Afghan Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Witam. Jestem w trakcie mycia butelek i miałem dziś butelkować, ale chyba mi nic z tego nie wyjdzie. Jest problem w tym, że miałem odważony cukier do refermentacji i już ugotowałem syrop i jutro nie miałbym gdzie go odważyć. Czy może ten syrop do jutra przetrzymać, powiedzmy w garnku z przykrywką? Bym jutro go ewentualnie jeszcze raz za gotował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Witam. Jestem w trakcie mycia butelek i miałem dziś butelkować, ale chyba mi nic z tego nie wyjdzie. Jest problem w tym, że miałem odważony cukier do refermentacji i już ugotowałem syrop i jutro nie miałbym gdzie go odważyć. Czy może ten syrop do jutra przetrzymać, powiedzmy w garnku z przykrywką? Bym jutro go ewentualnie jeszcze raz za gotował. Nic się nie powinno stać, a spasteryzować można dla pewności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Witam. Jestem w trakcie mycia butelek i miałem dziś butelkować, ale chyba mi nic z tego nie wyjdzie. Jest problem w tym, że miałem odważony cukier do refermentacji i już ugotowałem syrop i jutro nie miałbym gdzie go odważyć. Czy może ten syrop do jutra przetrzymać, powiedzmy w garnku z przykrywką? Bym jutro go ewentualnie jeszcze raz za gotował. To miałeś odważony czy nie?Możesz jutro jeszcze raz zagotować lub przygotować nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Cukier mialem odważony i ugotowałem na nim syrop, a jutro nie mam gdzie odważyć. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Nie trzaba było robić syropu tylko odważony cukier wsypać np.do szklanki, zagotuj i jutro będziesz pan zadowolony Edytowane 14 Stycznia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Taki syrop nie jest podatny na infekcję, za dużo cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) W takim razie brzeczka też nie powinna... Co sprawia, że ten syrop nie jest podatny? Edytowane 15 Stycznia 2012 przez LeoxxX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Tak jak pisałem - za dużo cukru. Widziałeś kiedyś, żeby miód w słoiku zaczął fermentowa? Co innego po rozcieńczeniu go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 "mala roznica" miedzy blg miodu i syropu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 A skąd wiesz ile ma ten syrop? Tak czy inaczej - wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) 10-15max Edytowane 15 Stycznia 2012 przez sztyft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 10-15max 10-15 °Blg? Tyle to ma brzeczka, jak dasz 200 g na 0,5 l to masz około 40°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Nie zaleca sie wlewac tak gesty syrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Nie zaleca sie wlewac tak gesty syrop Nie? No to od zawsze robię źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Podobno gesty trudniej sie miesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2012 Nie zauważyłem trudności. 200g cukru w 500ml roztworu to jeszcze nie jest takie gęste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Na wiki jest wytłumaczenie http://www.wiki.piwo.org/Rozlew#Rozlew_do_butelek.2C_metody_dodawania_surowca_do_refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Ja tam wody nie odmierzam dokładnie pewnie jest tego z pół litra. Cukier inna sprawa musi być tyle ile trzeba. Nigdy nie miałem problemów z nierównym nagazowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 małe odbiegnięcie: ale nie miesza się piwa po nalaniu do fermentatora, na którego dnie był syrop? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 dlaczego nie? ja mieszam ale delikatnie aby nie spienić za bardzo piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 no bo z jednej strony musi być równe stężenie cukru w całej objętości piwa przed rozlaniem, ale z drugiej strony nie może być natlenione w butelkach? Czyli tak trzeba lekko machnąć bez pienienia i natleniania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Dokładnie, cukier trzeba wymieszać, ale bardzo delikatnie. Ja po prostu mieszam delikatnie wężykiem podczas przelewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 Ja leje 0,5-1l wody, cukru 80-100g.Wszystko na dno fermentora i zalewam młodym piwem Teoria swoje, a praktyka swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się