ukko Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Mam za sobą już 10 warek ale wszystkie robione na suchych drożdżach. Postanowiłem spróbować po raz pierwszy aktywatora drożdży płynnych. Musiałem wykonać starter ponieważ planuje uwarzyć piwo o gęstości 20° Blg. Postąpiłem zgodnie z instrukcją, po 3 godzinach saszetka napuchnęła. W międzyczasie przygotowałem 1l brzeczki o gęstości 12° Blg, dolałem troszkę sterylnej wody celem wyrównania do 10 ° Blg. Schłodziłem, drożdże zadałem w temp ok 30 °C. Typowych oznak pracy drożdży nie było żadnych, ani piany ani pęcherzyków Co2.Starter stoi już prawie 48 h w temp 25 °C i nic się kompletnie nie dzieje. Nie wiem co dalej robić, wydaje mi się że drożdże jednak pracowały bo zapach jest przyjemny, estrowo-fenolowy. Czy i kiedy mogę użyć startera do fermentacji?Czy jeszcze czekać a może zmierzyć jeszcze ° Blg?Może głupie pytanie ale jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z płynnymi drożdżami. Postępowałem jednak ściśle z instrukcjami.Nie wiem co dalej, proszę o jakieś podpowiedzi Pozdrawiam Edytowane 29 Grudnia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Wszystko jest Ok. Jest zapach, czyli Ok. Nie zawsze musisz mieć pianę, CO2. Według mnie możesz zaszczepić warkę. Czy na dnie powstała warstwa drożdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zeszlo do 2,5 ° Blg a na dnie powstała warstwa drożdży. W takim razie do lodówki gdzie gęstwa poczeka do poniedziałku. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 20 blg dużo, może ponowny starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 29 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 20 blg dużo, może ponowny starter? Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Może pociągną przy 20° Blg?Nie mam doświadczenia w płynnych drożdżach więc nie potrafię przewidzieć Pociągną, tylko dobrze napowietrz i będzie ok. THG to straszne żarłoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 I uważaj, bo mogą wylecieć z fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Hmm nie wiem czy ryzykować, takie kombinacje to zawsze zwiększone ryzyko infekcji. Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Zlej płyn znad drożdży (jeżeli już osiadły na dnie) i wlej świeżej brzeczki do tego samego słoika - mniej kombinacji. Osiadły, co widać na załączonym obrazku Edytowane 30 Grudnia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Osiadły, co widać na załączonym obrazku Czy nie za mało tych drożdży na 20 litrów 20 blg ? Kalkulator - program wskaże więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Czy nie za mało tych drożdży na 20 litrów 20 blg ? Kalkulator - program wskaże więcej. Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l) Edytowane 31 Grudnia 2011 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Pierwszy raz namnażam drożdże i robię pierwszy raz piwo o tak wysokim Blg więc nie mam żadnego porównania. Namnażałem w 1l brzeczki (słoik na zdjęciu ma pojemność 2l) Troszkę za mało tych drożdży - na moje (na warkę 20 blg) , zrobisz jak uważasz. Ale można przed 20 blg , uwarzyć 20 litrów 12 blg, zebrać i wtedy 20 blg. Tak warzą i w taki sposób mam zamiar zrobić - mam te same drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Dodałem dziś rano jeszcze troche świeżej brzeczki. Drożdże pracuja, jeszcze nie opadły a tymczasem brzeczka się chłodzi i niebawem trzeba będzie zaszczepić. Czy mogę dodać starter jeszcze w trakcie "pracy" drożdży?Planuje wlać całą zawartość słoika. Na logikę wydaje się że tak ale wolę zapytać Edytowane 2 Stycznia 2012 przez ukko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Dodawaj śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukko Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Dodawaj śmiało. Super. Dziękuję. Zaraz zaszczepiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się