darko Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Wychodzi na to, że mój quadrupel utknął na 6,5 Blg (z 22,5 blg). Zastanawiam się nad dodaniem drożdży szampańskich, np. Lalvin EC 1118 lub tych do miodów - G-995. Czy ktos ma jakies doświadczenie w tym temacie? Sziszi pisał o dofermentowywaniu barleywine, ale efektów jeszcze nie opisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 ale chodzi o refermentację czy "dotrawienie" cukrów do niższego blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 (edytowane) nie ten temat Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Czarno to widzę, jak zeszło tak nisko, to jest tam juz sporo alkoholu, wątpię czy jakieś drożdże zechcą podjąć fermentację w takich warunkach. Może lepiej pobujaj fermentorem albo podnieś temperaturę. A może to już koniec, jakie było FFT? Moje Barley Wine kończyły właśnie na 6-6.5. Jak juz, to bym dodał drożdże piwne amerykańskie albo belgijskie, słyszałem, ze drożdże do win mają problemy z fermentacją brzeczki piwnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 30 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 O refermentacji nawet nie myślę, jest jeszcze sporo cukrów w tym piwie. Pobujałem i podgrzałem do 23 C już we wtorek, jutro sprawdzę jaki jest efekt. Coder, a udał Ci się kiedyś taki numer z drożdżami piwowarskimi? Sziszi pisze, że drożdże szampańskie zaczęły żreć. FFT nie robiłem, bo jak zwykle zapomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 No właśnie, próbowałem 2-3 razy i nigdy nie chciały podjąć pracy, a dodawałem drożdże w książkowy sposób, z aklimatyzacją w nowej brzeczce itd. Jeden jedyny raz się powiodło, jak zdekantowałem niedofermentowane piwo na świeże yeast cake po fermentacji lekkiego piwa na American Ale. Ale drożdży szampańskich nie próbowałem nigdy, trzeba by je jakoś zastartować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Bayanus są suchymi drożdzami szampańskimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 30 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Czarno to widzę, jak zeszło tak nisko, to jest tam juz sporo alkoholu, wątpię czy jakieś drożdże zechcą podjąć fermentację w takich warunkach. Może lepiej pobujaj fermentorem albo podnieś temperaturę. A może to już koniec, jakie było FFT? Moje Barley Wine kończyły właśnie na 6-6.5. Jak juz, to bym dodał drożdże piwne amerykańskie albo belgijskie, słyszałem, ze drożdże do win mają problemy z fermentacją brzeczki piwnej. A z jakiego blg startowały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Dodałem drożdże Lalvin EC 1118 na cichą fermentację i do refermentacji. Co do nagazowania to po 3tyg, jak próbowałem to było dość niskie, ale widać, że drożdże podjęły pracę. Podczas cichej piwo zeszło o 2Blg, a na burzliwej przez ostatni tydzień nie odferrmentowało nic. Ostatecznie z 28Blg odfermentowało do 7. Lalvin EC 1118 to drożdże szampańskie, które używa się także do refermentacji, także powinny podjąć pracę przy dość dużym stężeniu alkoholu. Aczkolwiek moje doświadczenie są dość nikłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 A gdzie kupiłeś te drożdże? W piwowar.com.pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 A gdzie kupiłeś te drożdże? W piwowar.com.pl? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ale już ich nie ma, a szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Nie ma jednak potrzeby dodawania innych drożdży, quadrupel zszedł do 4,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się