Jump to content

Pierwsze zacieranie - co poszło nie tak? :)


Recommended Posts

Witam,

zarwałem noc i uwarzyłem pierwsze piwo. Jest to Extra Stout autorstwa Mateusza Pająka.

 

Skład to:

- słód pilzneński 3 kg (nie było pilzneńskiego pani z Piwowara namówiła mnie na Pale Ale)

- słód Weyerman Caramunich® 0,4 kg

- słód barwiący Strzegom 0,2 kg

- płatki owsiane 0,5 kg

- palony jęczmień 0,2 kg

- chmiel goryczkowy Marynka 40 g (szyszki)

 

Zacierałem w lodówce 60 min w temp. 67°C

Przepis podaje żeby podnieść temp. do 75°C czego nie zrobiłem.

 

Przelałem całość do fermentatora z dziurami i odczekałem 15 min. Wysładzałem dodając 3 x po 4 l wody w temp. 75* C.

Uzyskałem w ten sposób 22 l brzeczki. Gotowałem przez godzinę z chmielem i zostało mi 18 l.

 

No i mogę przejść do sedna. Zmierzyłem Blg. Było 10. Ale po spróbowaniu brzeczki okazało się że jest potwornie gorzka. Dolałem dwa litry wody i z goryczą zrobiło się lepiej natomiast Blg spadło do 9. Czy to nie za mało jak na Stout?? Jeśli tak to gdzie popełniłem błąd??

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Robiłeś próbę jodową ? Jeśli nie, możliwe jest, że część skrobii nie została przetworzona na cukry. Wydaje mi się, że próbę tę w razie czego można powtórzyć, o ile brzeczka nie jest zbyt ciemna.

Link to comment
Share on other sites

Powinna być przerwa w 76 st.C

Jak na pierwszy raz wydajność ok. Nie potrzebnie dolałeś wody.

Brzeczka jest dużo bardziej gorzka niż to co uzyskasz później po fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Zbyt duża goryczka może wynikać z dwóch rzeczy:

1. Może oryginalna receptura była na 20 litrów, Ty uzyskałeś tylko 18. Poza tym izomeryzacja alfa kwasów przebiega inaczej w brzeczce o niższym ekstrakcie. Możliwe, że przy niższym ekstrakcie uzyskałeś więcej goryczki.

 

2. Marynka w recepturze oryginalnej mogła mieć mniej alfa kwasów, niż ta którą użyłeś. Nie podajesz informacji na ten temat.

Link to comment
Share on other sites

Brak znajomości jak smakuje brzeczka. Ludzie niewprawieni w tych smakach często twierdzą, że gorycz jest okropna gdy w rzeczywistości jest ledwo w sam raz ;)

 

Nie panikować, warzyć następne.

Link to comment
Share on other sites

Robiłeś próbę jodową ? Jeśli nie, możliwe jest, że część skrobii nie została przetworzona na cukry. Wydaje mi się, że próbę tę w razie czego można powtórzyć, o ile brzeczka nie jest zbyt ciemna.

Zacierałaem wszystko naraz. Dlatego nie robiłem próby jodowej. Brzeczka jest bardzo ciemna. Czyli powodem niskiego poziomu Blg może być niedostateczne rozpuszczenie skrobi?

Edited by Pitervader
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.