Harasim Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam wszystkich, jestem na forum już od niedawna i znalazłem tu sporo interesujących wiadomości. Na swoim koncie mam 3 warki wszystkie w 100% z własnoręcznie przygotowanych/ nazbieranych surowców. Pierwsze było strasznie gorzkie. Drugie dawało starą skarpetą. Trzecie natomiast jest trochę za gorzkie ale nie jest tak strasznie jak przy pierwszym, obecnie dojrzewa w keg-u i mam nadzieje ze trochę straci na gorycze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witaj, powodzenia i wytrwałości życzę. Proponuję zainstalować sobie program: BeerSmith, Brewtarget lub Qbrew, będziesz mógł określić blg, goryczkę , barwę itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harasim Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Przy dotychczasowych piwach raczej bym nie mógł ponieważ jęczmień był własnoręcznie słodowany a chmiel dziki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witam i życzę wszystkiego naj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witam i powodzenia życzę. Na chmiel proponuję wydać te parę złotych a na pewno będziesz zadowolony z efektu. Będziesz w stanie zaplanować sobie odpowiednią goryczkę czy też aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harasim Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Tak teraz planuje większe zakupy na ok. 7 warek i w chmiel też postanowiłem zainwestować. Ale nie odstawiam na bok własnego słodu i chmielu dzikusa będę z nich robił małe próbki po 5l i sprawdzał wydajność, smak i aromat a jak wyjdzie coś ciekawego to przeliczę na większe warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Tak 3maj nie poddawaj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Widzę, że kolega zaczął hardcorowo, nie dość że od zacierania to jeszcze z własnych surowców. A drożdże to jakiego pochodzenia były? Witaj i powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Chmiel dziki podaruj sobie, lepiej załóż swój chmielnik z szlachetnymi odmianami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harasim Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Drożdże były ze skórek od białych winogron, albo gruszek. A co do chmielu to nie będzie miało na niego wpływu dość duża ilości dzikiego chmielu który rośnie w pobliżu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Drożdże były ze skórek od białych winogron, albo gruszek. A co do chmielu to nie będzie miało na niego wpływu dość duża ilości dzikiego chmielu który rośnie w pobliżu ? Cześć Ta skarpeta to prawdopodobnie od chmielu właśnie, jeśli tego dzikusa użyłeś Chmielnik, możesz spokojnie założyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Widzę, że kolega ma naprawdę zacięcie... Drożdże z winogron chmiel z pola słód własnej produkcji... Nie znam drugiej osoby która tak zaczynała by przygodę z piwowarstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Też odradzam chmiel dziki. Lepiej zamówić coś w ciemno z alledrogo.pl (tak ja to zrobiłem ) ale szlachetnego, no i drożdże też odpowiednie trzeba mieć, bo wyjdą przeważające posmaki owocowe, a to nie każdemu pasuje. Słody wszelakie można spokojnie w warunkach domowych otrzymać tylko trzeba poczytać. Ja słodowałem już chyba wszystkie zboża w różnych wariancjach (a'la pilzneńskie - monachijskie, karmelowe, palone) pytanie tylko czy jest to opłacalne, bo proces czasochłonny EDIT: zamówiłem chmiel na allegro tylko dlatego, że przesyłka wynosiła mnie 1,5 zł, no i chmiel był niedrogi, ale NN. Pozostałe składniki miałem to nie miałem powodu składania zamówienia w specjalistycznym sklepie, ale to jednorazowy przypadek na początku drogi Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się