Rageofhonor Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Nastawiłem cyder na drożdżach S-33. Bo tolerują one wysoki poziom alkoholu Dodając etapami cukier by nie zabić drożdży dużą ilością cukru po kolejnej dawce cukru nie było żadnej reakcji. Czyli prawdopodobnie drożdże wyprodukowały tyle alkoholu że zginęły. Jednak po kilku tygodniach fermentacja ruszyła od nowa. Jak to teraz mam rozumieć? Może wyhodowałem jakiś super szczep który toleruje jeszcze wyższe stężenie alkoholu niż drożdże S-33? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Metoda winiarska na wielokrotne dodawanie cukru jest zła. Prawie na pewno nie uda Ci się nagazować tego cydru. Edytowane 18 Grudnia 2011 przez guma77 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się