Afghan Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam. Powiedzcie mi z waszych doświadczeń, ile wejdzie piwa w fermentator 33l piwa, tak żeby na burzliwej drożdże nie spacerowały po mieszkaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 To wszystko zależy od drożdży. S-33 wytworzyły mi na 20 l Witbierze około 1l piany. Wyeast American Ale około 3-4 l w moim 22 l AIPA. A jakbyś zrobił pszenicę na Wyeast Wiehenstephan Weizen Wyeast zaleca 30% przestrzeni fermentora na samą pianę Jak będziesz robił ~20l warki to nie masz czym się martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 20-30l zależy od drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam. Powiedzcie mi z waszych doświadczeń, ile wejdzie piwa w fermentator 33l piwa, tak żeby na burzliwej drożdże nie spacerowały po mieszkaniu? Zależy jakie drożdże i w jakiej kondycji. Piwa dolnej fermentacji więcej, nawet 29-30 l. Górnej fermentacji to trudno powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Hehe, Zymofermy wyłażą obojętne ile im zostawisz miejsca. Takie to szkopstwo ekspansywne. bielok i Sojer 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Mam 40 litrowy gar i chciałbym żeby trochę zwiększyć zasyp, tak żeby było 25 litrów piwa górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harasim Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 A co z burzliwą w otwartym fermentatorze ? Możesz tak to rozwiązać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Jak pisali przedmówcy dolniaki zachowują się spokojniej. Bavariany, pilzner lager, urquell lager czy munich lager spokojnie do 26-29 L. Właśnie na nich w tym sezonie jadę. Górniaki np. wspomniane American Ale czy drożdże pszeniczne to 22-25 L max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Hehe, Zymofermy wyłażą obojętne ile im zostawisz miejsca. Takie to szkopstwo ekspansywne. Ale prą na wschód czy we wszystkich kierunkach podłogi?? Mówiąc poważnie to czasem warki 23 wyłaziły, a czasem robiłem bez problemów 28l (zawsze na górnych) Kondycja drożdży, ich szczep oraz temp fermentacji mają wpływ. U mnie rurka fermentacyjna jest umieszczona nie na środku, tylko blisko brzegu dekla, więc podłożenie czegoś pod fermentator (z jednej strony) tak aby rurka znajdowała się w najwyższym punkcie bardzo pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Przy drożdżach US-05 w temperaturze 18 stopni, to 27L spokojnie można robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 A jeśli tylko patrząc pod kątem szczepów drożdży suchych, bo póki co mam zamiar tylko takich używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 US -05. Dobre drożdże. Robią u góry kożuch, dobrze pracują . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Piwa zmieści się 33l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Mój rekord to 29l przy drożdżach do koelscha i 28l przy wb-06. Spokojnie sobie siedziały pod pokrywką Ale tak jak pisali poprzednicy, temperatura musi być w dolnych przedziałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zapamiętajcie raz na jutro,fermentuje się brzeczkę a nie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zapamiętajcie raz na jutro,fermentuje się brzeczkę a nie piwo. a w którym momencie brzeczka zamienia się w piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 to na cichą fermentację przelewa się piwo czy brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Była mowa o burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 no dobra czyli przy przelewaniu na cichą to już jest piwo tak? drożdże zadajesz do brzeczki, ale przy przelewaniu na cichą masz już piwo. A dzień przed przelaniem to nadal jest brzeczka czy już piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Jest wyraźne pytanie: ile piwa-gotowego produktu,nie ile brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Wiktor,taki doswiadczony piwowar a zadajesz takie pytania?Przeciesz wiesz kiedy brzeczka staje się piwem.Wtedy kiedy piwo nam smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 zielone piwo jest piwem, ale nie jest gotowym produktem. czepianie się słówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 To nie czepianie się słówek,terminologia zobowiązuje.Do fermentacji brzeczka,po fermentacji piwo.Obojętnie w jakim stanie.Zielone piwo jest piwem bo zawiera alkohol i jest przefermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 no dobra czyli przy przelewaniu na cichą to już jest piwo tak? drożdże zadajesz do brzeczki, ale przy przelewaniu na cichą masz już piwo. A dzień przed przelaniem to nadal jest brzeczka czy już piwo? a kiedy zarost przestaje być zarostem, a zaczyna być brodą? dobra ilustracja do marksistowskiego wykładu o przechodzeniu ilości w jakość w logice taki proces stawiania granic nazywa się "zaostrzaniem definicji" i bez niego nie poradzilibyśmy sobie w bardzo wielu dziedzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się