Tadzik Opublikowano 22 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2017 Czas na małe podsumowanie sezonu. Bardzo udany nie tylko ze względu na ilość warek (26) ale także zadowalającą jakość piw. Do najlepszych zaliczyć muszę wędzonki - Peatde, Smoked FES czy pseudo Grodziskie. Genialnie wypadł Milk Stout, herbaciane Red Ale i owocówka. Nie obyło się bez małych porażek - Grape Ale czy niefajne przechmielenia w IPA's. Jako, że zmieniłem kolejny raz lokalizację warzenia nie mam obecnie możliwości robienia lagerów - ot muszą pójść w odstawkę na jakiś czas. W piwniczce za to nie ma kompletnie nic mocnego - to znak, że trzeba się zabrać za przygotowanie jesienno-zimowych zapasów już teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Nr 77 Pseudo Wit 12°blg 09.07.2017 3kg Pilzneński 1kg Pale 1,3 Prażona pszenica Zacieranie:68°C-67°C- 60 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 20g Marynka - 60 min 9g kolendra, 10g skórka słodkiej pomarańczy, 20g Curacao, 15g trawa cytrynowa - ok 5 min Wyszło ze 23l, ponad 12°blg. Zadane uwodnione Gozdawa Fruit Blanche. Rozlane do butelek z 144g glukozy. Edytowane 29 Lipca 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 (edytowane) Nr 78 Quad 21°blg 29.07.2017 5kg Pilzneński 2kg Monachijski II 0,3kg Special W 0,2kg Carabelge 0,15kg CaraAroma Zacieranie:68°C-65°C- 90 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 120 min: 32g Admiral - 60 min 500g Muscovado - 20 min Wyszło prawie 23l, 21°blg. Zadana uwodnione BE-256. Odfermentowało całkowicie do zera co daje mu ok 11,7%ABV. Rozlane 20.06 z jakimiś 160g glukozy. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2017 (edytowane) Nr 79 Bourbon Stout 14,5°blg 27.08.2017 5kg Pale Ale 0,3kg Pszenica Czekoladowa 0,3kg Płatki Owsiane 0,3kg Jęczmień Palony 0,3kg CaraAroma Zacieranie: 68°C-66°C- 80 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: 30g HBC 472 - 60 min 20g HBC 472 - 15 min 50g HBC 472 - 10min whirlpool Wyszło 21l, 14,5°blg. Zadane uwodnione S-04. 31.08 przelane na cichą. Dostało 30gr płatków z beczki po Bourbonie, 50g chipsów kokosowych i 1 wanilię burbońską. Rozlane 17.09 z jakimiś 130g glukozy. Edytowane 22 Września 2017 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Zapomniałem napisać, ale uwarzyłem końcem września jeszcze warkę Nr 80 Coffee Red Ale 13°blg 4kg Pale Ale 1,1kg Mild 0,3kg CaraAroma garść palonego jęczmienia Zacieranie: 67°C-65°C- 70 min, filtracja bez mashoutu Chmielenie 60 min: Marynka, EKG w mikro ilości wyłącznie na goryczkę 1,5 mini porlexa kawy Johan & Nyström - Brazil Fortaleza Wyszło ok 20l, 13°blg. Zadane uwodnione S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) Ten sezon coś mi ślamazarnie idzie na razie Brak w piwnicy lekkich jasnych piwerek więc strzeliłem taką oto apke... Nr 81 American Pale Ale 13°blg 5kg Pale Ale 0,4kg prażona pszenica Zacieranie: 65°C- 75 min, filtracja bez mashoutu, spory stosunek wody do słodu (4,3/1) Chmielenie 60 min: 60min - 50g Centennial 10min - 50g Centennial, 100g Simcoe Wyszło 22l, 13°blg. Zadane uwodnione US-05. Rozlane 31.12 wraz ze 130g glukozy. Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Tadzik FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Jasne piwo z 0,4 kg prażonej pszenicy?Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Pewnie chodzi o coś takiego: http://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html Prażona pszenica nie kończy się na strzegomiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Dokładnie tak, torrified prażona a nie palona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera.Dzięki za wyjaśnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 3 godziny temu, Tadzik napisał: torrified prażona a nie palona. Strzegomska prażona wygląda tak: http://www.vikingmalt.pl/produkt/pszenica-prazona-pow-1000-ebc-1kg I ludzie często mylą tą prażoną z tą z Fawcetta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 W praktyce kompletnie inne surowce ta z fawcetta zajebiście podbija ciało, dobrze robi też na pianę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Nr 82 Historyczne Pszeniczne 13°blg 28.12.2017 4kg Pszeniczny 1kg wędzony wiśnią 1kg Pilzneński Zacieranie: 66°C- 75 min, lekki wygrzew Chmielenie 60 min: 20g goryczkowego 60min (jakiś Columbus lub Chinook) Wyszło 22l, 13°blg. Zadane historyczne drożdże wyizolowane z krakowskiej kamienicy przez projekt Biowar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 30 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Nr 83 Desitka 10°blg 30.12.2017 4kg Pilzneński 0,18kg CaraPils Zacieranie: 62°C- 30 min, dwie dekokcje po 1/3 objętości i ustalenie na 76°C, filtracja Chmielenie 60 min: 50g Bohemie 60min 50g Saaz 15min Wyszło ponad 24l, 10°blg. Zadane Urquell Lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 1 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Nr 84 German Pils 12°blg 01.01.2018 4kg Pilzneński 0,3kg Monachijski Zacieranie: 62°C- 30 min, dwie dekokcje po 1/3 objętości i ustalenie na 76°C, filtracja Chmielenie 60 min: 30g Perle 60min 40g Hallertauer 30min 30g Spalter Select i garść Hallertauer 3min Wyszło przeszło 21l, 12°blg. Co ciekawe zadałem Munich Lagery - może być ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Nr 85 Pale Ale 12,7°blg 07.04.2018 3,8kg Pale 0,8 płatki żytnie 0,8kg płatki owsiane Zacieranie: 67-65°C- 45 min, dodatek kleiku żytniego 70°C i filtracja Chmielenie 60 min: 50g Galaxy 15min 30g Jarrylo 10min 50g Ahtannum 5min Wyszło ponad 18l, 12,7°blg. Zadane uwodnione BRY-97. 14.04 przelane na cichą, zeszło do 2°blg, dostało po 50g Galaxy i Ahtannum. 22.04 rolzane po stratach jedyne 17l ze 124g cukru przy 5,7%ABV. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Nr 86 Session Pale Ale 10°blg 15.09.2018 7kg Pale 0,45kg Carapils Zacieranie: 67-66°C- 60 min, bez wygrzewu Chmielenie 60 min: 180g Galaxy na 5 min Wyszło koło 30l i jakieś 13,5°blg co po dolaniu 10l dało destikę. Podzielone na 2 części, jedna standardowo na US-05, druga na jakimś winiarskim dziadostwie Lafforta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Nr 87 Cream Ale 13,5°blg 15.09.2018 4kg Pale 1,5kg płatki kukurydziane 0,25kg Carapils Zacieranie: 68°C- 60 min, bez wygrzewu Chmielenie 60 min: 110 Citra na whirlpool Wyszło19l 13,5°blg. Fermentacja na K-97 startujących w niespełna 2h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 O, tadzik warzy! Znów na małych gatkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 22 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Po półrocznej przerwie wartałoby uzupełnić zapasy. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Nr 88 Stout 25°blg 12.01.2019 4kg Pale Ale Viking 2kg wędzony wiśnią Viking 0,5kg Cararye Weyermann 0,5kg czekoladowy pszeniczny weyermann kilka garści jęczmień palony 1kg miód wielokwiatowy Zacieranie: 65°C- 90 min, wygrzew pod 70°C Chmielenie 60 min: ok. 120g Simcoe - chmielenie przez całą godzinę - ot po garstce co jakiś czas na whirlpoola poszło 3 garści grubo mielonej kawy Wyszło 16l 25,2°blg. Zadane uwodnione S-04 w sporej ilości. 29.01 przelane na cichą, 4,8blg czyli ok. 12%ABV. Na 4 doby dostało garść mocno opiekanych płatków dębowych. 21.03 rozlane z 80g cukru. Edytowane 21 Marca 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Masakra jak ten czas leci - właśnie sobie uświadomiłem, że 18.02.2009 warzyłem pierwsze piwo (Koelsha), czyli minęła pierwsza dekada babrania się przy garnkach. Mizerna liczba warek domowych w tak długim czasie nie odbiera mi jednak radości ze świętowania tejże rocznicy (w końcu podobnoż nie jakość a ilość, prawda?). Lecę więc z kolejnymi eksperymentami - tym razem będzie ciekawie, bo chyba mało kto dysponuje w Polsce takimi szczepami (w buty se wsadźcie te mizerne Vossy haha). Nr 89 Multigrain Kveik 12,5°blg 05.03.2019 5kg Pale Ale Viking 1kg Pszeniczny Viking 1kg Żytni Weyermann 1kg Owsiany Fawcett Zacieranie: 65°C- 75 min, wygrzew jedynie na 68°C Chmielenie 60 min: 35g Magnum - 45min 100g Saaz - po pół na jakieś 8 i 0min Wyszło ze 30l 12,5°blg - zostało podzielone na 2 osobne fermentory. Zadane własnoręcznie suszone Ebbegarden oraz Hornindal Kveik. Fermentacja poleci w okolicach 30°C najprawdopodobniej. 16.03 rozlane do butelek na 2,6VOL. Pierwsze testy 29.03: Hornindal mocno diacetylowy, karmelkowaty, mdły i lekko grzybowy - ciekawie ale dość nie pijalnie na razie. Ebbegarden zaskakująco owocowy (morela, winogrono, grejpfrut), wyraźnie kwaskowy, niesamowicie rześki i pijalny - ciekawa baza do mocnego nachmielenia na zimno ameryką lub nz, ew. jako wariacja w stronę white ipa's. Edytowane 30 Marca 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 13 godzin temu, Tadzik napisał: Lecę więc z kolejnymi eksperymentami - tym razem będzie ciekawie, bo chyba mało kto dysponuje w Polsce takimi szczepami (w buty se wsadźcie te mizerne Vossy haha). Ja bym sie tak nie przechwalal dostepem do kveikow na twoim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 10 godzin temu, Lasek napisał: Ja bym sie tak nie przechwalal dostepem do kveikow na twoim miejscu Niech będzie, że same się w fermentorze wyhodowały ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 16 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 (edytowane) Nr 90 APA hoptest 13°blg 16.03.2019 100% Pale Ale Viking Zacieranie: 65/67°C- 45 min, wygrzew na 78°C Chmielenie 60 min: 45g Magnum - 45min - dla 30IBU 80g Cascade - koniec gotowania/whirlpool Wyszło 40l 13°blg (przed rozcieńczeniem 17). Zadane US-05. Fermentacja podzielona na 2 części - jedna standardowo chmielona będzie na zimno Azacca, druga Azacca Hopzoil. Edytowane 16 Marca 2019 przez Tadzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się