Raczek Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Witam Zrobiłem niedawno swoją warkę nr. 9 z czego 8 poprzednich nie zadowala mnie do końca. Prawdopodobnie dlatego że używałem do nich wody z filtra który działa na zasadzie odwróconej osmozy (a podobno taka woda się nie nadaje do warzenia) Żytnie z zestawu surowców z BA zrobiłem na "kranówce: i mam nadzieje (jak się nie zepsuje) że wyjdzie bardziej treściwe w smaku. Ale do rzeczy Żytnie to pierwsze piwo które robię a skończyło się awanturą w domu bo nie zdążyłem się z nim wyrobić przed powrotem mojej połówki przez cholernie długą i mozolną filtrację (5godzin) i wyszło bardzo gęste prawie oleiste. Po tygodniu burzliwej i sprawdzeniu BLG i próbie smakowej stwierdziłem że jest jakby gazowane lekko (niepokojący objaw) smakuje trochę jak Dunkel Weizen pewnie przez WB 06 ale mam nadzieje że to lekkie nagazowanie nie jest niczym niepokojącym. trochę nim pomieszałem przed przelaniem bo strasznie dużo kożucha i resztek drożdży na nim było i ściągałem osad zdezynfekowanym małym sitkiem żeby było bardziej klarowne. Martwić się tym lekkim nagazowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Przecież to normalne... drożdże jedzą cukier a wydalają alkhol i puszczają bąki z co2... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Pytanie pomocnicze: co wydzielają drożdże podczas fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 A ile było °Blg jak próbowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 A ile było °Blg jak próbowałeś? 3BLG z 12.5 przy zadawanych drożdżach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Więc pewnie fermentacja nie była jeszcze zakończona, te drożdże zazwyczaj nie kończą pracy tak wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Więc pewnie fermentacja nie była jeszcze zakończona, te drożdże zazwyczaj nie kończą pracy tak wcześnie. Rozumiem że raczej nie mam powodów do zmartwień i powinno być wszystko ok?? Planuję też pierwszy raz zastosować coś co wspomoże klarowanie bo mam z tym dość spory kłopot myślałem o żelatynie chyba że polecacie coś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Zostaw jak jest, ma być mętne. Te drożdże tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Zostawił bym mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 Rozumiem że raczej nie mam powodów do zmartwień i powinno być wszystko ok?? Planuję też pierwszy raz zastosować coś co wspomoże klarowanie bo mam z tym dość spory kłopot myślałem o żelatynie chyba że polecacie coś innego Nic nie kombinuj. Jeśli wszystko dobrze zrobiłeś to w odpowiedniej temperaturze i przy ostrożnym laniu i tak będzie kryształowo przejrzyste. Czasem dla odmiany robię tak z żytnim, chociaż najlepsze jest bardzo mocno schłodzone. Jest wtedy mętne i oleiste, widok bąbelków pomału unoszących się w tak gęstym piwku jest wyjątkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2012 http://www.piwo.org/topic/688-15d-roggenbier-german-rye-beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się