Skocz do zawartości

Mamy Chillout!


Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! :smilies:

 

Warka #1 Milk Stout z lekko przerobinej receptury weny z wiki.

 

Składniki:

 

Słody:

- Pale Ale - 5kg,

- Caramunich II - 0,3kg,

- Carafa I - 0,2kg,

- Jęczmień Palony - 0,4kg,

 

Chmiel:

- Marynka - 30g,

 

Drożdże:

- Safale s-04,

 

Dodatki:

- Laktoza - 0,5kg,

- Płatki Jęczmienne - 0,4kg,

 

Procesy:

 

Zacieranie

- 60°C: 0' - Pale ale + płatki jęczmienne,

- 67°C: 60',

- wsyp Caramunich II, Carafa I i Jęczmienia Palonego,

- 76°C: 10'

- filtracja,

 

Wysładzanie:

- 3 x 5L,

 

Gotowanie/Chmielenie:

- gotowanie 60',

- 60' Marynka 30g

- 15' Laktoza - 500g,

 

Warzone dnia: 9.12.2011r

Początek fermentacji: 10.12.2011r

Ilość brzeczki: 27L

Gęstość początkowa: 16°Blg

 

Problemy:

- Miał być garnek 50L z nierdzewki ale nie było,

- Problemy z utrzymaniem temp. w garnku emaliowanym podczas zacierania,

- Podczas chmielenia strasznie duży ubytek wody,

- Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda)),

- Zamiast końcowych 29L i 14,5°Blg wyszło 27L o 16°Blg.

 

Samo warzenie przyjemne tylko trzeba parę procesów usprawnić. :okey:

 

chmiel.png

 

 

Fermentacja:

- początkowa gęstość - 16°Blg,

- gęstość po 24h - 11°Blg,

- gęstość po 48h - 8,5°Blg,

- gęstość po 72h - 7°Blg,

- gęstość po 96h - 7°Blg.

Edytowane przez czilajn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast końcowych 29L i 14,5°Blg wyszło 27L o 16°Blg.

Trzeba było dolać wody do pożądanej objętości. Przegotowaną, ostudzoną, bądź mineralną.

 

Gratulacje po pierwszym zacieraniu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było dolać wody do pożądanej objętości. Przegotowaną, ostudzoną, bądź mineralną.

 

Gratulacje po pierwszym zacieraniu :smilies:

 

Obawiałem się zalać te 29L, bo fermentatory z HB mają ~31L pod sam dekiel. Kto wie jak pójdzie fermentacja a to by były z 2cm miejsca. :beer: (Nawet teraz się boje, że wykipi a stoi w piwnicy :okey: )

Edytowane przez czilajn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! :)

Witamy po właściwej stronie Piwowarstwa Domowego :)

 

Problemy:

[...]

- Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda))

Też to przechodziłem ;) Następnym razem pisz na PW - pożyczę chłodnicę zanurzeniową. Zdrowie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! :)

Witamy po właściwej stronie Piwowarstwa Domowego :)

 

Problemy:

[...]

- Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda))

Też to przechodziłem :) Następnym razem pisz na PW - pożyczę chłodnicę zanurzeniową. Zdrowie :)

Wiadomo, że człowiek się uczy na błędach. Pierwsza warka za sobą więc i lepsze pomysły na następne już są. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo, że człowiek się uczy na błędach. Pierwsza warka za sobą więc i lepsze pomysły na następne już są. :)

I o to chodzi! Chłodnica to dobra inwestycja - no bo przecież nie wydatek :) - 3h -> ~25 - 30min :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że nie utłukłem drożdży bo zadałem je w 26°C. Zobaczymy poczekamy na razie za wcześnie na osąd bo zadane byly o godzinie 5.45 więc mineło dopiero 13,5h. :)

Edytowane przez czilajn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 grudnia Godz: 14.10 Wyszło z piwnicy niestety. Miejmy nadzieje, że ostatni raz to był. :smilies: Oby bez zakażenia...

 

11 grudnia Godz: 19.30 Wyszło po raz drugi, zlałem litr i sprawdziłem gęstość: 11°Blg Czy aby nie za szybko?

 

12 grudnia Godz: 6:45 Wszystko ucichło. W piwnicy czuć teraz taką pustkę i chłód. Nawet zapach piwa się gdzieś rozwiał.

Edytowane przez czilajn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja:

- początkowa gęstość - 16°Blg,

- gęstość po 24h - 11°Blg,

- gęstość po 48h - 8,5°Blg,

- gęstość po 72h - 7°Blg,

- gęstość po 96h - 7°Blg.

Wygląda, że już po burzliwej. Brak zbiornika na cichą, zostawić dłużej na bużliwej w 20°C? 7°Blg to nie za dużo jak na butelkowanie? (500g laktozy na 27L brzeczki)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #2 Pils Poznański z receptury 2artur2 z wiki.

 

Składniki:

 

Słody:

- Pilzeński - 5kg,

 

Chmiel:

- Marynka - 50g,

- Lubelski - 30g.

 

Drożdże:

- Fermentis Saflager W-34/70,

 

Procesy:

 

Zacieranie

- 64°C: 0' - Pilzeński

- 64°C: 15',

- 72°C: 45'

- 78°C - filtracja,

 

Wysładzanie:

- 2 x 5L,

 

Gotowanie/Chmielenie:

- gotowanie 75',

- 75' Marynka 25g

- 45' Marynka - 25g,

- 15' Lubelski - 30g.

 

Warzone dnia: 16.02.2012r

Początek fermentacji: 17.02.2012r

Ilość brzeczki: 22L

Gęstość początkowa: 12°Blg

 

gar.png

Edytowane przez czilajn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka #3 Pils Poznański z receptury 2artur2 z wiki.

 

Składniki:

 

Słody:

- Pilzeński - 5kg,

 

Chmiel:

- Marynka - 50g,

- Lubelski - 30g.

 

Drożdże:

- Fermentis Saflager W-34/70,

 

Procesy:

 

Zacieranie

- 64°C: 0' - Pilzeński

- 64°C: 15',

- 72°C: 45'

- 78°C - filtracja,

 

Wysładzanie:

- 2 x 5L,

 

Gotowanie/Chmielenie:

- gotowanie 75',

- 75' Marynka 25g

- 45' Marynka - 25g,

- 15' Lubelski - 30g.

 

Warzone dnia: 12.08.2012r

Początek fermentacji: 13.08.2012r

Ilość brzeczki: 20L

Gęstość początkowa: 12°Blg

 

Przepis identyczny co druga warka, jedyna różnica w chmieleniu które odbyło się w gazie a nie 'luzem' do gara. :)

 

Slod.png

Edytowane przez czilajn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.