czilajn Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! Warka #1 Milk Stout z lekko przerobinej receptury weny z wiki. Składniki: Słody: - Pale Ale - 5kg, - Caramunich II - 0,3kg, - Carafa I - 0,2kg, - Jęczmień Palony - 0,4kg, Chmiel: - Marynka - 30g, Drożdże: - Safale s-04, Dodatki: - Laktoza - 0,5kg, - Płatki Jęczmienne - 0,4kg, Procesy: Zacieranie - 60°C: 0' - Pale ale + płatki jęczmienne, - 67°C: 60', - wsyp Caramunich II, Carafa I i Jęczmienia Palonego, - 76°C: 10' - filtracja, Wysładzanie: - 3 x 5L, Gotowanie/Chmielenie: - gotowanie 60', - 60' Marynka 30g - 15' Laktoza - 500g, Warzone dnia: 9.12.2011r Początek fermentacji: 10.12.2011r Ilość brzeczki: 27L Gęstość początkowa: 16°Blg Problemy: - Miał być garnek 50L z nierdzewki ale nie było, - Problemy z utrzymaniem temp. w garnku emaliowanym podczas zacierania, - Podczas chmielenia strasznie duży ubytek wody, - Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda)), - Zamiast końcowych 29L i 14,5°Blg wyszło 27L o 16°Blg. Samo warzenie przyjemne tylko trzeba parę procesów usprawnić. Fermentacja: - początkowa gęstość - 16°Blg, - gęstość po 24h - 11°Blg, - gęstość po 48h - 8,5°Blg, - gęstość po 72h - 7°Blg, - gęstość po 96h - 7°Blg. Edytowane 8 Września 2012 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zamiast końcowych 29L i 14,5°Blg wyszło 27L o 16°Blg. Trzeba było dolać wody do pożądanej objętości. Przegotowaną, ostudzoną, bądź mineralną. Gratulacje po pierwszym zacieraniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Trzeba było dolać wody do pożądanej objętości. Przegotowaną, ostudzoną, bądź mineralną. Gratulacje po pierwszym zacieraniu Obawiałem się zalać te 29L, bo fermentatory z HB mają ~31L pod sam dekiel. Kto wie jak pójdzie fermentacja a to by były z 2cm miejsca. (Nawet teraz się boje, że wykipi a stoi w piwnicy ) Edytowane 17 Lutego 2012 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Nie ma co przesadzać z objętością. Mój czwartkowy maibock 28l zwiedza okolicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! Witamy po właściwej stronie Piwowarstwa Domowego Problemy:[...] - Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda)) Też to przechodziłem Następnym razem pisz na PW - pożyczę chłodnicę zanurzeniową. Zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! Witamy po właściwej stronie Piwowarstwa Domowego Problemy:[...] - Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda)) Też to przechodziłem Następnym razem pisz na PW - pożyczę chłodnicę zanurzeniową. Zdrowie Wiadomo, że człowiek się uczy na błędach. Pierwsza warka za sobą więc i lepsze pomysły na następne już są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Wiadomo, że człowiek się uczy na błędach. Pierwsza warka za sobą więc i lepsze pomysły na następne już są. I o to chodzi! Chłodnica to dobra inwestycja - no bo przecież nie wydatek - 3h -> ~25 - 30min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 (edytowane) Mam nadzieję, że nie utłukłem drożdży bo zadałem je w 26°C. Zobaczymy poczekamy na razie za wcześnie na osąd bo zadane byly o godzinie 5.45 więc mineło dopiero 13,5h. Edytowane 10 Grudnia 2011 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Nie utłukłeś Ostatnio zadałem drożdże w ok. 40°C. Czułem, że termometr mnie oszukuje, ale ryzyk-fizyk. Miały się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 11 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2011 (edytowane) 11 grudnia Godz: 14.10 Wyszło z piwnicy niestety. Miejmy nadzieje, że ostatni raz to był. Oby bez zakażenia... 11 grudnia Godz: 19.30 Wyszło po raz drugi, zlałem litr i sprawdziłem gęstość: 11°Blg Czy aby nie za szybko? 12 grudnia Godz: 6:45 Wszystko ucichło. W piwnicy czuć teraz taką pustkę i chłód. Nawet zapach piwa się gdzieś rozwiał. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Fermentacja:- początkowa gęstość - 16°Blg, - gęstość po 24h - 11°Blg, - gęstość po 48h - 8,5°Blg, - gęstość po 72h - 7°Blg, - gęstość po 96h - 7°Blg. Wygląda, że już po burzliwej. Brak zbiornika na cichą, zostawić dłużej na bużliwej w 20°C? 7°Blg to nie za dużo jak na butelkowanie? (500g laktozy na 27L brzeczki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Minęło 5 dni... chyba trochę za szybko Jak nie będziesz przelewał na cichą to zostaw jeszcze na tydzień lub dwa w tym samym pojemniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 (edytowane) Warka #2 Pils Poznański z receptury 2artur2 z wiki. Składniki: Słody: - Pilzeński - 5kg, Chmiel: - Marynka - 50g, - Lubelski - 30g. Drożdże: - Fermentis Saflager W-34/70, Procesy: Zacieranie - 64°C: 0' - Pilzeński - 64°C: 15', - 72°C: 45' - 78°C - filtracja, Wysładzanie: - 2 x 5L, Gotowanie/Chmielenie: - gotowanie 75', - 75' Marynka 25g - 45' Marynka - 25g, - 15' Lubelski - 30g. Warzone dnia: 16.02.2012r Początek fermentacji: 17.02.2012r Ilość brzeczki: 22L Gęstość początkowa: 12°Blg Edytowane 5 Września 2012 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 A co to za baba jaga na zdjęciu? Pyzy gotowałeś na parze czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 18 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2012 Zima to zimno, słód zmarzł i trzeba było go ogrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 4 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 (edytowane) Warka #3 Pils Poznański z receptury 2artur2 z wiki. Składniki: Słody: - Pilzeński - 5kg, Chmiel: - Marynka - 50g, - Lubelski - 30g. Drożdże: - Fermentis Saflager W-34/70, Procesy: Zacieranie - 64°C: 0' - Pilzeński - 64°C: 15', - 72°C: 45' - 78°C - filtracja, Wysładzanie: - 2 x 5L, Gotowanie/Chmielenie: - gotowanie 75', - 75' Marynka 25g - 45' Marynka - 25g, - 15' Lubelski - 30g. Warzone dnia: 12.08.2012r Początek fermentacji: 13.08.2012r Ilość brzeczki: 20L Gęstość początkowa: 12°Blg Przepis identyczny co druga warka, jedyna różnica w chmieleniu które odbyło się w gazie a nie 'luzem' do gara. Edytowane 5 Września 2012 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się