chomiczon Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Mam nastawone piwo na burzliwej, powiedzmy że po tygodniu pobieram do menzurki część piwa do pomiaru Blg. Czy jak zostawie to piwo na kolejne 4 dni w menzurce obok fermentora żeby warunki były zbliżone, to czy po tych 4 dniach odfermentuje identycznie jak w wiadrze? W ten sposób miałbym mozliwość sprawdzania odfermentowania bez pobierania ciągle próbek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Mam nastawone piwo na burzliwej, powiedzmy że po tygodniu pobieram do menzurki część piwa do pomiaru Blg. Czy jak zostawie to piwo na kolejne 4 dni w menzurce obok fermentora żeby warunki były zbliżone, to czy po tych 4 dniach odfermentuje identycznie jak w wiadrze? W ten sposób miałbym mozliwość sprawdzania odfermentowania bez pobierania ciągle próbek. Nie źle kombinujesz. Za 4 dni pobierz nową próbkę. W próbce nie musi dofermentować dokładnie jak w wiadrze, w probówce może wyrosnąć pleśń albo inny syf - a to już komu , po co, na co (to będzie w dużym stopniu prawdopodobne). Ale z drugiej strony jak najbardziej możesz spróbować - do odważnych świat należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Nic nie stoi na przeszkodzie zdezynfekowania menzurki i zakrycie jej przed dostępem powietrza żeby uniknąć infekcji, która mogłaby zakłócić pomiar. Przy następnej warce zrobię test czy odfermentowanie jest identyczne w wiadrze i menzurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Ja trzymam balingometr w szczelnym wiaderku z roztworem piro. Jak mam potrzebę zmierzenia gęstości, po prostu wrzucam go do fermentatora. Po pomiarze wyjmuje, płuczę w wodzie i wkładam z powrotem do wiaderka z piro. Myślę że to mniejsze ryzyko złapania infekcji, niż ciągłe pobieranie próbek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Na razie pracuję nad wydajnością więc zanurzenie cukromierza kończy się oparciem o drożdze na dnie. Przy poziomie 20l w wiadrach BA nie jestem w stanie zmierzyć bezpośrednio w fermentorze cukromierzem Alla France Edytowane 22 Stycznia 2012 przez chomiczon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jest taki długi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2012 Jest taki długi? Moja wrodzona skromność nie pozwala się chwalić ale tak, jest taki długi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Lekkie przechylenie fermentora niweluje problem zbyt długiego cukromierza. Niemniej jednak spróbuję po kilku dniach burzliwej przelać piwo do pierwszego pomiaru do cylindra i zostawić przykryte do kolejnego. Zobaczymy czy wyniki będą identyczne w porównianiu z wiadrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się