Jump to content

Bożonarodzeniowe przysmaki.

Shooter

Recommended Posts

Wielkimi krokami zbliżają się święta. Tomek wędzi szynki, a ja już od dwóch dni gotuję kapustę na bigos.

Dzisiaj kupiłem słoninę i wytapiam ją na smalec. Przyda się do bigosu i do smażenia.

Bigosu zawsze gotuję niedużo. Dziesięciolitrowy garnek, tak by starczyło do Noweg Roku. :D

29xynx4.jpg

Gotowanie kapusty.

2m50592.jpg

Wytapianie słoniny.

2nscdmq.jpg

Dwa dni gotujesz kapuchę?? Wczoraj przez dwie godziny ugotowała mi się, razem z grzybami. Poźniej dodałem mięsa, jeszcze się chwilę pogotowało, teraz się mrozi. Wieczorem winko, podgotowanie i znów do zimna.

10 litrów? Cienizna. Z bratem zawsze gotowaliśmy trochę. Wychodziło ze 20 litrów. Największa miska do prania była wypełniona po brzegi, więc był problem z mieszaniem i żartowaliśmy sobie, że następnym razem pożyczymy betoniarkę :D

Kega nie wstawię na kuchenkę, a na kilka dni gotowania bigosu nie będę ustawiał taboretu, ale na przyszłe święta spróbuję w powstającym browarze zrobić bigos. Może nawet w tym kotle warzelnym (150L) co go sprowadziłem :D

Ciekawe, czy w kociołku Lidla próbował ktoś robić bigos?

Kega nie wstawię na kuchenkę, a na kilka dni gotowania bigosu nie będę ustawiał taboretu, ale na przyszłe święta spróbuję w powstającym browarze zrobić bigos. Może nawet w tym kotle warzelnym (150L) co go sprowadziłem :D

Ciekawe, czy w kociołku Lidla próbował ktoś robić bigos?

Robiliśmy dwa gary Lidlowskie grochówki, ale harcerze zrobili ją zdecydowanie za gęstą i skończyło się mega inwazyjnym skrobaniem.

Dwa dni gotujesz kapuchę?? Wczoraj przez dwie godziny ugotowała mi się, razem z grzybami. Poźniej dodałem mięsa, jeszcze się chwilę pogotowało, teraz się mrozi. Wieczorem winko, podgotowanie i znów do zimna.

Przez kilka dni gotuję przez pół godzinki, a potem po połączeniu wszystkich składników codziennie podgrzewam, aż do świąt. Później do chłodziarki i odgrzewam porcjami.

Ja gotuję gnota z kiszoną kapustą. Osobno gotuję świeżą kapustę. Obsmażam mięso pokrojone w kostkę, osobno boczek wędzony. Boczek dodaję do kiszonej kapusty. Jak się kiszona ugotuje czasem wrzucam ją do piekarnika. Później wszystko łączę, mieszam, dodaję koncentrat, przyprawy (sól, pieprz i papryki), grzyby. I gotuję. Po godzinie. Studzę, znów gotuję i tak na zmianę. Idealny robi się czwartego dnia :D

• 2 years later...