Tadzik Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Nr 58 Flanders 14,2°blg 14.11.2016 5kg Wienna 0,5kg Skleikowane Corn Flakes 0,4kg Caraaroma 0,05kg Jęczmień palony Zacieranie: 63-62°C - 30 min, dodanie kleiku kukurydzianego i ustalenie temperatury powyżej 70°C Chmielenie 70 min: 40g Saaz - 60 min 30g Saaz - 30 min Wyszło ponad 21l, 14,2°blg. Fermentacja wstępna klasycznymi górniakami, następnie już klasyka czyli 3763 Roeselare Ale Blend. 22.11 trafił do balona, niebawem dostanie kostki dębowe moczone w pinot noir (dokładnie to wpadły do piwa 04.02.2017). 12.08.2018 test, drewna całkiem sporo w klimacie Chateau. Mniej więcej połowa poszła na owoce - 1kg jeżyn, 450g wiśni i 300g cz. porzeczki. Reszta dalej się kisi w balonie. Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Nr 59 Melon Gose 13°blg 18.11.2016 5kg Spring Pale 0,5kg zakwaszający 0,25kg płatki owsiane Zacieranie:65-63°C - 45 min, dodanie zakwaszającego, lekkie podbicie w okolice 72°C, bez mashoutu Chmielenie 75 min: 20g Nelson Sauvin - 60 min 80g Nelson Sauvin - 5 min 15g kolendry, 35g skórki pomarańczowej oraz 25g różowej soli - 5 min Wyszło lekko 22l, 13°blg. Zadana gęstwa London Ale III. 24.11 przelane na cichą, dostało 3kg zblendowanego melona. 28.11 rozlane 20l z 160g cukru, otrzymało 30ml aromatu melona. Edytowane 28 Listopada 2016 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Nr 60 Farmhouse/Saison 14,5°blg 11.12.2016 2kg Pale 1kg Pils 1kg Monach 0,5kg Pszeniczny Crystal małe dociągnięcie ekstraktu skleikowanym ryżem oraz cukrem (5%) Zacieranie: 64-62°C - 60 min, dolanie wody do 70°C, bez mashoutu Chmielenie 60 min: 50g Premiant - 60 min 40g Saaz - whirpool Wyszło 18l, 14,5°blg. Zadane Yeast Bay Saison Brett Blend. Edytowane 16 Maja 2018 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Nr 61 Ale 11,5°blg 16.12.2016 5kg Pils ok 0,3kg CaraPils Zacieranie:62°C - 30 min, 2 lekkie dekokcje i ustalenie na 72°C - 15 min, bez mashoutu Chmielenie 60 min: 45g EKG i 30g Perle - 60 min 25g Saaz - 30 min 25g Saaz - 5 min Mech Wyszło 24l, 11,5°blg. Zadany szczep wyizolowany z jabłek przez ekipę BioWar (Uniwersytet Śląski). Odfermentowało lekko poniżej 2°blg co daje mu ~5,2%ABV. Niestety 18.01 przy przelewaniu na cichą piwo miało ewidentne oznaki infekcji, poszło więc w kanał. Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Nr 62 Pils 12°blg 30.12.2016 5kg Pils spora garść CaraAromy Zacieranie:62°C - 30 min, 2 dekokcje 1/3, 74°C - 15 min, filtracja Chmielenie 60 min: 50g Sladek i 30g Premiant - 60 min 26g Saaz - 30 min 26g Saaz - 3 min Wyszło ok 25l, 12°blg. Zadane uwodnione w34/70. 16.01 przelane na cichą, odfermentowało do 2,5°blg. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 (edytowane) Nr 63 Smoked FES 18°blg 03.01.2017 2,9kg Pale 2,6kg Peated Fawcett 1kg Pszenica 0,4kg CaraAroma 0,4kg Jęczmień palony Zacieranie:68°C - 130 min, filtracja Chmielenie 70 min: 30g Agnus - 60 min 20g Agnus - 30 min Wyszło ok 22l, 18°blg. Zadane uwodnione S-04. 15.01 przelane na cichą. Rozlew 15.02. Ilość palonego idealna. Jest szpital, lecz nie brak także samej bazy FESowej. Do poprawki słody palone - zwiększyć ilość o ok 25%. Ogólnie ujmując jestem całkiem zadowolony. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Nr 64 Pils #2 12,8°blg 16.01.2017 5kg Pils 150g Crystal 120EBC Zacieranie:66°C - 80 min, filtracja Chmielenie 70 min: 20g Agnus - 60 min 50g Sladek - 30 min 50g Saaz i Premiant - dokładnie 3 min i out przed chłodzeniem Wyszło ok 21l, 12,8°blg. Zadana gęstwa w34/70. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Nr 65 Red Ale 13,2°blg 20.01.2017 3kg Pale 0,1kg Red Crystal 16g jęczmień palony Zacieranie:68°C - 90 min, filtracja Chmielenie 60 min: 24g Marynka - 60 min 14g Marynka - 15 min Wyszło 12l, 13,2°blg. Zadane uwodnione US05. Na cichej otrzymało 2 herbaty jaśminowe w ilości po 10g (72h), 13.02 rozlane do butelek wraz z 49g glukozy. Profil herbaciany, a właściwie głównie jaśminowy świetny. Ilość tanin minimalna, przyjemna. Samo piwo do małej poprawy, zwiększyć ilość palonego, dorzucić nieco amerykańskiego chmielu na smak i aromat oraz delikatnie zakwasić zacier. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Nr 66 IPA 15,5°blg 29.01.2017 5kg Pale 0,4kg Brown Zacieranie:64°C - 60 min, 70°C, filtracja Chmielenie 65 min: 36g Chinook - 60 min 26g Chinook - 30 min 50g Cascade - 5 min Wyszło 19l, 15,5°blg. Zadana gęstwa US05. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Nr 66 IPA 15,5°blg 29.01.2016 5kg Pale 0,4kg Brown Zacieranie: 64°C - 60 min, 70°C, filtracja Chmielenie 65 min: 36g Chinook - 60 min 26g Chinook - 30 min 50g Cascade - 5 min Wyszło 19l, 15,5°blg. Zadana gęstwa US05. Ipa z brownem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wiedziałem, że się przyczepisz. Tak - brown IPA se to nazwij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Nr 67 Milk Stout 17°blg 29.01.2017 4,5kg Pale 0,3kg CaraAroma 0,3kg Palona Pszenica 0,3kg Palony Jęczmień Zacieranie:68°C-64°C- 120 min, filtracja Chmielenie 60 min: 50g Marynka - 60 min 1kg laktoza - 15 min Wyszło 23l, 17°blg. Zadane uwodnione S-04. 13.02 przelane na cichą, dostało masę płatków kokosowych, pokruszone ziarna kakao oraz migdały. 21.02 rozlane do butelek wraz ze 125g glukozy. Jedno z bardziej udanych piw sezonu. Pomimo teoretycznie sporej ilości tłuszczu piana nie zanika w kilka sekund. Faktura bardzo mleczna, gęsta. Najsłabiej wyczuwalne migdały, w przyszłości zastosuję płatki migdałowe. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wiedziałem, że się przyczepisz. Tak - brown IPA se to nazwij Przynaniej ktoś to czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Nr 68 Teściowy Lager 12°blg 12.02.2017 5,5kg Pils Zacieranie:68°C-64°C- 80 min, dekokt do 76°C, filtracja Chmielenie 70 min: 29g Premiant - 60 min Wyszło nie wiem ile bo ponad skalę ale ok. 28l, 12°blg. Zadana gęstwa W-34/70. Po tygodniowym chłodzeniu na zewnątrz zostało zabutelkowane ze 140g glukozy (26.03). Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2017 (edytowane) Po miesięcznej przerwie czas znów stanąć przy garach. Nr 69 APA 11°blg 12.03.2017 5kg Pale 550g Colorado Honig Zacieranie:67°C-65°C- 75 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 20g Chinook - 60 min 23g Citra - 35 min 30g Sorachi Ace - 5 min Wyszło prawie 29l, 11°blg. Zadane uwodnione BRY-97. 31.03 otrzymało 100g Pacifica i po 30g Citra oraz Chinook. 02.04 zabutelkowane wraz ze 134g glukozy (2,4Vol). Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 (edytowane) Nr 70 IPA 16°blg 25.03.2017 4kg Pale 2kg Pszeniczny 500g Colorado Honig Zacieranie:67°C-66°C- 60 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 52g Chinook - 60 min 43g Citra - 15 min 50g Cascade i 40g Citra - 0 min Wyszło prawie ok 19l, ponad 16°blg. Zadana gęstwa BRY-97. 08.04 poszło na pseudo cichą, otrzymało 100g Amarillo, 50g Chinook i 65g Citra. 20.04 zabutelkowane z 90g glukozy. Edytowane 23 Kwietnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Co powiesz o BRY-97? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 @buber myślę, że jeszcze czystsze i lepiej się zbijające od US05, z cold crashem dają też fajną klarowność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Mała odskocznia od piwa - zrobiłem chmieloną wodę. Na 8l poszło ok 12g Chinook na 2 min gotowania. Efekt sprawdzę za kilka dni. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez Tadzik FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 (edytowane) Nr 71 Fruit Ale 14°blg 23.04.2017 2,5kg Pils 0,5kg Owsiany Zacieranie:69°C-67°C- 60 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 35g Premiant - 60 min 400g Laktoza - 15 min Wyszło 11l, 14°blg. Wyszłoby znacznie lepiej lecz przytkało filtr więc ze 3l wywaliłem w pizdu. Zadane FM28 Habit Opata. 30.04 przelane na cichą - otrzymało 2,5kg mrożonych malin. 14.05 rozlane z 70g glukozy. Edytowane 14 Maja 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 2 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Nr 72 Grape Ale 17°blg 01.05.2017 1,5kg Mild 0,5kg Owsiany 0,5kg Spring 0,5kg Pils Zacieranie:68°C-65°C- 70 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 26g Nelson Sauvin - 60 min 24g Nelson Sauvin - 0 min 1l ekstrakt winogronowy 65°blg Wyszło 14l, 17°blg. Zadana gęstwa FM28 Habit Opata. Jakoś 09.05 przelane na cichą a 11.05 dostało 50g Nelsona. Edytowane 11 Maja 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Nr 73 APA 11,5°blg 14.05.2017 3,7kg Pale 0,8kg Płatki owsiane 0,1kg Colorado Honig Zacieranie:68°C-66°C- 80 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 14g Galaxy - 45 min 21g Mosaic - 15 min po 22g Galaxy i Mosaic na ponad kwadrans hop stand Wyszło 23l, 11,5°blg. Zadane suchary US-05. 23.05 przelane na cichą, 25.05 otrzymało 57g Mosaic i 64g Galaxy. Edytowane 25 Maja 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Nr 74 Imperial Stout 35°blg 23.05.2017 7kg Pale 1kg Monachijski II 0,5kg Mild 0,5kg Brown 0,3kg CaraAroma 0,25 Pszeniczny Czekoladowy 0,2kg Jęczmień Palony 0,6kg Laktoza 0,4kg Cukier Zacieranie:68°C-64°C- 120 min, odebranie części, podgrzanie i zawrócenie celem ustalenia temp w okolicy 72°C, filtracja Chmielenie ok 140 min: 100g Columbus - 55 min Wyszło ponad 11l, 35°blg. Zadana gęstwa US-05. Edytowane 28 Maja 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) Nr 75 "Grodzisz" 8°blg 28.05.2017 2kg Pszenica 1kg Wędzonka Zacieranie:68°C-65°C- 60 min, filtracja Chmielenie: 10g Admiral - 60 min 35g Premiant - 5 min Wyszło prawie 23l, 8°blg. Zadane FM53 Kveik. Zabutelkowane 11.06 wraz ze 164g cukru. Edytowane 15 Czerwca 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 15 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2017 (edytowane) Nr 76 APA 13°blg 15.06.2017 3,7kg Pale 1kg Owsiany 0,1kg Colorado Honig Zacieranie:68°C-66°C- 80 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 20g Mosaic - 45 min 20g Amarillo - 15 min po 25g Amarillo i Mosaic na 20 min hop stand Wyszło 20l, 13°blg. Zadana gęstwa FM53 Kveik. Po ok 50g chmielenia na cichej 3 dni Amarillo i Mosaic. Rozlane w okolicy 05.07 ze 126g glukozy. Wyszło całkiem nieźle, piękne jednorodne zmętnienie, owocowość i kwaskowość od Kveików, mocne cytrusowe nachmielenie, całość mocno w stronę Vermont/Juicy. Edytowane 22 Lipca 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się