Pitervader Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam, zarwałem noc i uwarzyłem pierwsze piwo. Jest to Extra Stout autorstwa Mateusza Pająka. Skład to: - słód pilzneński 3 kg (nie było pilzneńskiego pani z Piwowara namówiła mnie na Pale Ale) - słód Weyerman Caramunich® 0,4 kg - słód barwiący Strzegom 0,2 kg - płatki owsiane 0,5 kg - palony jęczmień 0,2 kg - chmiel goryczkowy Marynka 40 g (szyszki) Zacierałem w lodówce 60 min w temp. 67°C Przepis podaje żeby podnieść temp. do 75°C czego nie zrobiłem. Przelałem całość do fermentatora z dziurami i odczekałem 15 min. Wysładzałem dodając 3 x po 4 l wody w temp. 75* C. Uzyskałem w ten sposób 22 l brzeczki. Gotowałem przez godzinę z chmielem i zostało mi 18 l. No i mogę przejść do sedna. Zmierzyłem Blg. Było 10. Ale po spróbowaniu brzeczki okazało się że jest potwornie gorzka. Dolałem dwa litry wody i z goryczą zrobiło się lepiej natomiast Blg spadło do 9. Czy to nie za mało jak na Stout?? Jeśli tak to gdzie popełniłem błąd?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Robiłeś próbę jodową ? Jeśli nie, możliwe jest, że część skrobii nie została przetworzona na cukry. Wydaje mi się, że próbę tę w razie czego można powtórzyć, o ile brzeczka nie jest zbyt ciemna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Powinna być przerwa w 76 st.C Jak na pierwszy raz wydajność ok. Nie potrzebnie dolałeś wody. Brzeczka jest dużo bardziej gorzka niż to co uzyskasz później po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zbyt duża goryczka może wynikać z dwóch rzeczy: 1. Może oryginalna receptura była na 20 litrów, Ty uzyskałeś tylko 18. Poza tym izomeryzacja alfa kwasów przebiega inaczej w brzeczce o niższym ekstrakcie. Możliwe, że przy niższym ekstrakcie uzyskałeś więcej goryczki. 2. Marynka w recepturze oryginalnej mogła mieć mniej alfa kwasów, niż ta którą użyłeś. Nie podajesz informacji na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Brak znajomości jak smakuje brzeczka. Ludzie niewprawieni w tych smakach często twierdzą, że gorycz jest okropna gdy w rzeczywistości jest ledwo w sam raz Nie panikować, warzyć następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dobrze zmierzyłeś °Blg? W jakiej temperaturze? Sprawdziłeś areometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Nie przejmuj sie, warz dalej. Na pewno wyjdzie z tego smaczniejsze piwo niz niejedno koncernowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dobrze zmierzyłeś °Blg? W jakiej temperaturze? Sprawdziłeś areometr? Mierzyłem w 20*. co do aerometru to sprawdzałem z wodą i pokazywał między 1 a 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Robiłeś próbę jodową ? Jeśli nie, możliwe jest, że część skrobii nie została przetworzona na cukry. Wydaje mi się, że próbę tę w razie czego można powtórzyć, o ile brzeczka nie jest zbyt ciemna. Zacierałaem wszystko naraz. Dlatego nie robiłem próby jodowej. Brzeczka jest bardzo ciemna. Czyli powodem niskiego poziomu Blg może być niedostateczne rozpuszczenie skrobi? Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Pitervader Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Dlaczego przelewasz do wiadra, zrób oplot w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się