Jump to content

Trappist High Gravity 3787 - problem


ukko

Recommended Posts

Witam.

Mam za sobą już 10 warek ale wszystkie robione na suchych drożdżach. Postanowiłem spróbować po raz pierwszy aktywatora drożdży płynnych. Musiałem wykonać starter ponieważ planuje uwarzyć piwo o gęstości 20° Blg. Postąpiłem zgodnie z instrukcją, po 3 godzinach saszetka napuchnęła. W międzyczasie przygotowałem 1l brzeczki o gęstości 12° Blg, dolałem troszkę sterylnej wody celem wyrównania do 10 ° Blg. Schłodziłem, drożdże zadałem w temp ok 30 °C. Typowych oznak pracy drożdży nie było żadnych, ani piany ani pęcherzyków Co2.Starter stoi już prawie 48 h w temp 25 °C i nic się kompletnie nie dzieje. Nie wiem co dalej robić, wydaje mi się że drożdże jednak pracowały bo zapach jest przyjemny, estrowo-fenolowy. Czy i kiedy mogę użyć startera do fermentacji?Czy jeszcze czekać a może zmierzyć jeszcze ° Blg?Może głupie pytanie ale jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z płynnymi drożdżami. Postępowałem jednak ściśle z instrukcjami.Nie wiem co dalej, proszę o jakieś podpowiedzi

Pozdrawiam

Edited by ukko
Link to comment
Share on other sites

Zeszlo do 2,5 ° Blg a na dnie powstała warstwa drożdży. W takim razie do lodówki gdzie gęstwa poczeka do poniedziałku. Dzięki za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

20 blg dużo, może ponowny starter?

Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć :(

Link to comment
Share on other sites

Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć :(

Pociągną, tylko dobrze napowietrz i będzie ok. THG to straszne żarłoki :)

Link to comment
Share on other sites

Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji.

Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji.

Link to comment
Share on other sites

Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji.

 

Osiadły, co widać na załączonym obrazku

post-2199-0-38258600-1325285313_thumb.jpg

Edited by ukko
Link to comment
Share on other sites

Czy nie za mało tych drożdży na 20 litrów 20 blg ? Kalkulator - program wskaże więcej.

 

Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l)

Edited by ukko
Link to comment
Share on other sites

Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l)

 

Troszkę za mało tych drożdży - na moje (na warkę 20 blg) , zrobisz jak uważasz.

Ale można przed 20 blg , uwarzyć 20 litrów 12 blg, zebrać i wtedy 20 blg.

Tak warzą i w taki sposób mam zamiar zrobić - mam te same drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Dodałem dziś rano jeszcze troche świeżej brzeczki. Drożdże pracuja, jeszcze nie opadły a tymczasem brzeczka się chłodzi i niebawem trzeba będzie zaszczepić. Czy mogę dodać starter jeszcze w trakcie "pracy" drożdży?Planuje wlać całą zawartość słoika. Na logikę wydaje się że tak ale wolę zapytać

Edited by ukko
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.