maja5 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Po brewkitach, wczoraj uwarzyłam, pierwsze piwko z procesem zacierania. Padło na A la Grodziskie, ponieważ w jego składzie jest mało słodu (2,5 kg), dla początkującej to w sam raz. - słód wędzony Weyermann 1,5 kg - słód pszeniczny jasny Weyermann 1,0 kg - chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (granulat) - drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 10 g Z a c i e r a n i e: Ześrutowane słody zmieszać z 5 l wody o temp. ok. 40°C. Trzymać w temperaturze 37°C przez 30 minut. Dolać 2 l gorącej wody, podgrzać do 50°C, trzymać przez 20 minut. Dolać 3 l gorącej wody, podgrzać do 70°C, trzymać przez 30 minut. Dolać 2 l gorącej wody, podgrzać do 75°C, trzymać przez 30 minut. W y s ł a d z a ć w trzech etapach wodą o temp. 72°C. 1) 6 l wody, 2) 4 l wody, 3) 3 l wody. C h m i e l e n i e: 90 minut. - 30 g od początku gotowania - 20 g po 20 minutach gotowania. Wyszło 20 l piwa, Blg 8. W nocy obudziły mnie pierwsze odgłosy z fermentatora, jakże miłe dla ucha. Stwierdzam, że zacieranie wcale nie jest takie trudne, wymaga za to dużo czasu i cierpliwości. Czekam na zamówione w BA trzy zestawy ześrutowanych surowców i zabieram się do pracy bo następny fermentator stoi pusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 No cóż tylko pogratulować podjęcia słusznej decyzji i rezygnacji z konserw. Jeżeli masz zamiar prowadzić tego typu zapiski to może warto założyć temat w dziale zapiski piwowarów domowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Hej! Gratulacje za pierwszą warkę ze słodów. Popieram wniosek Andy'ego dotyczący prowadzenia zapisków w dziale Zapiski Piwowarów Domowych:) Nie zgadzam się do końca ze stwierdzeniem, że mała ilość słodu jest lepsza dla początkujących. Jak jest mało słodu (młóta) to mogą być problemy z filtracją (małe złoże filtracyjne z łusek). Wg. mnie lepsze są na początek takie umiarkowane zasyspy, celowane w okolice 12 blg, z małym udziałem słodów przenicznych (filtracja...). Ale to tylko moje osobiste odczucie. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Sam schemat zacierania też do najprostszych nie należy, tym bardziej gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Po brewkitach, wczoraj uwarzyłam, pierwsze piwko z procesem zacierania. Padło na A la Grodziskie, ponieważ w jego składzie jest mało słodu (2,5 kg), dla początkującej to w sam raz.... Też warzyłem to piwo w sobotę, niezbyt mi przypadł do gustu schemat zacierania. Wolę od razu dać odpowiednią ilość wody i sterować temperaturą. Przy tak początkowo małych ilościach wody, temperatura skakała jak wahadło . Im więcej dolewałem wody tym była stabilniejsza. Niemniej samo warzenie i efekt dało mi dużo przyjemności. Warto tak czasem odstawić automatykę i pozacierać domowo . Polecam Ci fajną zależność; leżakować piwo tyle tygodni ile miało Blg. To podobno działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Polecam Ci fajną zależność; leżakować piwo tyle tygodni ile miało Blg. To podobno działa Słowo klucz: 'podobno' Sprawdziłem na swoim piwie wędzonym i nijak nie mogę stwierdzić korzyści z leżakowania. Ale to przez to, że, jak to już na forum zostało poruszone, (jeszcze) nie dojrzałem do tego stylu piwa Po brewkitach, wczoraj uwarzyłam, pierwsze piwko z procesem zacierania. Gratuluję i niemałych sukcesów kolejnych życzę! PS. Taka kobieta to SKARB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maja5 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dziękuję bardzo za gratulacje. Andy, dzięki za wskazówki dot. zapisków domowych piwowarów. Nie ukrywam, że nie bardzo wiedziałam w którym wątku mam pisać. Znam Cię wirtualnie z innego forum, to twoje oraz Krzysztofa wątki naprowadziły mnie na to forum, no i się zabrałam do warzenia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Jakiej wielkości garnka użyłeś ? Bo widzę że z moim 10 litrowym to słabo będzie.. Może mi ktoś podać jak przeliczyć te ilości na garnek 10 litrowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Dzielisz wszystkie surowce przez 2. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maja5 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Lusterko 87- zacierałam w garnku 22 litowym, ale mam również 40 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) No to czeka mnie nowy zakup garnka Bardzo spodobał Mi się Twój sposób warzenia Kurde..skoro Tobie się udało w 22 litrowym to jak bym podzielił składniki na 3 to do 10 litów powinno wejść ? Ja jedynie problem widzę w wysładzaniu trochę się tej wody dolewa..a garnek mały Uruchomiłem kalkulator i wynika że dzieląc na 3 składniki powinno mi wyjść grubo ponad 8 litrów brzeczki. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 No to czeka mnie nowy zakup garnka Bardzo spodobał Mi się Twój sposób warzenia Kurde..skoro Tobie się udało w 22 litrowym to jak bym podzielił składniki na 3 to do 10 litów powinno wejść ? Ja jedynie problem widzę w wysładzaniu trochę się tej wody dolewa..a garnek mały Uruchomiłem kalkulator i wynika że dzieląc na 3 składniki powinno mi wyjść grubo ponad 8 litrów brzeczki. Potrzebujesz jednego gara do zacierania. Czyli przelicz składniki i ilość wody tak żeby zmieściły się jednorazowo do 10l garnka prawie, że pod 'korek' - zostaw miejsce na pianę i możliwość mieszania. Uzyskaną brzeczkę możesz gotować w wielu naczyniach jednocześnie (bez ograniczania się do jednego garnka). Odradzałbym zacieranie niewielkich ilości, bo utrzymanie temp. na założonym poziomie jest bardzo trudne (szybko się schładza i szybko można przegrzać!). Kupuj jak najszybciej nowy kociołek i to najlepiej >40l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKon Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Potrzebujesz jednego gara do zacierania. Czyli przelicz składniki i ilość wody tak żeby zmieściły się jednorazowo do 10l garnka prawie, że pod 'korek' - zostaw miejsce na pianę i możliwość mieszania. Uzyskaną brzeczkę możesz gotować w wielu naczyniach jednocześnie (bez ograniczania się do jednego garnka). Ja używam garnka około 18l. Do zacierania dobry a warzę rozdzielając na dwa garnki. Ale widzę, że przydał by się garnek min 30l- było by spokojniej przy zacieraniu. maja 5 gratuluję początków. Taż dopiero zaczynam warzyć z zacieraniem i za każdym razem idzie mi lepiej-mam nadzieję . Niestety albo na szczęście zauważam też za każdym razem inne błędy. Na pewno warzenie piwa zaczyna się od zacierania- to co innego niż puszka. No i jest "fajniejsze". Edytowane 20 Grudnia 2011 przez ArtKon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ja używam garnka około 18l. Do zacierania dobry a warzę rozdzielając na dwa garnki. Ale widzę, że przydał by się garnek min 30l- było by spokojniej przy zacieraniu. Skazany jestem na stancji studenckiej właśnie na garnek 18l, ale da radę uwarzyć 24-25l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się