Makaron Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Chociaz raz w zyciu chialbym uwaryc lagera, i chyba to zrobie jutro Jak myslicie jak dobrac surowce i zacieranie? Co myslicie o tym. 3,5kg slod lager 1kg ryzu 12gram challenger 7%AA (jedyny goryczkowy chmiel jaki teraz mam w domu) Drozdze suche Saflager S-23 Ryz ugotuje wczesniej i zmixuje, doplnie do stosunku 3litry na 1kg slodu. Zaczne od mash in 45 st C na kilka minut, podgrzeje do przewy bialkowej na 15 minut. Pozniej podgrzeje do 64 st C ,do momentu negatywnej proby jodowej. Podgrzeje do 72 na 5 minut ( w razie czego) i mashout 78stC. Mam nadzieje, ze filtracja pojdzie w najgorszym wypadku jak w piwach pszenicznych. Chmielenie 60 minut chmielu, dodatek protaflock ok pol lyzeczki i jak najszybsze chlodzenie jak bede w stanie uzyskac do 20stC, filtracja chmielu i zadanie przygotowanymi drodzami. Ochlodzenie do 12 st i fermetnacja do odfermetnowania 90% cukrow , cicha kilka dni i do beczki. Po 2 tyg od beczkowania zobaczymy czy wyjdzie mi cos wypijalnego . Czemu to piwo? Chce zobaczyc czy dam rade. Ryz dodaje do rozjasnienia i zlagodzenia smakow slodowych, nie z oszczednosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 3,5kg slod lager1kg ryzu Takie pytanie - na cholerę Ci ten ryż? :o Ryżu używa się, głównie po to, żeby obniżyć koszty, względnie uzyskać jaśniejsze piwo. Co Tobą kierowało? Jak już chcesz warzyć lagera, to polecam pilsa, chyba, że coś innego rozumiesz pod pojęciem lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 monachijskiego typ II weź i Carapilsa. Ryz to tylko do chinszczyzny i pomidorówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Przeczytaj BJCP i zobacz roznice pomiedzy 1B i czymkolwiek z kategorii 2 . Robie to dla eksperymentu. A ryz dodaje po to by wlasnie rozjasnic piwo i zmniejszyc smaki slodowe, watpie bym uzyskal wytyczne, chyba ,ze odfermentuje mi bardzo gleboko, bo inaczej piwo bedzie za ciezkie i zbyt mocno slodowe dla tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2008 Wlasnie ja nie mam dostepu do slodu pilzenskiego, tylko do angielskiego 2-rzedowego slodu lager. No i drozdze wedlug opisu nie odferemntowuja piwa bardzo gleboko i nadaja delikatnych smakow owocowych i estrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) Wlasnie ja nie mam dostepu do slodu pilzenskiego, tylko do angielskiego 2-rzedowego slodu lager. Nie rzutuje. Obecny pilzneński na pewno jest bliższy pale ale niż ryżowi, a 2-rows to już w ogóle (praktycznie nie ma różnicy). Zapytałem o ten ryż dlatego, że zrozumiałem, że chcesz uwarzyć coś dolnej fermentacji. No to przy całym szacunku do amerykańskiego piwowarstwa (rzemieślniczego i domowego) to American Lager jest najbardziej gównianym stylem ze wszystkich lagerów, a przepraszam gorszy jest American Lite Lager. Nadmienię jeszcze, że oba te style to efekt działalności na rynku amerykańskim molochów w stylu Budweisera czy Millera. Nie idź tą drogą. No i drozdze wedlug opisu nie odferemntowuja piwa bardzo gleboko i nadaja delikatnych smakow owocowych i estrowych. Odfremnetowują wystarczająco głęboko bez obaw, tylko daj im czas (nawet 2 tygodnie burzliwej i 2-3 tygodnie cichej). Delikatne smaki owocowe to mogą Ci się pojawić jedynie wtedy gdy poprowadzisz fermentację w zbyt wysokiej temperaturze (>12°C). Jeżeli będziesz fermentował w 10°C dostaniesz czyściutkiego lagerka. Jedna uwaga dolniaki, a S-23 w szczególności w trakcie burzliwej wydzielają sporo siarkowodoru - jednym słowem śmierdzą zbukami. Także nie przestrasz się. Dopiero teraz doczytałem, wcześniej ten ryż mnie zdominował 12gram challenger 7%AA (jedyny goryczkowy chmiel jaki teraz mam w domu) Tego chmielu to za mało będzie. Edytowane 25 Listopada 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 (edytowane) 3,5kg slod lager1kg ryzu Widzę mały problem: do amerykańskich lagerów należy używać słodu 2-row, nasz kontynentalny pilsneński ma zbyt mocny charakter jak na budlighty. Myślałem o uzyciu zamiast 2-row ekstraktu mutons extra light: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ekstrakt_slodowy_Muntons_Extra_Light_-_Extra_Jasny_-_15_kg&przedm=6165633&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183072%2F6166445&sortuj=kod On chyba jest robiony z 2-row i na pewno jest dostępny w UK. EDIT: sorry, nie doczytałem, że masz właśnie 2-row, tak, że nieważne. Edytowane 25 Listopada 2008 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Za to dam Ci przepis na Standard American Lager: 2-row - 3.76 kg płatki ryzowe - 0.9 kg zacieraj w 65* Halletrau 4% - 20g przez 60' Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Czy platki ryzowe sa wstepnie skleikowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Widzę mały problem: do amerykańskich lagerów należy używać słodu 2-row, nasz kontynentalny pilsneński ma zbyt mocny charakter jak na budlighty. Tylko po co warzyć Bud Lighta? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Czy platki ryzowe sa wstepnie skleikowane? z tego co się orientuję, to jeśli masz płatki błyskawiczne to nie trzeba ich kleikować. btw. jestem teraz na etapie fascynacji The Jamil Show, i ostatnio słuchałem odcinka o American Lagers, Jamil twierdzi, że jeśli masz ochotę na American Lager to idź do sklepu i kup sobie Bud'a ;-) Bo paradoksalnie, mimo, że ten styl nie jest zbytnio poważany przez piwowarów domowych, jest go bardzo ciężko uważyć poprawnie w domu. zastanawiam się też czy rzeczywiście między 2-row a pilzneńskim nie ma różnicy? i czy w polsce można gdzieś kupić 2-row? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Dlatego chce go uwarzyc, chce sie sprawdzic. Bo wszystkie bledy w kazdym etapie warzenia beda wyczuwalne w gotowym piwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 25 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Dlatego chce go uwarzyc, chce sie sprawdzic. Bo wszystkie bledy w kazdym etapie warzenia beda wyczuwalne w gotowym piwe. To masz takie bardziej masochistyczne podejście do warzenia, a potem spożywania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2008 Raczej kieruje mna chcec rozwoju, jak rowniez chec uzupelnienia tego dzialu o moze malo popularne (wsrod piwowarow amatorow), ale istniejace style piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się