e30cult Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Już bulka aż miło, wybaczcie że zapytuje tak niecierpliwe, ale rozumiecie że sprawa jest poważna;] Poza tym to chyba najlepiej funkcjonujące forum na jakim miałem przyjemność zaistnieć. Wydaje mi się że jedyną niewielką nieszczelność mam przy kraniku, bardzo ale to bardzo delikatnie skrapla się tam roztwór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 ale sprawdzałeś wcześniej same drożdże ? albo masz nieszczelne wiadro, albo faktycznie drożdże cherlawe. A ile juz fermentuje ? Proponuję albo dodać nowych piwowarskich, albo gonić po drożdże "babuni" do spożywczaka. Też wyjdzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Babuni ? O masakro ciekawe, okrutnie drożdżowe destylaty wychodzą po babuniowych i słabiutkie też są te drożdże, nie wiedziałem że piwo da się uwarzyć na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 coś wyskoczyłem z tym postem nie doczytałem drugiej strony. Skoro pracuje to ok. Co do drożdży zdarza mi się używac ich do fermentacji. Ale tez musze powiedzieć, że jestem z nich zadowolony, robiłem piwa mocniejsze i dociągnęły dość dobrze. Nie jest to może taka jakość jak przy drożdżach dedykowanych do mocnych stężeń, ale w tych 8 procentach dają radę. Co do destylatu to zapewne należałoby je odfiltrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Troche inna bajka przy cukrówkach tam masz znacznie trudniejsze warunki większe stężenie cukru i alkoholu (nawet do 18%) wyższa temperatura. Czystość osiąga się poprzez dobrze fermentujące drożdże. Babunie to się na ciasto nadają jedynie Sorry za offtop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 nie no takie stężenie to tylko gorzelniczymi osiągniesz. Koledzy kiedyś robili testy ferntotowania brzeczki różnymi drożdżami i piekarnicze wcale źle nie wypadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się