Skocz do zawartości

cytrynówka, pieczona łopatka piegowatej


-piegowata-

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

5 dni temu wstawiłam własne piwko z brewkita, a wszystko przez to, że wszystko przez co wypróbowałam "domowym" sposobem, okazało się dużo lepsze niż to, co można kupić w sklepie:)

no i: wiesz co jesz:)

 

po kolei spróbuję się podzielić z wami tymi przepisami, bo uważam, że są godne polecenia

 

na początek CYTRYNÓWKA - lekka, smaczna (jak mówiły kobiety) i gładko "wchodzi" (jak mówili panowie:) )

1/2 litra wody

1/2 kg cytryn

1 pomarańcza

1 szkl cukru

2 łyżki miodu

1/2 litra spirytusu

Zagotować wodę. Wycisnąć sok z cytryni pomarańczy- dodać do gotującej wody. Dodać cukier, miód. zagotować i mieszać aż się wszystko rozpuści. Odstawić na 12 godzin. Przecedzić, dodać spirytus, wymieszać i rozlać..

Dobre już po kilku dniach, najlepsze po 2 miesiącach:D

 

ŁOPATKA

Spory kawał ładnej, chudszej łopatki (ja kupuję ponad kilo, czasem koło dwóch kg) nacieram marynatą: 2łyżki oleju i 2 łyżki marynary do kurczaka z pieprzem cayenne i rozmarynem Knorra. Równo natarte odstawiam do lodówki na 24godziny.

Po tym czasie wstawiam w zamykanym naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 175stopni C na 1,5-2godziny pieczenia (w zależności od wagi łopatki).

Jak się upiecze- wyjmuję z piekarnika i wykładam na półmisek wyłożony papierem kuchennym w celu odcieknięcia.

Potem do lodówki na kolejne 12godzin- aby się porządnie schłodziło i związało

potem już tylko pozostaje jedzenie ze smakiem

-jak dotąd nie używałam siatki masarskiej- wybieram takie "grubsze" kawałki aby po wypieczeniu, gdy łopatka zmniejszy swoją objętość, kroić w miarę spore plasterki.

- inne mięska też wychodzą smaczne, ale łopatka jest wyśmienita:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.