Skocz do zawartości

Czy taki kocioł będzie działał?


raffe

Rekomendowane odpowiedzi

WYNALAZLEM W SIECI TAKI GAR PODAJE LINKA -WYKONANY JEST Z ALU DO TEGO POKRYWKA I TO WIADRO Z DZIRKAMI(MOZE PRZYDALO BY SIE DO ODCADZENIA) GARNEK POJ 25L WIADRO JEST TROSZKE MIEJSZE...

SCENA JAKIES 80 PLN

GENERALNIE JEST TO GAR DO GOTOWANIA RAKOW...

CO WY NA TO CZY MOZE SIE PRZYDAC Z ZUPELNOSCIA W DOMOWYM BROWARZE???

 

http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gar ok, wiadro tylko dlaczego aluminium... Nie lepiej poszukać czegoś z "kwaśnej" ?

Aluminum reaguje w mniejszym lub większym stopniu absolutnie ze wszystkim,nawet z wodą.Zasada sodowa,rozpuszcza (roztwarza) aluminum dokumentnie (oczywiście przy większych stężeniach,natomiast w przy mały reakcja zachodzi mniej widowiskowo :) ).

Co do kwasów to w przypadku tych, w których jedynym utleniaczem jest jon H+ są tzw. kwasami nieutleniającymi i reagują z metalami o potencjale niższym od potencjału redukcji jonu H+ czyli mniejszym od 0V,do takich kwasów zaliczmy np. HCl, rozcienczony H2SO4 czy kwasy oragniczne.Produktami reakcji takich kwasów z metalami są odpowiednie sole i wodór. Aluminum ma potencjał wynoszący mnije więcej -1,75 co świadczy o tym,iż reaguje ono z kwasami organicznymi.

 

Konkludując przy długi wywód prędzej czy później po kontakcie z żywnością zacznie niszczeć,jedynym środkiem zapobiegawczym jest anodowanie,ale nie wiem jak to się ma do kontaktu z żywnością.

Edytowane przez BaronVonZuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat aluminiowych garnków, był poruszany w paru miejscach. Konkluzja jest taka, że aluminium reaguje ze wszystkimi środkami myjącymi, co jest szkodliwe dla tego co się w nim gotuje. Jeżeli jest możliwość utrzymania czystości garnka przy pomocy samej wody i miękkiej gąbki nic złego się nie dzieje. Spotkałem się nawet z taką opinią, że aluminiowy garnek jest lepszy z uwagi na bardzo dobrą przewodność cieplną, przez co można gotować szybciej i taniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiadomo,na zdorwie nie udowdniono,ale wpływ substancji zawartych w żywności na samo aluminum (czyli jego degradacja) owszem... :)

Ale chyba to postepuje latami ,wiec nie ma co sie za bardzo przejmowac.

Moim zdaniem dlatego ,ze w przemysle uzywa sie sprzetu ciagle to degradacja postepowala by relatywnie szybko. Ale w warunkach domowych przy nawet średniej intesywności warzenia piwa (co 2 tyg) chyba nie powinno mieć to aż tak dużego znaczenia. Prawda jest taka, ze lepsza jest kwasowka... ale z braku laku dobry kit :)

Edytowane przez Makaron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy warzy w tym co ma i co chce pić. RAFFE ma AL więc jego wybór. Kiedyś było wiele garnków z aluminium i ludzie jeszcze żyją. Kiedyś w Chorzowie było wiele zakładów azoty, zakł. chemiczne, 2 huty, 4 kopalnie, elektrownia i wiele mniejszych. Zlatywało na nas dziesiątki ton pyłów i udało nam się przeżyć, wręcz chyba się uodporniliśmy na to. Więc taki garnuszek chyba nikomu w tym pokoleniu nie zaszkodzi.JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Popieram WENE w 100%...Co wy tu BaronVonZuk czarujecie. Przez wieki garki aluminiowe były używane w kuchniach przemysłowych a także w domach naszych babci. Ja mam kilka garów aluminiowych które odkupiłem z likwidowanej stołówki dosłownie za grosze - za garnek 80L zapłaciłem 20zł !!! taki sam z nierdzewki kosztował by pewnie ponad 500. Piwko wychodzi wyśmienite. BaronVonZuk obawiasz się kwasu w swojej brzeczce - no chyba że z kapusty kwaszonej pędzisz :-).

 

Typowy skład chemiczny brzeczki :

 

-maltoza, glukoza, fruktoza 60-69%

-sacharoza 5-8%

-pentozany 2-4%

-dekstryny 18-26%

-związki azotowe 4-6%

-popiół 2%

 

ja tu nic kwaśnego nie widzę co by gryzło AL... jedynie użyta woda

Edytowane przez thobeta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka piwna w zależności od rodzaju słodu charakteryzuje się pH poniżej 7 z reguły w okolicach 4,5 czyli ma pH kawśne,czyli utlenia bo jak wiemy z podstawówki im niższe pH tym wyższa zdolność utleniania,tym bardziej aluminum...

Poza tym radzę poczytać zanim będziesz wypisywać skład brzeczki,który generalnie w miarę się zgadza,ale jak wiemy z podstawówki (o zgrozo znowu) nie tylko kwasy obniżają ujemny logarytm dziesiętny aktywności jonów hydroniowych wyrażonych w molach na decymetr sześcienny, jak ktos woli pH.

 

Zatem drogi thobeta zanim będziesz pisac o kapuscie poczytaj trochę o utlenianiu metali i wpływie nań pH.

I abstrahuje tutaj od wpływu aluminum na zdrowie,pisze w tym poscie o wpływie pH brzeczki i zacieru na utlenianie aluminum.

Edytowane przez BaronVonZuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie zgadzam się z Tobą :-)

 

Jaki to ma związek z piwem...idąc twoim tokiem myślenia to nie wychodźmy z domu bo kwaśne deszcze padają. Z igły robisz widły. Twój wykład może wystraszyć młodego adepta - pewnie w swoich rozważaniach masz racje ale tylko teoretycznie bo nijak ma się w praktyce. Jeśli ma dostęp do kociołka AL to na początek jak najbardziej polecam zwłaszcza jak portfel jest chudszy.

Edytowane przez thobeta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam bardzo podobny gar z aluminium, w US (poza warzeniem piwa) one uzywane sa do smarzenia indykow. Ok. 2/3 domowych browamatorow (all-grain) uzywa tych zestawow. Pozostala 1/3 uzywa duzych ALUMINOWYCH kegow przerobionych na garnki. Jakos nigdy nie slyszalem, ze aluminium jest niedobre dla zdrowia. Z tego co wiem, aluminum jest uzywane w kuchniach swiata od stuleci.

0508081443hn2.th.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do thobeta

Jakbyś przeczytał dolną część postu,ostatnie zdanie to nie pytałbyś,jaki to ma związek z praktyką...

Poza tym każda teoria,ma przełożenie w praktyce,bo z niej sie wywodzi.

 

A ja po protsu starałem sie "wyprostować" Twój pogląd na temat kwasowości brzeczki,bo napisałeś powyżej taką bzdure,że chce się płakać...

Ponad to nie mam zamiaru dalej prowadzić,tej jałowej dyskusji bo widzę,że nie przyjmujesz jasnych i merytorycznych argumentów...

Powodzenia...

Edytowane przez BaronVonZuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do thobeta

Jakbyś przeczytał dolną część postu,ostatnie zdanie to nie pytałbyś,jaki to ma związek z praktyką...

Poza tym każda teoria,ma przełożenie w praktyce,bo z niej sie wywodzi.

 

A ja po protsu starałem sie "wyprostować" Twój pogląd na temat kwasowości brzeczki,bo napisałeś powyżej taką bzdure,że chce się płakać...

Ponad to nie mam zamiaru dalej prowadzić,tej jałowej dyskusji bo widzę,że nie przyjmujesz jasnych i merytorycznych argumentów...

Powodzenia...

BaronVonZuk więcej pokory. Odradzałeś koledze zakup AL namawiajac do INOXa bo twoim zdaniem wchodzi w reakcje itp. itd. zasugerowałeś dosadnie iż jest to złe rozwiązanie. Ja napisałem iż twoje teoretyczne wywody maja się ni jak do rzeczywistości - co nie znaczy że nie są prawdziwe. Wyolbrzymiłeś problem o którym nawet stara gospodyni wie, że w garnku AL nie gotuje się kwaszonej kapusty i mówię tu całkiem serio teraz. Garnki czernieją mówiąc po chłopsku :-)

 

A jeśli nie chcesz prowadzić tej "jałowej dyskusji"...hm...to twoja sprawa. Może i jałowa...powiało brakiem szacunku dla twoich rozmówców. Forum służy do dyskusji, do wyrażania opinii nie konieczne zgodnych z twoim JA. Ale może jestem w błędzie :-)

 

Różnic między naszymi poglądami jest więcej :|

 

ja uważam że prędzej każda praktyka ma przełożenie na teorie...bo głupich teorii nie popartych praktyką jest mnóstwo...ale to też moje subiektywne zdanie

Edytowane przez thobeta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat źle odebrałeś tekst z jałową dyskusją,nie traktuj tego jako brak szacunku.

Ale proszę Cie piszesz,że forum służy do dyskusji a zamiast podać jakiekolwiek argumenty potwierdzające Twoją teze puszczasz teksty w stylu trochę pokory...

Bez komentarza.

Pozdrawiam.Miłego wieczoru.

Edytowane przez BaronVonZuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam bardzo podobny gar z aluminium, w US (poza warzeniem piwa) one uzywane sa do smarzenia indykow. Ok. 2/3 domowych browamatorow (all-grain) uzywa tych zestawow. Pozostala 1/3 uzywa duzych ALUMINOWYCH kegow przerobionych na garnki. Jakos nigdy nie slyszalem, ze aluminium jest niedobre dla zdrowia. Z tego co wiem, aluminum jest uzywane w kuchniach swiata od stuleci.

http://img143.imageshack.us/img143/8437/0508081443hn2.th.jpg

PS. Argumenty to praktyka jaką przytoczył scooby_brew, moje doświadczenie z AL. Ale sprawa jest prosta INOX zawsze będzie najlepszy pod kątem jakości i neutralności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.