WILCZURK9 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Witam piwomaniaków ponownie, koleżanki, koledzy mam kolejne pytanko z rodzaju tych "dyskusyjnych". Mianowicie, czy warto nalewać ostudzoną brzeczkę na drożdżę po fermentacji poprzedniej warki? jeśli tak, to nalewać po burzliwej, czy po cichej i ewentualnie ile razy można taki manewr powtórzyć? gdzieś na Forum spotkałem się z opisem warzenia bodajże RISa, albo Koźlaka, gdzie nalano brzeczkę na drożdże w fermentatorze, po uprzednio zlanym piwie na cichą fermetnację. Jakie drożdże ewentualnie nadają się do tego bardziej: suche, czy płynne?, Czy są szczepy, które lepiej znoszą takie manewry (jakie?), a które gorzej? jakie można zyskać w ten sposób korzyści, jakie są wady takiej metody? Jaki może mieć taka technologia wpływ na walory piwa ( smak, pienistość, barwa zawartość alkoholu, ewentualnie nie porządane aromaty itp) Czy można postępować w ten sposób warząc piwa tego samego gatunku i tej samej receptury, czy ewentualnie tego samego gatunku, ale z różnych receptur? A nalanie jasnej brzeczki na drożdże po przefermentowanym np. porterze? :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 Wszystko zależy. Najkorzystaniej podobno robić to na drożdżach płynnych, a w mojej ocenie może być to porządane w przypadku wykorzystania gęstwy po lekkim piwie dla przefementowania piwa o większej zawartości cukru. Zaletą jest na pewno posiadanie dużej ilości, zaprawionych już w alkoholu, drożdży. Zasadniczo też warto trzymać się (jeśli ktoś z tych, co przestrzegają reguł sztuki piwowarskiej) określonego stylu/styli przy doborze drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) 1. Po burzliwej. 2. Ja głównie korzystam z gęstwy po suchych. 3. Lepiej zebrać je do jakiegoś naczynia (ja zbieram do słoika litowego) i przepłukać. Przed dodaniem powąchać, spróbować płynu. Jeżeli wlejesz od razu do fermentatora po burzliwej to możesz przenieść infekcję, o której jeszcze nie wiesz. 4. No i zasada taka: najlepiej zbierać drożdże po piwie słabym, lekko chmielonym i jasnym (ale oczywiście tutaj można odbiegać od tej normy, byle by tylko nie przesadzać - ja np. z powodzeniem fermentowałem lekkie ale drożdżami po dubblu) Edytowane 21 Stycznia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 O tym często się nie mówi, ale może być też za dużo drożdży! To może dawać dziwne posmaki. No i sprawa kolejna dużo śmieci i trupów znajduje się na dnie fermentora po fermentacji. Zatem lepiej jest zebrać drożdże, przepłukać (są filmiki na youtube jak to robić) i użyć gęstwę w odpowiedniej wyliczonej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się