kosimazaki Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Oba przepisy wzorowane są na klony Amerykańskich APA i AIPA. Modyfikacje oryginalnych przepisów głównie ze względu na przeliczenia/zaokrąglenia jednostek, dostosowanie zawartości alfa kwasów do dostępnych na polskim rynku chmieli oraz zastosowanie słodów Weyermanna. Temperatury zacierania dopasowałem +/- 2 stopnie tak, żeby progam (Beersmith 2) obliczył odpowiednią gęstość końcową i zawartość alkoholu zgodną z oryginałem. Tutaj mam największe obawy. Będę wdzięczny za opinie, czy wygląda to w miarę ok i gdzie ewentualnie można coś zmienić. 1. Sierra Nevada Pale Ale (APA) Batch Size (fermenter): 20,00 l Bottling Volume: 20,00 l Estimated OG: 13,300 Plato Estimated Color: 18,3 EBC Estimated IBU: 44,4 IBUs Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 75,0 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU 4,40 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 93,6 % 0,30 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 2 6,4 % 10,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 18,8 IBUs 10,00 g Pearle [8,00 %] - Boil 30,0 min Hop 4 8,3 IBUs 20,00 g Cascade [8,50 %] - Boil 10,0 min Hop 5 8,3 IBUs 40,00 g Cascade [8,50 %] - Boil 5,0 min Hop 6 9,1 IBUs 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 7 - Mash Schedule: Jednotemperaturowe Total Grain Weight: 4,70 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash Step Add 0,00 l of water at 67,0 C 67,0 C 60 min 2. Zombie Dust (AIPA) Recipe Specifications -------------------------- Batch Size (fermenter): 23,00 l Bottling Volume: 23,00 l Estimated OG: 15,633 Plato Estimated Color: 18,4 EBC Estimated IBU: 63,3 IBUs Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 75,0 % Boil Time: 60 Minutes Ingredients: ------------ Amt Name Type # %/IBU 5,30 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 1 82,8 % 0,20 kg Carafoam (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 3 3,1 % 0,20 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 5 3,1 % 20,00 g Citra [12,70 %] - First Wort 20,0 min Hop 6 18,2 IBUs 30,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min Hop 7 20,3 IBUs 30,00 g Citra [12,70 %] - Boil 10,0 min Hop 8 14,8 IBUs 30,00 g Citra [12,70 %] - Boil 5,0 min Hop 9 8,2 IBUs 30,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min Hop 10 1,8 IBUs 80,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 10,0 Days Hop 12 0,0 IBUs 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 11 - 0,50 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 2 7,8 % 0,20 kg Caramunich III (Weyermann) (139,9 EBC) Grain 4 3,1 % Mash Schedule: Jednotemperaturowe Total Grain Weight: 6,40 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash Step Add 0,00 l of water at 69,0 C 69,0 C 60 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Dla mnie OK, ale AIPA bym zacierał na bardziej wytrawnie, czyli tak jak tamto pierwsze w 67°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ja AIPA bym zacieral jeszcze bardziej wytrwanie 66°C jak nie 65°C. Ale to trzeba metoda prob i bledow przetestowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ok, tego właśnie się obawiałem. Faktycznie AIPA z dużą zawartością dekstryn byłaby prawdopodobnie bardzo ciężka i mało pijalna. Z drugiej strony nie chciałbym uwarzyć piwa ze zbyt dużą zawartością alkoholu (optimum dla mnie to 6.2% ABV, czyli tak jak w oryginale). Zakładam w takim razie, że powinienem raczej celować w niższą gęstość początkową, a to pociąga za sobą kolejne pytanie - czy obniżyć wagę słodów przy zachowaniu ich proporcji (wtedy łatwiej byłoby po prostu dodać więcej wody)? A może lepiej ograniczyć udział słodów specjalnych (których)? Jak sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ja tam bym dolał wody i zrobił więcej piwa. Na upartego można by procentowo zmniejszyć zasyp każdego ze słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 (edytowane) Ok, tego właśnie się obawiałem. Faktycznie AIPA z dużą zawartością dekstryn byłaby prawdopodobnie bardzo ciężka i mało pijalna. Z drugiej strony nie chciałbym uwarzyć piwa ze zbyt dużą zawartością alkoholu (optimum dla mnie to 6.2% ABV, czyli tak jak w oryginale). Zakładam w takim razie, że powinienem raczej celować w niższą gęstość początkową, a to pociąga za sobą kolejne pytanie - czy obniżyć wagę słodów przy zachowaniu ich proporcji (wtedy łatwiej byłoby po prostu dodać więcej wody)? A może lepiej ograniczyć udział słodów specjalnych (których)? Jak sądzicie? Pewna grupa osób dobrowolnie przyznaje się do zrobienia AIPA o blg początkowym 15,6 piwo zacierane było w 67C ale z 20% dodatkiem słodów karmelowych, blg końcowe 6o i tylko 5% alk. Piwo udane /w końcu pilnował procesu tegoroczny GCh / ale nieco za lepkie, przynajmniej takie wrażenie było po kilku kufelkach. Wkrótce ponowię recepturę jednak zmodyfikuję zasyp karmelowego do 10-15% Edytowane 22 Lutego 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ja bym obniżył trochę IBUs w Sierra Nevada Pale Ale - ich strona podaje 37 IBU. Gdy ja warzę to piwo dodaję 1 oz. Cascade na koniec warzenia i 1 oz. na dry hopping, dry hopping jest wyraźne w smaku oryginału. Drugiego piwa nie warzyłem i nie piłem oryginału tego piwa, ale też bym go zacierał w ok 66-67°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ok, tego właśnie się obawiałem. Faktycznie AIPA z dużą zawartością dekstryn byłaby prawdopodobnie bardzo ciężka i mało pijalna. Z drugiej strony nie chciałbym uwarzyć piwa ze zbyt dużą zawartością alkoholu (optimum dla mnie to 6.2% ABV, czyli tak jak w oryginale). Zakładam w takim razie, że powinienem raczej celować w niższą gęstość początkową, a to pociąga za sobą kolejne pytanie - czy obniżyć wagę słodów przy zachowaniu ich proporcji (wtedy łatwiej byłoby po prostu dodać więcej wody)? A może lepiej ograniczyć udział słodów specjalnych (których)? Jak sądzicie? Jest jeszcze inna metoda. Zmniejszenia ilosci slodow podstawowych. A slody specjalne zostaja w tej samej ilosci. Jak tak robie dla bitterow, i bym tez tak zrobil dla AIPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Ja bym obniżył trochę IBUs w Sierra Nevada Pale Ale - ich strona podaje 37 IBU. Gdy ja warzę to piwo dodaję 1 oz. Cascade na koniec warzenia i 1 oz. na dry hopping, dry hopping jest wyraźne w smaku oryginału. Ok dzięki za sugestię. Pokombinuję trochę z proporcjami chmielu i obnizę IBU. Co chmielenia na zimno, to podobno wbrew pozorom oryginał nie jest chmielony na zimno. Informacja pochodzi od piwowara Sierra Nevada (ciekawy wątek: http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=4&t=15532). Jest jeszcze inna metoda. Zmniejszenia ilosci slodow podstawowych. A slody specjalne zostaja w tej samej ilosci. Jak tak robie dla bitterow, i bym tez tak zrobil dla AIPA Nie będzie "za ciężko", lub jak to nazwa josefik, "za lepko"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 A czy na pewno w drugiej jest dobrze przeliczone chmielenie? Bo strasznie dużo tego, 3x więcej niż w moim klonie X-114 któremu aromatu Citry nie brakowało. Chyba że to piwo w oryginale to taka bomba chmielowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 22 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Hmm wydaje mi się, że tak właśnie ma być. Pierwszy z brzegu przepis na hopville w przepisie na 5 galonów (22,7 l) podaje 5 uncji (142 gramy) podczas gotowania, gdzie u mnie jest 140 gramów. Faktycznie do chmielenia na zimno jest trochę mniej (58 g vs 80 u mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Spokojnie.Do 200g chmielu na AIPA w całości to tak prawdę mówiąc norma. Jeśli będziesz zacierał na super wytrawne to nie będzie "lepkie" tylko właśnie poza chmielem zostanie trochę słodowości. Moim zdaniem zasyp 5800kg Pale Malt 500g Carahell (30EBC) Malt 250g Monachijski jasny 80g Amber (100EBC) Malt Daje właśnie słodowe tło, które dopełnia smaki chmielowe. Z tym, że naprawdę trzeba zacierać 90 minut w 65°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się