przemski Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 zimą w garażu mam około 10-12 stopni z uwagi na fakt że jest to jedyne dobre miejsce na rozlew piwa chcę po burzliwej i cichej prowadzonej w około 18-20st przenieść fermentor na dokończenie cichej właśnie do garażu, na parę dni, max tydzień pytanie czy to dobry pomysł bo oznacza schłodzenie - tak sobie kombinuję że pewnie dobrze wpłynie na klarowność piwa: w tej temperaturze więcej drożdzy pójdzie na dno, ale zastanawiam się czy nie spowoduje to, że w zielonym piwie drożdży będzie za mało na poprawne przeprowadzenie refermentacji i nagazowania jednym słowem: co myślicie o takim schłodzeniu fermentora na koniec cichej? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Spokojnie u mnie w zimie ląduje w 2-4 °C a po rozlewie refermentuje normalnie. Cichą zawsze warto z zrobić w niskiej temp bo ładnie się piwo klaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Jak to lager, to nawet lepiej. Ja zostawiam przed rozlaniem na tydzień dwa, w temperaturze bliskiej 0 stopni. Górnemu też nie zaszkodzi, zawsze można przed rozlaniem dodać świeżej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 ups, zapomniałem dodać że chodzi mi o górniaki lagery to wiadomo że niska temp, mi chodzi o to czy takie "przelagerowanie" nie zaszkodzi piwu górnej fermentacji p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 ups, zapomniałem dodać że chodzi mi o górniaki lagery to wiadomo że niska temp, mi chodzi o to czy takie "przelagerowanie" nie zaszkodzi piwu górnej fermentacji p. Nie zaszkodzi, ale zdarzyć się może że przy bardzo mocnych piwach drożdże już potem nie podejmą pracy przy refermentacji w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się