Skocz do zawartości

Browar BAMBER


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowną Brać Piwowarską a zwłaszcza Jacera, który mnie zaraził tym dobrodziejstwem.

 

Musiało minąć trochę miesięcy i wypitych warek zanim się zebrałem na czynny udział w forum.

Będę opisywał swoje skromne przygody z piwowarstwem, wszelkie uwagi i rady dla początkującego mile widziane, pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Szanowną Brać Piwowarską a zwłaszcza Jacera, który mnie zaraził tym dobrodziejstwem.

 

Musiało minąć trochę miesięcy i wypitych warek zanim się zebrałem na czynny udział w forum.

Będę opisywał swoje skromne przygody z piwowarstwem, wszelkie uwagi i rady dla początkującego mile widziane, pozdrawiam.

Witamy piwowara posiadającego tak zacną piwniczkę ;):beer: Życzę samych sukcesów piwowarskich, i nie tylko :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może pokrótce opiszę zeszłe moje warki:

 

Pierwsze dwie zostały zakupione razem z zestawem do warzenia BA super start, mianowicie były to puchy.

Lager oraz IPA zamiast cukru dodałem ekstraktu niechmielonego.

 

smakowały całkiem nieźle i myślę, że jest to dobry początek na zetknięcie się z tematem

 

Warka nr 3. AIPA, 22,5L, 14BLG, 27.05.2011

 

Warka nr 4. A'la GRODZISKIE zestaw BA, 15,5L, 8BLG, 2.07.2011

 

Zmiana gara na większy 50L, nierdzewka, znajoma firma zrobiła z eleganckiej grubszej stali, pełna profeska, no i za skrzynkę piwa :)

 

Warka nr 5. ALE, 40L, 12,5 BLG, 9.07.2011

 

Warka nr 6. PSZENICZNE , 32L, 12BLG, 30.07.2011

 

Warka nr 7. BLACK ALE, 32L, 12BLG, 29.10.2011

 

Warka nr 8. PILS NIEMIECKI, 42L, 12BLG, 26.11.2011

 

Warka nr 9. MAIBOCK, 38L, 15BLG, 10.12.2011

 

Warka nr 10. SCHWARZBIER, 42L, 12BLG, 31.12.2011

 

Warka nr 11. DUBEL BELGIJSKI, 30L, 16BLG, 6.1.2012

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 11. Dubel zabutelkowana do bączków, ostatecznie dofermentowało do trochę ponad 2 BLG, surowiec do refermentacji glukoza, jak na pierwszego dubla w smaku bardzo przyjemne.

 

zapasy uzupełnione o około 70kg surowców, nic tylko warzyć :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12. PILS, 12BLG, 43L

 

- słód pilzneński - 7kg

- słód monachijski II - 2kg

- słód Carapils - 0,5kg

- Brewers gold 50g

- Spalt select 200g

 

zacieranie:

53°C - 15 min

62°C - 45 min

73°C - 25min

76°C - 1min

 

drożdże Munich Lager - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 13. URBOCK, 16,5BLG, 50L, 03.03.2012

 

 

 

 

 

- słód wędzony Weyermann - 11kg

- słód wędzony Steinbach - 2,5kg

- słód special B - 0,4kg

- słód carachel - 0,3kg

- słód carafa I - 0,03kg

 

zacieranie:

51°C - 15min

65°C - 50min

73°C - 20min

 

 

Drożdże- gęstwa munich lager

 

chmiele- Marynka, Brewers gold

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12 PILS Zabutelkowana

 

URBOCK po tygodniu burzliwiej zszedł do 5 BLG mam nadzieję że jeszcze zejdzie bo jest dość mocno słodowy w smaku no ale za to pięknie daje wędzonką:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 14. AIPA, 16,5BLG, 30L, 10.03.2012

 

- słód Pale Ale - 10kg

- słód Monachijski - 1,5kg

- słód Pszeniczny - 0,5kg

- słód Carapils - 0,5kg

- słód Carachel - 0,12kg

- słód carafa I - 0,02kg

 

 

- Mech irlandzki 10g

 

zacieranie:

54°C - 15min

65°C - 60min

73°C - 10min

 

Drożdże- gęstwa London Ale III

 

chmiele- Amarillo, Citra, Simcoe, Super styrian, Cascade

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.