H.M. Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Słuchajcie. Zrobiłem piwo: 3 kg - Pszeniczny 1.5 kg - Pilzneński 0.4 kg Cara-Pils 1.7 kg Coopers Heritage Lager , zacieranie: słody do 59C 55 - 10 min. 55 --> 67 67 - 70 min. 62 --> 78 78 - 10 min. gotowanie - 45 minut z kilkoma granulkami Lubelskiego 15 gram Lubelskiego na studzenie. Coopersa dałem, bo mi sie ta puszka poniewierała po domu i postanowiłem do czegoś ją wykorzystać. Piwo ma 14.5 Blg. Zabrałem się za kosztowanie i... Piwo jest bardzo smaczne, lekkie jak na taką gęstość, ożywcze, trochę słodkawe, trochę kwaskowe - jak na sporo pszenicy przystało. No i niby jest OK, ale w piwie czuć maliny - i w zapachu i w smaku ewidentne maliny, jak bym dolał trochę soku malinowego. Nawet to dobre - Ale co te maliny u licha oznaczają i skąd się to wzięło... i na co bym miał ew. zwrócić uwagę, gdybym chciał to powtórzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 W jakiej temperaturze fermentowałeś i jakie drożdże dałeś? Generalnie aromaty estrowe powstają w efekcie zbyt wysokiej temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Spotykałem aromaty owoców pestkowych (truskawki, poziomki) w piwach poprawnie fermentowanych. Nawet tak, że jedna butelka była ok, a kolejna pita w innym czasie (miesiąc później?) już miała te aromaty, więc również i niekoniecznie z fermentacji one mogą być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 S-O4 Fermentacja burzliwa w temp 16-18C I przy przelewaniu na cichą, i przy butelkowaniu tych malin nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 S-O4 Fermentacja burzliwa w temp 16-18C I przy przelewaniu na cichą, i przy butelkowaniu tych malin nie było. No to mnie zaskoczyłeś. Te drożdże mają opinię neutralnych. Do tego temperatura fermentacji w dolnym zakresie. Może pomyliłeś ekstrakt z syropem malinowym? A tak na poważnie, to niezła ciekawostka tobie się trafiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 A może stresem dla drożdży był wysoki udział cukrów? Zniechęciłeś mnie do następnego piwa - a raczej będę musiał zmodyfikować trochę założenia, bo miało być celowane w 14 - 15°Blg właśnie na tych drożdżach i w tej temperaturze No i zasyp też podobny planuję + karmelową pszenicę zamiast puchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 14°Blg to nie jest tak dużo, żeby miały stres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Swiaderny - spokojnie... to piwo wyszło dobre. Te maliny nawet fajnie się komponują. Wątpię, żeby mi drugi raz takie wyszło... A na S-O4 robiłem mocniejsze i było OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Załatw patent i zacznij produkcję,Grybów szuka nowego smaku na poszerzenie oferty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 (edytowane) Grybów nie robi piw górnej fermentacji. Zresztą oni za dużo zapału wkładają w wymyślanie nowych smaków, zamiast dopracować już istniejące.... i wyczyścić kadzie. Edytowane 30 Stycznia 2012 przez H.M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zrobiłem dziwne piwo... Z receptury to wygląda na typowe "American Wheat Ale". Ja bym chyba dał trochę mniej CaraPils, może ok. 200g. Owocowość tego piwa pochodzi ze slodu pszenicznego z drożdżami Ale, a słodkowość z pszenicznego+CaraPils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 30 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Bo to miało być coś w tym stylu. Wyszło 14.5 Blg bo zaskoczyła mnie wydajność, a już nie miałem miejsca, żeby rozcieńczyć. No ale ciągle jakby nie o tym... często w piwie robią się takie maliny? skąd to się bierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 to skoro nie gęstość to może mala ilość drożdży -> namnożyły się i przy okazji wydzieliły estry do środowiska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Maliny to estry. Wyprodukowały je drożdże. Piwowarskie lub inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 31 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2012 Wojtek, ty to masz szczęście! niektórzy by chcieli uzyskać takie efekty jak ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Ale ja bym chciał nad tymi efektami panować btw. przyniosę Ci zestaw do degustacji w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 No i po dwóch miesiącach maliny prawie zanikły... za to pojawiły się jakieś odległe echa goździkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się