Jump to content

Pierwsza warka A la Grodziskie


maja5

Recommended Posts

Po brewkitach, wczoraj uwarzyłam, pierwsze piwko z procesem zacierania. Padło na A la Grodziskie, ponieważ w jego składzie jest mało słodu (2,5 kg), dla początkującej to w sam raz.

- słód wędzony Weyermann 1,5 kg

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg

- chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat)

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10 g

Z a c i e r a n i e:

Ześrutowane słody zmieszać z 5 l wody o temp. ok. 40°C.

Trzymać w temperaturze 37°C przez 30 minut.

Dolać 2 l gorącej wody, podgrzać do 50°C, trzymać przez 20 minut.

Dolać 3 l gorącej wody, podgrzać do 70°C, trzymać przez 30 minut.

Dolać 2 l gorącej wody, podgrzać do 75°C, trzymać przez 30 minut.

W y s ł a d z a ć w trzech etapach wodą o temp. 72°C.

1) 6 l wody, 2) 4 l wody, 3) 3 l wody.

C h m i e l e n i e: 90 minut.

- 30 g od początku gotowania

- 20 g po 20 minutach gotowania.

Wyszło 20 l piwa, Blg 8.

W nocy obudziły mnie pierwsze odgłosy z fermentatora, jakże miłe dla ucha. Stwierdzam, że zacieranie wcale nie jest takie trudne, wymaga za to dużo czasu i cierpliwości. Czekam na zamówione w BA trzy zestawy ześrutowanych surowców i zabieram się do pracy bo następny fermentator stoi pusty.

Link to comment
Share on other sites

No cóż tylko pogratulować podjęcia słusznej decyzji i rezygnacji z konserw. Jeżeli masz zamiar prowadzić tego typu zapiski to może warto założyć temat w dziale zapiski piwowarów domowych?

Link to comment
Share on other sites

Hej!

Gratulacje za pierwszą warkę ze słodów.

Popieram wniosek Andy'ego dotyczący prowadzenia zapisków w dziale Zapiski Piwowarów Domowych:)

Nie zgadzam się do końca ze stwierdzeniem, że mała ilość słodu jest lepsza dla początkujących. Jak jest mało słodu (młóta) to mogą być problemy z filtracją (małe złoże filtracyjne z łusek). Wg. mnie lepsze są na początek takie umiarkowane zasyspy, celowane w okolice 12 blg, z małym udziałem słodów przenicznych (filtracja...). Ale to tylko moje osobiste odczucie.

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

Po brewkitach, wczoraj uwarzyłam, pierwsze piwko z procesem zacierania. Padło na A la Grodziskie, ponieważ w jego składzie jest mało słodu (2,5 kg), dla początkującej to w sam raz.

...

Też warzyłem to piwo w sobotę, niezbyt mi przypadł do gustu schemat zacierania. Wolę od razu dać odpowiednią ilość wody i sterować temperaturą. Przy tak początkowo małych ilościach wody, temperatura skakała jak wahadło :/. Im więcej dolewałem wody tym była stabilniejsza. Niemniej samo warzenie i efekt dało mi dużo przyjemności. Warto tak czasem odstawić automatykę i pozacierać domowo :).

Polecam Ci fajną zależność; leżakować piwo tyle tygodni ile miało Blg. To podobno działa ;)

Link to comment
Share on other sites

Polecam Ci fajną zależność; leżakować piwo tyle tygodni ile miało Blg. To podobno działa :/

Słowo klucz: 'podobno' ;) Sprawdziłem na swoim piwie wędzonym i nijak nie mogę stwierdzić korzyści z leżakowania. Ale to przez to, że, jak to już na forum zostało poruszone, (jeszcze) nie dojrzałem do tego stylu piwa :)

 

Po brewkitach, wczoraj uwarzyłam, pierwsze piwko z procesem zacierania.

Gratuluję i niemałych sukcesów kolejnych życzę!

PS. Taka kobieta to SKARB :/

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję bardzo za gratulacje.

Andy, dzięki za wskazówki dot. zapisków domowych piwowarów. Nie ukrywam, że nie bardzo wiedziałam w którym wątku mam pisać. Znam Cię wirtualnie z innego forum, to twoje oraz Krzysztofa wątki naprowadziły mnie na to forum, no i się zabrałam do warzenia piwa.

Link to comment
Share on other sites

No to czeka mnie nowy zakup garnka :| Bardzo spodobał Mi się Twój sposób warzenia :| Kurde..skoro Tobie się udało w 22 litrowym to jak bym podzielił składniki na 3 to do 10 litów powinno wejść ?

Ja jedynie problem widzę w wysładzaniu trochę się tej wody dolewa..a garnek mały :(

 

Uruchomiłem kalkulator i wynika że dzieląc na 3 składniki powinno mi wyjść grubo ponad 8 litrów brzeczki.

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

No to czeka mnie nowy zakup garnka :| Bardzo spodobał Mi się Twój sposób warzenia :) Kurde..skoro Tobie się udało w 22 litrowym to jak bym podzielił składniki na 3 to do 10 litów powinno wejść ?

Ja jedynie problem widzę w wysładzaniu trochę się tej wody dolewa..a garnek mały :(

 

Uruchomiłem kalkulator i wynika że dzieląc na 3 składniki powinno mi wyjść grubo ponad 8 litrów brzeczki.

Potrzebujesz jednego gara do zacierania. Czyli przelicz składniki i ilość wody tak żeby zmieściły się jednorazowo do 10l garnka prawie, że pod 'korek' - zostaw miejsce na pianę i możliwość mieszania. Uzyskaną brzeczkę możesz gotować w wielu naczyniach jednocześnie (bez ograniczania się do jednego garnka).

 

Odradzałbym zacieranie niewielkich ilości, bo utrzymanie temp. na założonym poziomie jest bardzo trudne (szybko się schładza i szybko można przegrzać!). Kupuj jak najszybciej nowy kociołek i to najlepiej >40l :|

Link to comment
Share on other sites

Potrzebujesz jednego gara do zacierania. Czyli przelicz składniki i ilość wody tak żeby zmieściły się jednorazowo do 10l garnka prawie, że pod 'korek' - zostaw miejsce na pianę i możliwość mieszania. Uzyskaną brzeczkę możesz gotować w wielu naczyniach jednocześnie (bez ograniczania się do jednego garnka).

 

Ja używam garnka około 18l. Do zacierania dobry a warzę rozdzielając na dwa garnki. Ale widzę, że przydał by się garnek min 30l- było by spokojniej przy zacieraniu.

 

maja 5 gratuluję początków. Taż dopiero zaczynam warzyć z zacieraniem i za każdym razem idzie mi lepiej-mam nadzieję :(. Niestety albo na szczęście zauważam też za każdym razem inne błędy.

 

Na pewno warzenie piwa zaczyna się od zacierania- to co innego niż puszka. No i jest "fajniejsze".

Edited by ArtKon
Link to comment
Share on other sites

Ja używam garnka około 18l. Do zacierania dobry a warzę rozdzielając na dwa garnki. Ale widzę, że przydał by się garnek min 30l- było by spokojniej przy zacieraniu.

Skazany jestem na stancji studenckiej właśnie na garnek 18l, ale da radę uwarzyć 24-25l piwa :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.