geophagus Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 (edytowane) Pierwsza warka po przeprowadzce browaru, po której zyskał on nie tylko dogodniejsze warunki lecz również i nową nazwę. Obecnie jest to Browar Martyny i Roberta, w skrócie M I R. w Sumie jest to moje 17 piwo i taki też otrzymuje ono numer porządkowy. Warka nr. 17 "Dziga Wiertow Ordinary Bitter" 21.02.2012 Zasyp: *Pale Ale Castle Malting 3,6 kg °Crystal 0,5 kg Zacieranie: 12 litrów wody *90 min. - 66-67 °C * 5 min. - 75°C Gotowanie: 60 min. * 0' 50g Goldings granulat, 4,5 % alfa-kwasów * 40' 25g Fuggles granulat, 4,5 % alfa-kwasów * 55' 25g Fuggles granulat, 4,5 % alfa-kwasów +Mech irlandzki Drożdże: *Wyeast 1469 West Yorkshire Ale XL Wyszło 21 litrów o Blg 8,5. Zadane drożdzami w temp. 24°C Fermentacja w 21°C 29.02.2012 Przelano na cichą. Edytowane 1 Marca 2012 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 22 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2012 Marnie wyszła Ci wydajność, coś źle robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2012 Przy kolejnej warce, planuję bardziej się przyłożyć do wysładzania, a konkretnie zadbać o to aby młóto zbyt nie stygło. Wysładzam przy pomocy wiadra, kolejnym razem spróbuję czymś je odizolować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Warka nr. 18 "porażka" 29.02.2012 Zasyp: *Pale Ale Castle Malting 4 kg °Crystal 0,5 kg Zacieranie: 12 litrów wody *90 min. - 67-68 °C * 5 min. - 75°C Gotowanie: 60 min. * 0' 50g Goldings granulat, 4,5 % alfa-kwasów * 45' 25g Willamette granulat, 5,5 % alfa-kwasów * 55' 25g Willamette granulat, 5,5 % alfa-kwasów Drożdże: S-23 Wyszło 21 litrów o Blg 8,5. Zadane drożdżami w temp. 20°C Planowo miałem wykorzystać gęstwę z warki nr. 17 jednakże na godzinę po zebraniu zdążyła się już zepsuć. Siarkowodorowy odór skierował ją do kibla, więc zmuszony byłem zadać jakiekolwiek inne drożdże. Jedynymi mi dostępnymi okazały się S-23, mające jakieś 2 lata ( mam nadzieje że ruszą). Brzeczkę po zadaniu drożdży przeniosłem w najchłodniejsze dostępne miejsce. Jednym słowem, warka porażka. Stres z drożdżami i dołująca wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Coś tu niegra z tą wydajnością wg mnie. Jest to praktycznie niemożliwe aby Blg był tak niski przy tym zasypie. U mnie brzeczka przednia ma 18-19oBlg, przy planowanej warce na poziomie 12oBlg. Musiałbym więc rozcieńczać ją sama wodą aby uzyskać tak niski ekstrakt. Spróbuj przy następnej warce sprawdzić ekstrakt brzeczki przedniej przed rozpoczęciem wysładzania i ekstrakt brzeczki odbieranej w trakcie wysłodzania. Proponowałbym Ci również zwiększenie ilości wody w trakcie zacierania. Wg mnie coś jest nie tak albo z termometrem, ale musiałby oszukiwać o jakieś 8-10oC, albo balingometr diabli wzięli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Gęstwa się popsuła po godzinie od zebrania? Nie możliwe, musiała być już zepsuta jak ją zbierałeś. Albo coś za bardzo wrażliwy masz nos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Ballingometr akurat jest ok. Moje podejrzenia, po usprawnieniu wysładzania, padły na termometr właśnie. No i wagę. A gęstwa faktycznie popsuła się w tempie ekspresowym, gdyż warka z której została pozyskana, nie wykazuje najmniejszych oznak infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Taka możliwość jest niemożliwa Gęstwa się tak szybko nie psuje - a po czym wnosisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Fermentacja przebiegła prawidłowo, nie było żadnych widocznych oznak infekcji, żadnych błon, pleśni itp. W smaku nie wykazywało również nie wyczułem żadnej siarki, apteki czy kwasu. Normalne zielone piwo. Gęstwa zaś, którą powąchałem na godzinę po zebraniu, cuchnęła siarkowodorem okrutnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Przecież to dolne drożdże, mogą walić siarkowodorem, jak u mnie zaczynają fermentację to wali, że hej. Gęstwa moim skromnym zdaniem dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Kolega nie doczytał . Wylałem gęstwę West Yorkshire Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Pospieszyłeś się trochę z tym wylewaniem, siarkowodór to naturalny produkt uboczny fermentacji. Niektóre drożdże produkują go ogromne ilości, inne mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Kolega nie doczytał . Wylałem gęstwę West Yorkshire Ale. Sugerowałem się ostatnią warką w zapiskach. Tak czy inaczej, nie chce mi się wierzyć, że dobra gęstwa zepsuła się w godzinę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 18.03.2012 Warka nr. 17 "Dziga Wiertow Ordinary Bitter" rozlana do 40 półlitrowych butelek. Piwo odfermentowało z 8,5 do mniej niż 2,5 BLG. Daje to zawartość alkoholu na poziomie 3,2 % czyli w dolnej granicy stylu. Odzyskana gęstwa znów wykazuje siarkowy aromat, mimo tego planuję użyć jej do kolejnego Ale. Najwidoczniej te drożdże tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka 18.- faktycznie porażka, gotowane warzywa plus lekka apteka. Z plusów, znalazłem przyczynę słabej wydajności w postaci termometru. Nie poddając się: 21.07.2012 Warka 19 French Saison I Zasyp: *Pale Ale Castle Malting 4.25 kg *Pszeniczny 0,75 kg °Caracrystal 0,35 kg *Płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg Zacieranie: *60 min. - 65 °C *10 min. - 79 °C Gotowanie: 60 min. * 0' 15g Northern Brewer granulat, 11,5 % alfa-kwasów * 30' 15g Fuglles granulat, 4,5 % alfa-kwasów * 45' 15g Fuglles granulat, 5,5 % alfa-kwasów Drożdże: Wyeast 3711 French Saison Wyszło 22 litry 12.5 BLG zadane napuchniętą saszetką Wyesta. Fermentowane raczej w dolnym zakresie temperatur (20 - 22°C) pod koniec temperatura wzrastała do 24- 25°C. 15.08.2012 Przelane na cichą (zeszło w okolice 0 BLG), z dodatkiem ok. 50g francuskich chipsów dębowych, średnio palonych. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) 14.08.2012 Warka 20 Wit I Zasyp: *Pale Ale Castle Malting 2,5 kg *Pszenica niesłodowana 1,8 kg *Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg Zacieranie: Pszenica kleikowana 20 min w 80 °C i dalej: *20 min. - 58°C *80 min. - 64°C *5 min. - 76°C Gotowanie: 75 min. * 10' 20g East Kent Golding granulat, 6,5 % alfa-kwasów * 55' 15g Żatecki granulat, 3,5 % alfa-kwasów * 65' 30g Suszonej skórki słodkiej pomarańczy * 65' 5g Kolendry Drożdże: Wyeast 3711 French Saison Wyszło 20 litrów 12,5 BLG zadane gęstwą wraz z osadami po warce nr 19. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 15.08.2012 Warka 21 Brett Saison I Zasyp: *Pale Ale Castle Malting 3 kg *Monachijski 2 kg *Pszeniczny 1 kg °Carabelge 0,25 kg *Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg Zacieranie: *90 min. - 65°C *5 min. - 76°C Gotowanie: 90 min. * 30' 10g Citra granulat, 12 % alfa-kwasów * 75' 15g Citra granulat, 12 % alfa-kwasów * 90' 25g Citra granulat, 12 % alfa-kwasów Drożdże: WLP 670 American Farmhouse Blend Wyszło ok, 20 litrów 15.5 BLG zaszczepione drożdżami WLP 670 w szklanym balonie, bez startera oraz ok. 4 litrów chmielone EKG i Fugllesem z dodatkiem suszonej skórki cytryny w osobnym baniaku zadane paroma łyżkami piany z fermentującego wita. Z racji obecności Brettanomyces w mieszance, planuję 3 miesięczną fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) 17.08.2012 Warka 22 Flandryjskie brązoweZasyp:*Pale Ale Castle Malting 2,5 kg*Pilzeński 2kg°Caramunich 1 kg°Caragold 1 kg°Carabelge 0,5 kg*Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kgZacieranie:*40 min. - 63°C*30 min. - 72°C*10 min. - 76°CGotowanie:100 min.* 30' 50g Żatecki granulat, 3,5 % alfa-kwasów z roku 2009* 75' 2-3g Wyeast Nutrient BlendDrożdże:Wyeast 3763 Roeselare Ale BlendWyszło ok, 24 litrów 16.5 BLG. W szklanym gąsiorze znalazło się ok. 22l, zaszczepione drożdżami Wyeast 3763 z nie do końca napęczniałej saszetki. Reszta znalazła miejsce w jednym baniaku wraz z resztkami z warki 22. Planuję roczną fermentację, po roku zależnie od osiągniętego efektu zabutelkuję, lub wymieszam z owocami. 30.05.2015 Zabutelkowana po blisko 3 latach fermentacji, w 47 butelek 0.33l ok 8.5 % z dodatkiem 70 g cukru oraz ok. 2 łyżek stołowych gęstwy WLP 002. Planowane nagazowanie ok 1.9 Vol. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 20.08.2012 Warka nr 19 French Saison I rozlana do 41 półlitrowych butelek. 6 % alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 06.09.2012 Warka nr 20 Wit I rozlana do 39 półlitrowych butelek. ok. 6 % alkoholu. Albo mnie oszukuje balingometr pokazując iż kolejna warka zeszła do 0, albo drożdże French Saison są na tyle żarłoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) 11.09.2012 Warka 23 French Saison II Zasyp: *Pale Ale Castle Malting 3.5 kg *Wiedeński 1 kg *Pszeniczny 0.5 kg *Płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg Zacieranie: Woda do zacierania z dodatkiem 3ml 80% kwasu mlekowego. Kolejne 3 ml. dodane do wody którą wysładzałem. *60 min. - 65 °C *10 min. - 79 °C Gotowanie: 60 min. * 0' 20g Northern Brewer granulat, 11,5 % alfa-kwasów * 45' 15g Willamette granulat, 5,5 % alfa-kwasów * 60' 15g Willamette granulat, 5,5 % alfa-kwasów * 60' 30g Żatecki granulat, 4,5 % alfa-kwasów Drożdże: Wyeast 3711 French Saison. Wyszło przeszło 21 litrów 13 Blg zadane gęstwą zebraną po warce nr. 20. Edytowane 11 Września 2012 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2012 15.09.2012 Warka 24 French Saison III Zasyp: *Pale Ale Castle Malting 3.0 kg *Wiedeński 1 kg *Pszeniczny 1 kg Zacieranie: Woda do zacierania z dodatkiem 2ml 80% kwasu mlekowego. Kolejne 2 ml. dodane do wody którą wysładzałem. *60 min. - 65 °C *10 min. - 79 °C Gotowanie: 60 min. * 0' 18g Northern Brewer granulat, 11,5 % alfa-kwasów * 40' 15g Spalt select granulat, 5,5 % alfa-kwasów * 60' 15g Spalt select granulat, 5,5 % alfa-kwasów Drożdże: Wyeast 3711 French Saison. Wyszło 18 litrów 15.5 Blg zadane gęstwą zebraną po warce nr. 20. Wydajność rośnie, to cieszy. Podejrzewam że główna w tym zasługa kwasu mlekowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 6 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 05.10.2012 Warka 25 American Pale Saison Zasyp: *Pilzeński Strzegom 4.5 kg *Pszeniczny 0.9 kg °Caragold 0.35kg *Płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg Zacieranie: Woda do zacierania z dodatkiem 2ml 80% kwasu mlekowego. Kolejne 2 ml. dodane do wody którą wysładzałem. *60 min. - 64 °C *10 min. - 79 °C Gotowanie: 60 min. * 0' 30g Galena granulat, 10,1 % alfa-kwasów * 40' 20g Cacade granulat, 4,6 % alfa-kwasów * 50' 20g Cacade granulat, 4,6 % alfa-kwasów * 60' 20g Cacade granulat, 4,6 % alfa-kwasów Drożdże: Wyeast 3711 French Saison. Wyszły 23 litry15 Blg zadane płukaną gęstwą zebraną po warce nr. 24. 05.10.2012 Warka nr 24 przelanana cichą (zeszło w okolice 1 BLG), z dodatkiem niespełna 50g chipsów dębowych sherry oloroso. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 21.10.2012 Warka nr 23 odfermentowała do 0 co daje zawartość alkoholu ok. 6,5 %,zabutelkowana i nagazowana do 2.5 Vol. Warka nr 24 również odfermentowała do 0 co daje zawartość alkoholu ok. 7,5 %, zabutelkowana i nagazowana do 2.5 Vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geophagus Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) 16.06.2013 Warka nr 21 Brett Saison odfermentowała do 0 BLG, osiągając ~ 7,5% Alc. Została rozlana do 55 butelek 0.33 l. Zdjęcie na chwię przed butelkowaniem: Warka nr 25 American Pale Saison odfermentowała do 0 BLG, osiągając ~ 7% Alc. Została rozlana do 42 butelek 0.5 l. Edytowane 23 Czerwca 2013 przez geophagus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się