chackman Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. Niedawno przyrządziłem piwo z puchy, Coopers Lager- dostałem cały zestaw jako prezent. Jestem zadowolony ze smaku mojego piwa, jest całkiem udane. Robiłem je na glukozie. Jako następny cel obrałem sobie Coopers Dark Ale. Tym razem jednak zamiast cukru (sacharoza lub glukoza) chcę dodać ekstrakt słodu z puszki. I tu kilka pytań: który słód (ciemny, czy jasny) bardziej się nadaje do brewkitu Dark Ale od Coopersa, a także czy widzicie różnicę w płynnych ekstraktach słodowych Coopersa i Wes? Jeśli tak, to który wybrać? Jakie skutki będzie miało dodanie jasnego lub ciemnego ekstraktu do brewkita ciemnego? W pewnym temacie co prawda ktoś napisał parę zdań, że można dodawać ekstrakt jasny, ale mimo wszystko chcę dowiedzieć się dokładnie. Może ktoś już przygotowywał Dark Ale nie z cukrem a z jakimś ekstraktem? Dziękuję z góry za pomoc. Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Gdzieś o tym niedawno dyskutowaliśmy w piaskownicy. Ogólnie: producent sugeruje cukier, więc przygotowuje kolor pod cukier. Jeżeli dodasz jakikolwiek ekstrakt, to będzie ciemniej, niż założył producent. Smakowo na pewno smaczniej z ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Cześć. Mieszałem tę puszkę (Dark Ale) z ciemnym ekstraktem Coopersa - dokładnie Coopers Malt Extract Dark (1,5kg). Piwo było ciemnobrązowe, pod światło przejrzyste. Miałem ten sam plan, co Ty - przekonać się, jak wyjdzie piwo z puszki z dodatkiem ekstraktu, zamiast cukru. Jeśli mam być szczery, to nie zauważyłem jakiejś ogromnej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 no dobrze, dziękuję, a jeśli chodzi tylko o porównanie ekstraktu słodu jasnego i ciemnego, to który może być lepszy (spowoduje, że piwo będzie takie głębsze i pełne w smaku jako ciemne)? tak czy siak chyba spróbuję ciemny ekstrakt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Dodam tylko od siebie, że na Twoim miejscu, ze względu na cenę, zamiast ekstraktu Coopersa zakupiłbym ekstrakt WES lub Bruntal, ale za to 1,7 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Witam, pisałem o tym tu: http://www.piwo.org/...dpost__p__37297 zastosować powinieneś ekstrakt Jasny (Light) lub Extra Jasny (Extra Light). Puszka brew-kita jest już odpowiednio "zabarwiona" pod piwo jakie masz uzyskać. Piwo będzie ciemniejsze (jak dasz ciemny ekstrakt) i może też dostać posmaków od ciemnych słodów - i zamiast Ale wyjdzie Porter. Ze względu na koszty polecam WES (syropy Coopersa są jaśniejsze ale droższe). Możesz też zastosować jasny ekstrakt suchy lub mieszankę z glukozą (500g ekstraktu + 500/700g glukozy). Piwo będzie też dobre a w kieszeni więcej pieniążków zostanie. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 dzięki. konkretna odpowiedź, taką potrzebowałem. pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 chciałbym odkopać temat celem kilku wyjaśnień. Właśnie nastawiłem do fermentacji tego Dark Ale Coopersa (1,7 kg) + WES jasny (1,7 kg). Myślałem, że gdy dodam 3 litry (gorącej wody) + 19,5 litra (wody zimnej), co daje w sumie 22,5 litra, to osiągnę takie, powiedzmy, standardowe 12 Blg. A tu ponownie klapa, bo wyszło 10. Robiłem wcześniej Lagera Coopersa i 1 kg glukozy, wyszło 9 Blg. Jednym słowem, te puchy nie są tak "bogate" w ekstrakt? Czy może nie powinienem dodawać 23 litrów wody, a jedynie około 19, bo już same puszki są pewną objętością...? Wtedy konsekwencja- zbyt gorzkie zapewne. Jaki złoty środek i czy w ogóle się przejmować? Moja druga pucha, jeszcze może jedna, dwie i spróbuję zacierania, gdzie sam sobie będę chmielił! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) ..... - z dwóch puszek WES'a (pszenica i jasny) wyszło mi 8 BLG przy 20 litrach (4 litry z gara plus 16 Primavery) ... co ciekawe z tego samego zamówienia "Jasne" z dwóch puszek i tych samych proporcjach wody 13BLG przy 20 litrach. ... więc to chyba nie cukromierz. ....efekt jest taki, że ...... gar, słody, wkład do kadzi, termometr i chmiele już do mnie jadą Edytowane 22 Stycznia 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 ..... - z dwóch puszek WES'a (pszenica i jasny) wyszło mi 8 BLG przy 20 litrach (4 litry z gara plus 16 Primavery) ... co ciekawe z tego samego zamówienia "Jasne" z dwóch puszek i tych samych proporcjach wody 13BLG przy 20 litrach. ... więc to chyba nie cukromierz. ... Jeśli waga puszek taka sama to masz coś z ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 a więc to tak ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jeśli waga puszek taka sama to masz coś z ...... Anteks - z całym szacunkiem i w zgrzebnym worze na kolanach przed Twoim Majestatem ... ale nie .... sprawdzane śwagra balingiem - i te same parametry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Anteks - z całym szacunkiem i w zgrzebnym worze na kolanach przed Twoim Majestatem ... ale nie .... sprawdzane śwagra balingiem - i te same parametry Wszystkie puszki z WESa 1,7 kg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Wszystkie puszki z WESa 1,7 kg? Oui, Oui .... .... producenci konserw zmusili mnie do zacierania Edytowane 22 Stycznia 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Oui, Oui .... .... producenci konserw zmusili mnie do zacierania napisz handel@wes.pl i poproś o wyjaśnienia ps to pierwszy taki przypadek chyba Edytowane 22 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 napisz handel@wes.pl i poproś o wyjaśnienia ps to pierwszy taki przypadek chyba nie no bez jaj - każdemu może zdarzyć się wadliwy produkt, nie mam pretensji tym bardziej że tak jak piszesz to znikomy procent ... problem chackmana jest jedynie jako tako zbieżny z moim, stąd moje posty ... wcześniej nie wychylałem się z tym ... hmmm "wynaturzeniem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zamiast ekstraktu w płynie dodaj Zamiennik cukru do Brew-kitów 1,1kg lub - 1 kg BA brew-kit PLUS wg mnie efekt ten sam a kasa zostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Jednym słowem, te puchy nie są tak "bogate" w ekstrakt? Czy może nie powinienem dodawać 23 litrów wody, a jedynie około 19, bo już same puszki są pewną objętością...? Wtedy konsekwencja- zbyt gorzkie zapewne. Jaki złoty środek i czy w ogóle się przejmować? Pucha puszce nie równa Ja robie tak, że po rozpuszczeniu słodów w gorącej wodzie uzupełniam zimną wodą w fermentorze do kreski 20 litrów w fermentorze. Mierzę wtedy blg i decyduję, czy mogę pozwolić sobie na dolanie jeszcze trochę wody, żeby osiągnąć pożądaną gęstość, czy zostawić jak jest. Z reguły jest tak, że kończe własnie na 20 litrach i blg na poziomie ok 11 - 11,5. Piwko wychodzi bardziej treściwe. Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Nie chce zakładać nowego wątku więc spróbuję tutaj. Co wyjdzie z czegoś takiego: Cooper Lager 1,7kg + Malt Extract Dark 1,7kg? Wiem że powinien być jasny ale akurat nie miał ten dostawca jak zamawiałem cały zestaw a chciałem z jedną przesyłką, a nie zależy mi na jakimś czystym stylowo piwie,ale sam jestem ciekaw co z tego może wyjść w porównaniu do jakiegoś konkretnego stylu? I czy dobrze będzie przeprowadzać burzliwą na tych drożdżach z brewkitu Coopers'a w temp.pomieszczenia ok 16-18*? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Nie chce zakładać nowego wątku więc spróbuję tutaj. Co wyjdzie z czegoś takiego: Cooper Lager 1,7kg + Malt Extract Dark 1,7kg? Wiem że powinien być jasny ale akurat nie miał ten dostawca jak zamawiałem cały zestaw a chciałem z jedną przesyłką, a nie zależy mi na jakimś czystym stylowo piwie,ale sam jestem ciekaw co z tego może wyjść w porównaniu do jakiegoś konkretnego stylu? I czy dobrze będzie przeprowadzać burzliwą na tych drożdżach z brewkitu Coopers'a w temp.pomieszczenia ok 16-18*? Jakiś czas temu robiłem jakąś jasną puchę Coopersa albo Muntonsa (mogło to być IPA ale głowy nie dam) i również zamówiłem ekstrakt ciemny. Wyszło takie ciemne ale (z lekką przypalaną i kawową nutką....) Dla mnie bomba. Do dzisiaj wspominam (ja i moi znajomi) to piwo z sentymentem; Moim zdaniem nie masz się czego obawiać (będziesz miał "ciemnego" lagera z przypalanymi nutami). Właśnie planuję kolejny taki miks ale z dodatkowym chmieleniem na zimno (chcę stworzyć cos na wzór ciemnego mocno chmielonego ale). Trzeba kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się