Shooter Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Wielkimi krokami zbliżają się święta. Tomek wędzi szynki, a ja już od dwóch dni gotuję kapustę na bigos. Dzisiaj kupiłem słoninę i wytapiam ją na smalec. Przyda się do bigosu i do smażenia. Bigosu zawsze gotuję niedużo. Dziesięciolitrowy garnek, tak by starczyło do Noweg Roku. Gotowanie kapusty. Wytapianie słoniny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Dwa dni gotujesz kapuchę?? Wczoraj przez dwie godziny ugotowała mi się, razem z grzybami. Poźniej dodałem mięsa, jeszcze się chwilę pogotowało, teraz się mrozi. Wieczorem winko, podgotowanie i znów do zimna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 10 litrów? Cienizna. Z bratem zawsze gotowaliśmy trochę. Wychodziło ze 20 litrów. Największa miska do prania była wypełniona po brzegi, więc był problem z mieszaniem i żartowaliśmy sobie, że następnym razem pożyczymy betoniarkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted December 20, 2011 Author Share Posted December 20, 2011 Kega nie wstawię na kuchenkę, a na kilka dni gotowania bigosu nie będę ustawiał taboretu, ale na przyszłe święta spróbuję w powstającym browarze zrobić bigos. Może nawet w tym kotle warzelnym (150L) co go sprowadziłem Ciekawe, czy w kociołku Lidla próbował ktoś robić bigos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Kega nie wstawię na kuchenkę, a na kilka dni gotowania bigosu nie będę ustawiał taboretu, ale na przyszłe święta spróbuję w powstającym browarze zrobić bigos. Może nawet w tym kotle warzelnym (150L) co go sprowadziłem Ciekawe, czy w kociołku Lidla próbował ktoś robić bigos? Robiliśmy dwa gary Lidlowskie grochówki, ale harcerze zrobili ją zdecydowanie za gęstą i skończyło się mega inwazyjnym skrobaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Robiliśmy dwa gary Lidlowskie grochówki, ale harcerze zrobili ją zdecydowanie za gęstą i skończyło się mega inwazyjnym skrobaniem. Znaczy mieliście obóz ginekologiczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted December 20, 2011 Author Share Posted December 20, 2011 Dwa dni gotujesz kapuchę?? Wczoraj przez dwie godziny ugotowała mi się, razem z grzybami. Poźniej dodałem mięsa, jeszcze się chwilę pogotowało, teraz się mrozi. Wieczorem winko, podgotowanie i znów do zimna. Przez kilka dni gotuję przez pół godzinki, a potem po połączeniu wszystkich składników codziennie podgrzewam, aż do świąt. Później do chłodziarki i odgrzewam porcjami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 A to ja odrazu wszystko daję. Własnie dodałem wino czerwone, teraz się pyrczy, odparuje nadmiar i znów do zimna. Zimno wraz z kwasem z kapusty powoduje kruszenie mięsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted December 20, 2011 Share Posted December 20, 2011 Ja gotuję gnota z kiszoną kapustą. Osobno gotuję świeżą kapustę. Obsmażam mięso pokrojone w kostkę, osobno boczek wędzony. Boczek dodaję do kiszonej kapusty. Jak się kiszona ugotuje czasem wrzucam ją do piekarnika. Później wszystko łączę, mieszam, dodaję koncentrat, przyprawy (sól, pieprz i papryki), grzyby. I gotuję. Po godzinie. Studzę, znów gotuję i tak na zmianę. Idealny robi się czwartego dnia Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 Dziś do bigosu kupiłem czerwone wino gruzińskie. Bardzo smaczne, czerwona porzeczka w smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now