ukko Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 (edited) Witam. Mam za sobą już 10 warek ale wszystkie robione na suchych drożdżach. Postanowiłem spróbować po raz pierwszy aktywatora drożdży płynnych. Musiałem wykonać starter ponieważ planuje uwarzyć piwo o gęstości 20° Blg. Postąpiłem zgodnie z instrukcją, po 3 godzinach saszetka napuchnęła. W międzyczasie przygotowałem 1l brzeczki o gęstości 12° Blg, dolałem troszkę sterylnej wody celem wyrównania do 10 ° Blg. Schłodziłem, drożdże zadałem w temp ok 30 °C. Typowych oznak pracy drożdży nie było żadnych, ani piany ani pęcherzyków Co2.Starter stoi już prawie 48 h w temp 25 °C i nic się kompletnie nie dzieje. Nie wiem co dalej robić, wydaje mi się że drożdże jednak pracowały bo zapach jest przyjemny, estrowo-fenolowy. Czy i kiedy mogę użyć startera do fermentacji?Czy jeszcze czekać a może zmierzyć jeszcze ° Blg?Może głupie pytanie ale jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z płynnymi drożdżami. Postępowałem jednak ściśle z instrukcjami.Nie wiem co dalej, proszę o jakieś podpowiedzi Pozdrawiam Edited December 29, 2011 by ukko Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 Wszystko jest Ok. Jest zapach, czyli Ok. Nie zawsze musisz mieć pianę, CO2. Według mnie możesz zaszczepić warkę. Czy na dnie powstała warstwa drożdzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted December 29, 2011 Author Share Posted December 29, 2011 Zeszlo do 2,5 ° Blg a na dnie powstała warstwa drożdży. W takim razie do lodówki gdzie gęstwa poczeka do poniedziałku. Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 20 blg dużo, może ponowny starter? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted December 29, 2011 Author Share Posted December 29, 2011 20 blg dużo, może ponowny starter? Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo70 Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć Pociągną, tylko dobrze napowietrz i będzie ok. THG to straszne żarłoki Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 29, 2011 Share Posted December 29, 2011 I uważaj, bo mogą wylecieć z fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted December 30, 2011 Author Share Posted December 30, 2011 (edited) Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji. Osiadły, co widać na załączonym obrazku Edited December 30, 2011 by ukko Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted December 30, 2011 Share Posted December 30, 2011 Osiadły, co widać na załączonym obrazku Czy nie za mało tych drożdży na 20 litrów 20 blg ? Kalkulator - program wskaże więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted December 31, 2011 Author Share Posted December 31, 2011 (edited) Czy nie za mało tych drożdży na 20 litrów 20 blg ? Kalkulator - program wskaże więcej. Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l) Edited December 31, 2011 by ukko Link to comment Share on other sites More sharing options...
krys123 Posted December 31, 2011 Share Posted December 31, 2011 Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l) Troszkę za mało tych drożdży - na moje (na warkę 20 blg) , zrobisz jak uważasz. Ale można przed 20 blg , uwarzyć 20 litrów 12 blg, zebrać i wtedy 20 blg. Tak warzą i w taki sposób mam zamiar zrobić - mam te same drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted January 2, 2012 Author Share Posted January 2, 2012 (edited) Dodałem dziś rano jeszcze troche świeżej brzeczki. Drożdże pracuja, jeszcze nie opadły a tymczasem brzeczka się chłodzi i niebawem trzeba będzie zaszczepić. Czy mogę dodać starter jeszcze w trakcie "pracy" drożdży?Planuje wlać całą zawartość słoika. Na logikę wydaje się że tak ale wolę zapytać Edited January 2, 2012 by ukko Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 2, 2012 Share Posted January 2, 2012 Dodawaj śmiało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ukko Posted January 2, 2012 Author Share Posted January 2, 2012 Dodawaj śmiało. Super. Dziękuję. Zaraz zaszczepiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts