Afghan Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Spróbuj tak, że wieczorem schładzasz ile się da wodą i wystaw garnek na balkon na całą noc. Oczywiście, wszystko pod przykryciem. Rano poza okresem największych upałów będziesz miał 19-20°C i można dawać drożdże. Tak też już myślałem, trudno mi się tylko przestawić na popołudniowe warzenie. Najbardziej mi pasuję zaczynać warzenie z rana, ale jak nic innego nie wymyślę to tak będę musiał robić. Rok temu w lato się w ogóle tym nie przejmowałem i zadawałem drożdże w powyżej 20-tu°C raz nawet w 28°C zadałem, ale dopiero wtedy pół roku warzyłem piwo, ale teraz to już jest dla mnie karygodne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 (edytowane) Wczorajsza warka, Milk Stout. Przy problemach z chłodzeniem i za sugestią zgody zacząłem warzenie popołudniu, schłodziłem brzeczkę chłodnicą do jakichś 40°C, zlałem do fermentora i na noc na balkon. Dziś rano brzeczka miała 20°C. Brzeczkę zadałem rozruszanym drożdżami o 6:30 i już bulkadełko pracuję pełną parą. Warka #28 Milk Stout 14oBlg 27 L Słody: 4,5 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC) 0,75 kg - Płatki jęczmienne 0,2 kg - Karmelowy 150 (136,0 EBC) 0,2 kg - Jęczmień Palony (1300 EBC) 0,2 kg - Pszeniczny Czekoladowy (1500 EBC) 0,1 kg - Słód Barwiący (1500 EBC) Chmiel: 20 g - Target [11,00 %],60,0 min Dodatki: 0,5 kg - laktoza, 15 min Drożdże: Gęstwa Irish Ale 1084 Zacieranie: 55°C przez 15 min 63oC przez 30 min 72°C przez 35 min po negatywnej próbie jodowej dodanie słodów i jęczmienia palonego 76o przez 10 min i filtracja Edytowane 2 Czerwca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 Warka #29 Belgian Pale Ale 12,5oBlg #3 25 L Słody: 3,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC) 1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 300 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 250 g - Karmelowy 30 (39 EBC) Chmiel: 22 g - Brewer's Gold [7,00 %], 60 min 20 g - Willamette [5,50 %], 30 min 10 g - Styrian Goldings [5,20 %], 5 min Drożdże: Starter z Wyeast Labs 3522 Belgian Ardennes odzyskane z butelki Belgian Dubbel 17°Blg - warka #19 Zacieranie: 63o przez 20 min 72o przez 40 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Warka #30 a`la Witbier 11oBlg 26 L Słody: 2,5 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 300 g - Monachijski Strzegom (14 EBC) Surowce niesłodowane: 2 kg - Pszenica 0,5 kg - Owies Chmiel: 15 g - Hallertau Tradition [5,40 %], 60 min 15 g - Hallertau Tradition [5,40 %], 20 min 8 g - Hallertau Hersbrucker [4,30 %], 10 min Dodatki: Kolendra - 7g na 10 min + 7g na 3 min Skórka pomarańczy - 13g na 10 min + 27g na 3 min Skórka grejpfrut - 7g na 10 min + 13g na 3 min Drożdże: Safbrew S-33 (miała być gęstwa Belgian Ardennes ale była coś podejrzana) Zacieranie: Kleikowanie surowców niesłodowanych. Połączenie składników. 55° przez 20 min 63o przez 80 min 72o przez 40 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 dlaczego tak dawno nie bylo zadnej nowej warki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Mam przestój niestety, związany z przeprowadzką Zapasy topnieją, a jeszcze możliwe że jeszcze ze dwa tygodnie zanim jakieś piwo zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 A jednak udało się wcześniej coś uwarzyć Trochę spartańskie warunki, ale mus było już warzyć - zapasy się mocno skurczyły przez tą przeprowadzkę, poza tym piwowarstwo muszę jakoś godzić z wędkarstwem Na razie mała wareczka, żeby zobaczyć jak będzie się gotowało na nowej płycie gazowej. Ale było wszystko OK, także następnym razem się zrobi kilka litrów więcej. Warka #31 Mild 9,5oBlg 22 L Słody: 2,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC) 500 g - Monachijski Strzegom (14 EBC) 200 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC) 100 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 100 g - Karmelowy 30 (39 EBC) Chmiel: 25 g - Willamette [5,50 %], 60 min Drożdże: Danstar Notthingam Zacieranie: 67o przez 60 min 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Ostatnio coś mam tylko ochotę na piwa lekkie, także znów coś sesyjnego. Warka #32 Bitter 12oBlg 25 L Słody: 4,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC) 200 g - Karmelowy 30 (39 EBC) Chmiel: 15 g - Target [11,4 %], 60 min 15 g - EKG [6,9 %], 30 min 15 g - EKG [6,9 %], 0 min Dodatki: 4 g - Gips Drożdże: Danstar Notthingam Zacieranie: 67o przez 70 min 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Starzejesz się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 (edytowane) Warka #33 Northern English Brown 12,5oBlg 26 L Słody: 3,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC) 1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 300 g - Carared (39 EBC) 200 g - Czekoladowy jasny (400 EBC) 200 g - Karmelowy 600 (600 EBC) Chmiel: 20 g - Target [11,4 %], 60 min 20 g - EKG [6,9 %], 5 min Drożdże: SafAle S-04 Zacieranie: 65o przez 70 min 76o przez 10 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Edytowane 24 Listopada 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) Warka #34 Stout owsiany 14oBlg #2 26 L Zasyp: 3,8 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 0,66 kg - Owies niesłodowany (wietrzenie magazynu ) 250 g - Carared (39 EBC) 200 g - Czekoladowy ciemny (1200 EBC) 175 g - Pszeniczny czekoladowy (900 EBC) (też wietrzenie magazynu ) 150 g - Jęczmień palony (1200 EBC) Chmiel: 35 g - Marynka [8,4 %], 60 min Drożdże: SafAle S-04 Zacieranie: Kleikowanie owsa Dodanie reszty słodów 55o przez 15 min 62o przez 30 min 72o przez 30 min Dodanie słodów palonych i jęczmienia palonego 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Warka #35 Stout 14oBlg 26 L Zasyp: 3,2 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 2 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 200 g - Carared (39 EBC) 250 g - Czekoladowy ciemny (1200 EBC) 200 g - Karmelowy 150 (136 EBC) 150 g - Karmelowy 30 (39 EBC) 250 g - Jęczmień palony (1200 EBC) Chmiel: 20 g - Marynka [8,4 %], 60 min 20 g - EKG [6,9 %], 30 min Drożdże: SafAle S-04 Zacieranie: Ciemne słody od początku zacierania. Oprócz jęczmienia palonego. 62o przez 45 min 72o przez 25 min Dodanie jęczmienia palonego 76o przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Wczoraj zrobiłem pierwsze moje piwo z gotowego zestawu. Jak twórca podaje to Strong Scotch Ale. Warka #36 Strong Scotch Ale 17,5oBlg 20 L Zasyp: 6 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 150 g - Karmelowy Czerwony (60 EBC) 150 g - Smoked Malt (18 EBC) 100 g - Jęczmień palony (1300 EBC) 50 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC) 50 g - Karmelowy 600 (600 EBC) Chmiel: 20 g - Target [11,4 %], 60 min 15 g - EKG [6,9 %], 30 min Dodatki: 50 g - Płatki dębowe na cichą. Drożdże: Gęstwa SafAle S-04 Zacieranie: 65°- 63° przez 70 min Dodanie jęczmienia palonego 76° przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Edytowane 23 Lutego 2014 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wczoraj nie wymagająca jasna pszenica. Znów zapomniałem przy śrutowaniu rozdzielić słody i ferulikową robiłem razem ze słodem jęczmiennym. No nic, trudno Warka #37 Pszeniczne jasne 12oBlg 26 L Zasyp: 2,2 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 3 kg - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) 200 g - Karmelowy 30 (39 EBC) Chmiel: 20 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 60 min 10 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 30 min Drożdże: Mauribrew Weiss Y1433 Zacieranie: 44° - 20 min 62° - 30 min 72° - 40 min 76° przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 qrcze chyba specjalnie tak post napisałeś prawie dokładnie miesiąc od poprzedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Bym nie zauważył nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaq2 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Wareczka #37- niebo w gębie. Profesjonalizm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 W niedzielę powtórzyłem piwo z receptury 37. Wyszło świetne, także póki drożdże są trzeba było jeszcze raz je zrobić Warka #38 Pszeniczne jasne 12oBlg 26 L Zasyp: 2,2 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC) 3 kg - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) 200 g - Karmelowy 30 (39 EBC) Chmiel: 20 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 60 min 10 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 30 min Drożdże: Mauribrew Weiss Y1433 Zacieranie: 44° - 20 min 62° - 30 min 72° - 40 min 76° przez 15 min i filtracja Wysładzanie ciągłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Gęstwa po Mauribrew Weiss Y1433 jest także jeszcze ostatnie pszeniczne, tym razem ciemne. Z suchych drożdży na piwo pszeniczne używałem jeszcze WB-06, ale WB się chowają, na kangurach piwo wychodzi zdecydowanie treściwsze, słodsze i bardziej bananowe. Tak mocno też nie od fermentowuje. No po prostu rewelka Zobaczymy jak wyjdzie ciemna pszenica. Warka #39 Dunkel Weizen 12,5oBlg 26 L Zasyp: 2,2 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC) 3 kg - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC) 100 g - Karmelowy 30 (39 EBC) 100 g - Czekoladowy Ciemny (1200 EBC) 100 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC) Chmiel: 20 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 60 min 10 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 30 min Drożdże: Mauribrew Weiss Y1433 Zacieranie: 44° - 30 min 62° - 40 min 72° - 40 min 76° przez 15 min i filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 a tu prawie rok od ostatniej warki mija i nic się nie dzieje!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Piwko cały czas jakieś się robi, a receptury zapisuję już tylko na dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Zdrówko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się