Mason Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Miałem już swój wątek, ale nazwa browaru się zmieniła, poza tym poprzednie warki były z zestawów a teraz zaczynam realizować własne pomysły. Właśnie jestem w trakcie popełniania warki nr 18. Piwo będzie się zwało "Der ÜberHopfenSchwarzWeizen" i nazwa oddaje to czym ono ma być Skład: 2000g pilzneńskiego 2000g pszenicznego ciemnego 200g Carafa II 200g czekoladowego 50g Marynki 2010 (8,33% a-k) Drożdże Safbrew WB-06 Zacieranie: 43-44C - 10 min 53C - 10 min 62-64C - 10 min 71-72C - długo, zostałem odciągnięty od warzenia 78C - 5 min Gotowanie: 70 min Chmiel całość na 60 min Chłodzenie siłami natury na balkonie Planowana temperatura fermentacji: 20-24C Planowane parametry: OG: 12 Blg EBC: 66 IBU: 50 zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Wyszło 12,3 Blg, 21 litrów. 20 trafiło do fermentacji a 1 będzie do refermentacji. Zostało jeszcze jakieś 100ml, którą przelałem do w miarę czystej kolby, zamierzam ją zostawić otwartą i sprawdzić czy stosunkowo wysokie IBU zapobiegnie infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Fermentacja idzie bardzo ładnie, ale drożdżaki tak się rozhulały, że z początkowych 23 stopni zrobiło się 26. Zamrożone butelki PET ostudzą trochę ich zapał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Zdecydowanie ostudziły... Tylko że zapomniałem wziąć pod uwagę, że butelki zamrożone na balkonie będę miały znacznie niższą temperaturę, niż te z zamrażalnika. W efekcie udało mi się zbić temperaturę do 16 stopni. Teraz już wzrosła do 19, zobaczymy co z tego będzie. Jeszcze jest co fermentować, bo Blg wynosi obecnie 7,5. Nastawię dziś FFT. Test zakażenia wygląda ładnie, 48h po nastawieniu brak objawów zakażenia a Blg niezmienione. O, to mój setny post tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 moja prowadząca z laboratorium chemii organicznej by Cię podsumowała - "szufla w tą, szufla w tamtą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 Oj tam, browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 25 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2012 (edytowane) Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen rozlany w butelki po 12 dniach cichej, z litrem rezerwy i 60 g glukozy. Coś trzeba zrobić z gęstwą po poprzedniej warce, więc dziś w menu weizenbock. Skład: Słód pszeniczny ciemny - 4000g Słód monachijski ciemny - 2000g Słód melanoidowy - 1000g Słód zakwaszający - 500g Słód Carafa II Special - 200g Chmiel Marynka granulat 30g (a-k 8,33%) Chmiel Hallertauer Mittelfrueh 30g (a-k 4%) Plan zacierania: 45C - 10 min. 52C - 10 min. 63C - 15 min. 72C - duuużo min. 78C - mash out Gotowanie 60 minut Marynka na 60 minut Hallertauer Mittelfrueh na 10 minut Zacieram w garze 30 litrowym więc jest gęsto... Ok, upewniłem się że gęsty zacier to wielkie zło. Zcukrzanie trwa i trwa, z filtracją też nie jest lekko. Na tym sprzęcie którym dysponuję nie ma sensu warzyć 20 litrowych warek powyżej powiedzmy 16 Blg. Ale za to fermentacja idzie ładnie, do weizenbocka trafiła gęstwa z poprzedniej warki, uprzednio obudzona świeżą brzeczką. Wystartowało błyskawicznie, teraz fermentuje w 20C Edytowane 28 Lutego 2012 przez Mason Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Haniebnie zapuściłem się w prowadzeniu swojego tematu. No to do roboty... Warka 18 - Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen wyszedł całkiem przyjemnie, choć nie udało mi się w nim uzyskać aromatu bananów. Warka 19 - Alte Ziege Speichel. Weizenbock, także mało weizenowy. Smakuje jak mocne, treściwe ciemne piwo. Nic dziwnego, butelkowałem go przy ok. 5.7 Blg Warka 20 - Koci Owiesik. Stout owsiany warzony z zestawu CP na Warszawskiej Szkółce Piwowarskiej. Chyba złapał jakąś infekcję, bo z czasem robi się kwaskowaty i przegazowany Warka 21 - Fat Bobby. Brown ale warzone kiedyś tam w kwietniu Skład: Słód Pale Ale (Weyermann) - 2500 g Słód CaraMunich - 500 g Słód pszeniczny ciemny - 500 g Słód Biscuit - 400 g Słód wędzony Weyermann - 250 g Słód czekoladowy - 100 g Chmiel Fuggles - 35 g Chmiel East Kent Goldings - 20 g Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 64C - 30 min 72C - 45 min 76C - 5 min Gotowanie 60 min Fuggles na 60 min East Kent Goldings na 15 min Blg początkowe: 11,5 Blg końcowe: 3,6 Piwo po fermentacji poszło w kanał, bo fermentator raczył się przewrócić tuż przed rozlewem w butelki. Nie pytajcie jak... Warka 22 - Back In White. Witbier Warzone 03.05.2012 Skład: Słód pilzneński - 2500 g Słód pszeniczny jasny - 1500 g Chmiel Marynka 10 g Chmiel Hallertauer 15 g Imbir w kawałkach 5 g Curacao 10 g Kolendra 20 g Skórki słodkiej pomarańczy suszone 10 g Skórki cytryny suszone 10 g Drożdże suche Brewferm Blanche Zacieranie: 64C - 30 min 72C - 45 min 76C - 5 min Gotowanie 60 min Marynka na 60 min Imbir na 15 min Skórki i kolendra połowa na 15 min, druga połowa na 5 min Hallertauer na 5 min Blg początkowe: 11 Blg końcowe: 4 Fermentacja jednoetapowa, w 22-23C, rozlew 27.05.2012 z glukozą do refermentacji. Wyszło smaczne, ale przydałoby się jednak więcej przypraw, zwłaszcza cytrusów Obecnie w wiadrach mam cztery portery, (dwa kończą cichą, dwa skończyły burzliwą) ale to opiszę ciut później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2012 (edytowane) Warka 23 - porter angielski Warzono 27.05.2012 Skład: Słód pale ale - 3000 g Słód Brown - 500 g Słód Crystal 150 EBC - 500 g Słód Biscuit - 300 g Słód czekoladowy jasny - 200 g Słód pszeniczny jasny - 200 g Chmiel Target (11% a-k) - 20 g Chmiel East Kent Goldings (6,5% a-k) - 20 g Drożdże White Labs WLP 005 British Ale Zacieranie: 66-68C - 90 min 76C - 5 min Gotowanie 60 min Target na 60 min EKG na 15 min Blg początkowe: 12 FFT: 4 Przelane na cichą 10.06.2012 Warka 24 - porter wędzony Warzono 27.05.2012 Skład: Słód pale ale - 4000 g Słód wędzony Whisky - 600 g Słód Crystal 150 EBC - 500 g Słód czekoladowy jasny - 500 g Słód pszeniczny jasny - 200 g Chmiel Nugget (12,8% a-k) 30 g Chmiel Mt Hood (6% a-k) 15 g Zacieranie: 66-68C - 90 min 76C - 5 min Gotowanie 90 min Nugget na 90 min Mt Hood na 15 min Blg początkowe 15 FFT: 4.5 Przelane na cichą 14.06.2012 Edytowane 23 Czerwca 2012 przez Mason Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się