Skocz do zawartości

Cukier - w jakich proporcjach, w jakich stylach...


Pastaga

Rekomendowane odpowiedzi

Przy warzeniu ostatniej warki, jako dodatek użyłem 0,25dkg cukru. Użyłem mimo wiedzy, że cukier może powodować posmaki bimbrowe (miałem okazję próbować piwa z brewkitu z dodatkiem samego cukru zamiast ekstraktu), z drugiej strony niejednokrotnie w przepisach znalezionych na wiki czy w tematach innych piwowarów znajdowałem cukier jako dodatek np. TU.

Tak jak przypuszczałem, dodatek cukru nie pozostał niezauważony ;) i moim wątku rozgorzała dyskusja "po co, dlaczego" itp. Pytanie kiedy, ile proporcjonalnie do użytych słodów oraz w jakich stylach dodatek cukru nie szkodzi czy wręcz jest pożądany?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do 5% zasypu na pewno nie będzie wyczuwalny.

do 10% zasypu w większości piw prawdopodobnie nie będzie wyczuwalny

w ww.% nalezy uwzględnić refermentację!

 

Cukier można dodawać w celu "uwytrawnienia" piwa, gdy mamy problemy z uzyskaniem dla danego słodu odpowiednio niskiego odfermentowania, pomimo zastosowania niskiej temperatury zacierania. Czyli przyda się we wszystkich stylach które mają być wytrawne: Saison, AIPA, Pils niemiecki...

 

Ponadto w piwach które mają być mocne, ale lekkie w smaku (piwa belgijskie)

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.