karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 W sobotę uwarzyłem pilsa (25l) i zadałem starterem (Pilsner Urquell), niestety do dziś rano fermentacja nie zaczęła się. Brak bąbelków CO2 na powierzchni brzeczki. Temp. ~13 st. C. Starter trzymałem również w podobnej temp. Gęstość wyszła mi trochę wyższa niż planowałem 16 BLG. Jak myślicie, czy mogę jeszcze liczyć, że te drożdże wystartują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Myślę że ruszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 A w starterze pracowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Pracowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 No to jak nie zadałeś ich w zbyt wysokiej temperaturze to pewnie ruszą. Dziwne, że się tak ociągają - 13°C to calkiem wysoka temperatura, jak na ich możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Zadałem je w 17°C jako że to moja pierwsza warka z dolnej, chciałem by gwałtowniej rozpoczęły burzliwą i spokojnie po 24h spadła do tych 13°C, do kiedy Waszym zdaniem powinienem czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Zrezygnowałem z zimnych startów przy pierwszym użyciu drożdży, fermentacja ruszała nieraz po paru dniach, kosztowało to mnie wiele nerwów. Przy pierwszym użyciu drożdży zaszczepiam starterem brzeczkę w temperaturze pokojowej, a po pierwszych oznakach fermentacji wstawim do zamrażarki w temperaturę docelową. Przy kolejnych warkach na tych drożdżach stosuję zimne starty, gęstwa gwarantuje rozpoczęcicie fermentacji bardzo szybko. czaro27 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 do kiedy Waszym zdaniem powinienem czekać? Zdarzyło się, że czekałem na początek fermentacji 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Zdarzyło się, że czekałem na początek fermentacji 5 dni. Zatem dam im czas do środy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 "Wolne starty" dolniaków zwykle są spowodowane małą ilością komórek drożdży. Starter 1L, a nawet 2L to raczej mało, żeby start był w miarę szybki (<48h). Jak się zada całą gęstwę z poprzedniego piwa, wtedy startują już w normalnym tempie. Dlatego lepiej na początek robić jakieś lekkie piwko 10°Blg, żeby się namnożyły porządnie, a solidne robić jako kolejne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Ja w tym sezonie miałem podobny problem. Zadałem starter z drożdży Pilsner Urquell 3L. Długo próbowały ruszyć, następnie pojawiła się oznaki fermentacji ale drożdże stanęły. Zadałem gęstwą S23 ale niestety było za późno - 100% apteka. Może to jakaś felerna partia ? Jaki producent tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Cześć No to jak nie zadałeś ich w zbyt wysokiej temperaturze to pewnie ruszą. Drożdże umierają grubo w ponad 40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 W tym sezonie na urquellach uwarzyłem 5 warek. Starter kręcony na mieszadle w 2,5L kilka ładnych dni a i tak pierwsza warka z 10,5 odfermentowała do 2,5 także niezbyt głęboko. Ogólnie jestem zadowolony z tych drożdży, ale powoli fermentują i ciężko zejść na nich poniżej 3,5 BLG przy wyższej gęstości początkowej. Poczekaj jeszcze, bo te drożdże są b. leniwe. Nie mają ochoty nawet opaść na dno po fermentacji. Pływają po wierzchu po 3 tygodniach jak górniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Cześć. Ja fermentowałem dwa sezony na urquelach. Warka nigdy nie zatrzymała się powyzej 2,5 blg (mówię o standartowych lagerach powiedzmy do 14 blg). Piwa także świetnie się klarowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Ja w tym sezonie miałem podobny problem. Zadałem starter z drożdży Pilsner Urquell 3L. Długo próbowały ruszyć, następnie pojawiła się oznaki fermentacji ale drożdże stanęły. Zadałem gęstwą S23 ale niestety było za późno - 100% apteka. Może to jakaś felerna partia ? Jaki producent tych drożdży? Hmm ...mnie w tym sezonie Urquelle też nie ruszyły. Activator sporo przed terminem ale niestety słabo mu szło z 17L brzeczki z blg 10,5. Po 60 godzinach dodałem S-33. Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Hmm ...mnie w tym sezonie Urquelle też nie ruszyły. Activator sporo przed terminem ale niestety słabo mu szło z 17L brzeczki z blg 10,5. Po 60 godzinach dodałem S-33. Lukasz Ruszyły wtedy tylko górniaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się