Skocz do zawartości

Reaktywacja drożdży? Mutacja?


Rageofhonor

Rekomendowane odpowiedzi

Nastawiłem cyder na drożdżach S-33. Bo tolerują one wysoki poziom alkoholu Dodając etapami cukier by nie zabić drożdży dużą ilością cukru po kolejnej dawce cukru nie było żadnej reakcji. Czyli prawdopodobnie drożdże wyprodukowały tyle alkoholu że zginęły. Jednak po kilku tygodniach fermentacja ruszyła od nowa. Jak to teraz mam rozumieć? Może wyhodowałem jakiś super szczep który toleruje jeszcze wyższe stężenie alkoholu niż drożdże S-33?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.