Skocz do zawartości

Glukoza, cukier, miód - refermentacja


Usiu

Rekomendowane odpowiedzi

Ale tu mowa o ekstrakcie i to w dodatku ciemnym.

z całym szacunkiem, zdanie:

Na 22 litri brzeczki 200g glukozy...

nie mówi o ekstrakcie i to w dodatku ciemnym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez obaw o granaty?

Warkę miałem podzieloną na dwie części, zadałem je różnymi drożdżami. Tą część miałem w szklanym balonie i po prostu myślałem, że jest tego więcej. Gdy przelałem do fermentatora z podziałką i zobaczyłem ile tego jest faktycznie (syrop z glukozy był już na dnie), obliczyłem kalkulatorem ile to wychodzi na 20 l to w pierwszym momencie zzieleniałem. Jedyne co mi przyszło do głowy to lać trochę mniej do butelek, żeby łatwiej się spuszczało gaz, pozatym gaz lepiej się spręża niż ciecz. Ale jak już wspomniałem - nie było tragedii. Powiedziałbym wręcz, że był dobrze nagazowany jak na wita przystało.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.