszym polu do wyboru masz style piwa i podane pewne wartości nagazowania; Chce robic bittera i wg tego kalkulatora powinienem uzyc tylko 38,5 g cukru - chyba cos nie tak,a moze ja cos zle robie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Taki styl. Bardzo słabo gazowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się