zorro0 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Witam ! Przymierzam się do uwarzenia mojego pierwszego Milk Stouta .Ten: ( http://www.piwodziej...emium-14Blg/324) z piwodzieja ma w składzie 200g laktozy, a ten:(http://www.browar.bi...lk_stout_12_blg) z centrumpiwowarstwa aż 500g.Czemu aż taka duża różnica?Czy ten drugi będzie słodszy?Który wybrac na pierwszy raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Na pierwszy raz nie ma różnicy. Ale 200g laktozy raczej nie poczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Czyli ten drugi lepszy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Czyli ten drugi lepszy ?? Robiłem tego z piwodzieja i polecam. Nawet 200 g laktozy jest wyczuwalne w smaku, choć na pewno nie tak bardzo jak 500 g. Za to w zestawie masz lepsze chmiele. Brałbym na Twoim miejscu tego z piwodzieja, a jak się boisz, że za mało laktozy to dokup sobie jeszcze z 200 g i dodaj razem z tą z zestawu, choć moim zdaniem to niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Kiedyś robiłem Milk Stouta z użyciem 200 lub 300 g laktozy. Efekt był mizerny. Jeśli nie zależy Ci na alkoholu, proponuję zacieranie na słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 W takim razie zastosuję "złoty środek" bo kobitki też będą piły to piwo :Kupię zestaw z piwodzieja i dokupię 200g laktozy.Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ja do pierwszego dałem 1kg laktozy bo tak mi pewna pani powiedziała.Wyszło słodkie .Teraz robię z 0.5 kg i czekam na efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Mam już ten zestaw z piwodzieja i zamówione 200g laktozy.Pytanie: czy jeśli już się nastawiłem że "ma byc słodkie" to wystarczy tej laktozy ,czy by jeszcze nie dołożyc ze 200 ? Crocco jak długo jeszcze będziesz czekał ? No i witam sąsiada zza miedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witej 25-go zostało uwarzone i teraz bulka.Pierwszego jeszcze parę flaszek się znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Również dopijam swojego Milk Stout'a. U mnie przy 28L warce 0.5kg laktozy dało małą słodycz, zależy co kto lubi oczywiście. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez czilajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedar Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Do swojego Milka dałem 0.5kg laktozy i słodycz jest umiarkowana. Wyraźnie wyczuwalna, ale na pewno nie da się powiedzieć, że piwo jest słodkie. Mi i znajomym bardzo smakuje, więc 0.5kg jest chyba całkiem optymalną ilością na 20L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Do swojego Milka dałem 0.5kg laktozy i słodycz jest umiarkowana. Wyraźnie wyczuwalna, ale na pewno nie da się powiedzieć, że piwo jest słodkie. Mi i znajomym bardzo smakuje, więc 0.5kg jest chyba całkiem optymalną ilością na 20L Właśnie o taki efekt mi chodzi.Dam też pół kilo laktozy i chyba bedzie dobrze. Dzięki za rady.Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 17 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Cześc ! Odświeżam temat bo mam pytanie : zacieranie poszło bez problemów,uzyskałem 21 litrów 13'Blg ,zadałem drożdże US-05 ,nazajutrz(12.02.2012r) fermentacja ruszyła(temperatura brzeczki 22'C) i przez 3 dni wszystko było okej,ale koło środy (15.02) przestało bulkac a co gorsza, zatrzymało sie na 10'Blg i nie spada . Czy jest powód do niepokoju ?? Czekac spokojnie i nie świrowac ? Co radzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Pobujaj fermentatorem może. U mnie pomagało zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 17 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2012 Laktoza nie fermentuje więc nie spadnie ci do oczekiwanych ~4BLG. Powinieneś wyliczyć ile masz tam cukrów fermentowalnych żeby wiedzieć czego oczekiwać. U mnie skończyło się na 8BLG, więc może jesteś już przy końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 (edytowane) Witam ponownie ! Pobujałem fermentatorem w piątek i nic nadal 10'blg i nie spada. Zakładam pesymistycznie,że już nie spadnie bardziej,więc jakie mam teraz wyjścia ?? Poczekac jeszcze parę dni?Przelewac na cichą?Może dokupic drożdże i zadac jeszcze raz? Edytowane 19 Lutego 2012 przez zorro0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czilajn Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Ja mojego zabutelkowałem przy 6'blg chyba i dawałem 500g laktozy na 28L gotowego. u Ciebie jest 500g na 20L więc możliwe, że koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 19 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 ...Może dokupic drożdże i zadac jeszcze raz? A może 'spóźniony' test odfermentowania? Odlej trochę piwa do słoika.... zadaj końską dawkę drożdży babuni.... jak po kilku godzinach Blg zejdzie niżej... znaczy się jeszcze są cukry do przetrawienia... jak nie to zlewaj na cichą, ewentualnie kapsluj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Ja zlewałem bodajże przy 6blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Witam ponownie ! Zabutelkowałem i teraz niech sie dzieje wola nieba .A to dlatego,że dopiero po kapslowaniu oświeciło mnie,czy nie powinienem dac mniej glukozy do refermentacji (dałem typową miarkę na półlitrową butelkę) I czy nie narobiłem sobie granatów.Czy laktoza,której drożdże nie przerobiły (stąd wysokie Blg) ma wpływ na nagazowanie piwa w butelkach?? Czy mam butelki ewakuowac jak najdalej od siedzib ludzkich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Drożdże piwowarskie laktozy nie ruszają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 To znaczy że nie mam sie czym martwic ? Ewakuacja odwołana Dzięki za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 A zrobiłeś test odfermentowania, jak ci radził pepo? Na odległość to tylko w telewizji wróżą, ja żeby wróżba była dobra potrzebuje bezpośredniego kontaktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro0 Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Nie robiłem testu (mea culpa ) pozwoliłem działac siłom natury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Witam ponownie ! Zabutelkowałem i teraz niech sie dzieje wola nieba .A to dlatego,że dopiero po kapslowaniu oświeciło mnie,czy nie powinienem dac mniej glukozy do refermentacji (dałem typową miarkę na półlitrową butelkę) I czy nie narobiłem sobie granatów.Czy laktoza,której drożdże nie przerobiły (stąd wysokie Blg) ma wpływ na nagazowanie piwa w butelkach?? Czy mam butelki ewakuowac jak najdalej od siedzib ludzkich ? Laktoza nie jest fermentowalna przez drożdże piwowarskie, ani podczas burzliwej, ani podczas refermentacji, więc przy założeniu, że wszystkie fermentowalne cukry zostały zjedzone podczas burzliwej to nic się nie powinno dziać. Dlatego by uniknąć takich dylematów warto robić Szybki Test Fermentowalności (z ang. FFT) http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się