geophagus Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) 23.06.2013 Warka nr 26 Simcoe Pale Ale Zasyp: *Pale Ale Strzegom 4 kg °Caragold 0.5kg Zacieranie: *75 min. - 64 °C *15 min. - 79 °C Gotowanie: 60 min. * 0' 20g Simcoe granulat, 14,2 % alfa-kwasów * 15' 20g Simcoe granulat, 14,2 % alfa-kwasów * 25' 20g Simcoe granulat, 14,2 % alfa-kwasów * 45' Mech irlandzki * 60' 40g Simcoe granulat, 14,2 % alfa-kwasów Drożdże: safale us-05 Wyszło 21l 12.5 BLG. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Warka nr 21 Brett Saison odfermentowała do 0 BLG, osiągając ~ 7,5% Alc. Została rozlana do 55 butelek 0.33 l. Zdjęcie na chwię przed butelkowaniem: czy zdrowa warka powinna tak wygladac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Wygląd warki i odfermentowanie do 0 Blg daje prawie na 100 % kwacha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Tą warkę robiłem na WLP 670, czyli miksie drożdży saisonowych oraz brettanomyces, które to zapewniają takie efekty wizualne. (dla ciekawych: http://www.homebrewt...lection-174033/)Piwo w smaku nie wykazywało najmniejszych oznak infekcji, może tylko aromaty Brett są nieco zbyt dominujące, ale to ocenie po nagazowaniu. Co ciekawe druga warka, oud bruin dla odmiany, fermentowana na Wyeast 3763 wygląda znacznie mniej spektakularnie. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 18.07.2013 Warka nr 26 przelana na cichą z dodatkiem 40g. Simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) 21.07.2013 Warka nr 27 APA Zasyp: *Pale Ale Strzegom 5 kg *Monachijski 1 0.5 kg °Caragold 0.2kg Zacieranie: *60 min. - 68 °C *10 min. - 78 °C Gotowanie: 90 min. * 30' 35g Galena granulat, 10,1 % alfa-kwasów * 60' 35g Galena granulat, 10,1 % alfa-kwasów * 75' 30g Simcoe granulat, 14,2 % alfa-kwasów * 75' Mech irlandzki * 90' 45g Simcoe granulat, 14,2 % alfa-kwasów Drożdże: safale us-05, gęstwa zebrana po burzliwej z warki nr 26. Wyszło 28l 12 BLG. Edytowane 22 Lipca 2013 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 8.08.2013 Warka nr 26 Simcoe Pale Ale rozlana do 20 butelek 0.5 z dodatkiem 70g cukru do refermentacji, co daje nagazowanie do 2.9 VOL. Zeszło do 2BLG, osiągając ok 5 - 5.5 %. Warka nr 27 APA przelana na cichą z dodatkiem 20g Willamettei 30 g Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) 21.05.2015Warka nr 28 CZERWONE FLANDRYJSKIEZasyp:*Plzeńśki Strzegom 2.5 kg*Wiedeński 2.5 kg*Special B 0.25 kg *Pale Crystal 60-90 EBC 0.5 kg *Biscuit 0.25 kgZacieranie:*40 min. - 68 °C*30 min. - 70 °C *10 min. - 78 °CGotowanie:120 min.* 60' 20g EKG granulat, 6.5 % alfa-kwasów (3 letni)* 75' Mech irlandzki* 90' Wyeast Nutrient Blend Drożdże:WLP 002 English Ale, gęstwa zebrana z 2 litrowego startera. Na cichą planuję przelać do szklanego baniaka z dodatkiem chipsów dębowych i ok. 5 litrów 3 letniego Oud bruin fermentowanego Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend. Wyszło 19l 15 BLG. 30.05.2015 Po tygodniowej fermentacji burzliwej przelana na cichą z dodatkiem ok. 5 litrów osadów Wayeast 3763 Roeselare Ale Blend po warce 22, oraz 20g. Chipsów dębowych mocno palonych. Edytowane 11 Lipca 2015 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) 30.05.2015 Warka nr 29 IPA pacific gem/mosaic Zasyp: *Pale ale Strzegom 5 kg *Wiedeński 0.6 kg*Pszeniczny 0.2 kg °Crystal 160 EBC 0.2 kg Zacieranie:*60 min. - 66 °C*15 min. - 76 °C Gotowanie:90 min.* 60' 30g Pacific gem, 14.6 % alfa-kwasów * 15' 10g Mosaic, 11.1 % alfa-kwasów * 15' Mech irlandzki* 15' Wyeast Nutrient Blend * 5' 10g Mosaic, 11.1 % alfa-kwasów * 0' 10g Mosaic, 11.1 % alfa-kwasów Drożdże:WLP 002 English Ale, 0.5l gęstwy zebranej po burzliwej z warki 28. W fermentatorze znalazło się bardzo mętne 19l brzeczki o gęstości 15 BLG, schłodzone do 20 C. Odpadło blisko 3 l z osadami gorącymi. 16.06.2015 Zeszło do 6 BLG, fermentowane w dolnym zakresie temperatur, a nawe nieco poniżej 16-18 stopni, przez ostatnie dni ok. 20. Wzburzyłem drożdże, może coś jeszcze dojedzą. Dodane 70 g. Mosaic i 70g Pacific gem "na zimno" 24.06.2015 Odfermentowało do 5 BLG, co daje jakieś 5% alkoholu. Rozlano w 32 butelki 0.5l z dodatkiem 80 g cukru. Edytowane 24 Czerwca 2015 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) del Edytowane 24 Lipca 2015 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) 11.07.2015 Warka nr 30a LAMBIC Zasyp: *Pilzeński Strzegom 2.5 kg *Pszenica niesłodowana 1.5 kg Kleikowanie: *30 min. - 60 °C 1.5 kg Pszenicy + 0.5 kg Słodu pilzeńskiego Zacieranie: Kleik + reszta słodu *120 min. - 70 °C Wysładzanie: Wodą o temperaturze 90 °C Gotowanie: 120 min. *od początku' 25g Lubelskiego granulat, 3.8% alfa-kwasów (15 letni., dodatkowo podsuszany w piekarniku) Drożdże: WLP 655 Belgian Sour Mix 1, zadane bez startera, bezpośrednio do gąsiora. W fermentatorze znalazło się 20l brzeczki o gęstości 12 BLG, schłodzone do 25 C. 12.07.2015 Warka nr 30b LAMBIC Zasyp: *Pilzeński Strzegom 3 kg *Pszenica niesłodowana 0.5 kg Kleikowanie: *30 min. - 60 °C 0.5 kg Pszenicy + 0.5 kg Słodu pilzeńskiego Zacieranie: Kleik + reszta słodu *120 min. - 70 °C Wysładzanie: Wodą o temperaturze 90 °C Gotowanie: 120 min. *od początku' 20g EKG granulat (3 letni., dodatkowo podsuszany w piekarniku) Wyszło ok. 17 litrów 10 BLG. Połączono w jednym szklanym baniaku z 30a, co dało łącznie 37 litrów 11 BLG. Jako że drożdże z WLP 655 od wczoraj nie dały znaku życia, dodano saszetkę uwodnionych US05. 24.07.2015 Dodano 50g. sparzonych wrzątkiem płatków dębowych Sherry. Zapach z baniaka dość nieprzyjemny, mocno skunksowy. Edytowane 24 Lipca 2015 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 *od początku' 25g Lubelskiego granulat, 3.8% alfa-kwasów (15 letni., dodatkowo podsuszany w piekarniku) pojechałeś po bandzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) 19.07.2015Warka nr 31 LAMBICZasyp:*Pilzeński Strzegom 2.5 kg*Pszenica niesłodowana 1.5 kg Kleikowanie: *30 min. - 60 °C 1.5 kg Pszenicy + 0.5 kg Słodu pilzeńskiego Zacieranie:Kleik + reszta słodu*120 min. - 70 °C Gotowanie:120 min.*od początku' 10g EKG granulat (3 letni., dodatkowo podsuszany w piekarniku), 10g Spalt Select 3 letni 5.5% alfa-kwasów Drożdże:WLP 665 Flamish Ale Blend, litrowy starter przygotowany 3 dni wcześniej. Wyszło 20l ok 12 BLG, początek fermentacji w 20 C. Pierwsze 2 tygodnie fermentacji w temperaturze ok. 20 C, kolejne dwa w tempereturze pokojowej czyli ok 30 C. 23.08.2015 Przelano do szklanego gąsiora wraz z osadami. Aromat zdominowany przez lactobacillus, drożdże oraz lekkie nuty brett, bardziej końskie niż owocowe. Zapowiada się interesująco. Dodano 25 g. sparzonych wrzątkiem chipsów dębowych mocno palonych. Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Warka nr 32 CZERWONE FLANDRYJSKIEZasyp:*Wiedeński 2 kg *Monachijski jasny 1.5 kg *Pilzeński Strzegom 1 kg*Special B 0.1 kg Zacieranie:*15 min. - 63 °C*50 min. - 70 °C *10 min. - 80 °CGotowanie:150 min.* od początku 10g Spalt Select 3 letni 5.5% alfa-kwasów Drożdże: Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend z napuchniętej saszetki, zadane w 23 C. Wyszło 15l o nieznane gęstości początkowej, stłukłem balingometr, obstawiam 15 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się