rockford86 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Witam, Mam pytanie dotyczące chłodnicy, a okładnie to moja chłodnica (miedziana) troszke nabrała zielonego nalotu. Macie jaki pomysł jak ją przywrucić do świetnoiści?? I czy wogóle mozna ją jeszcze użyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Umyć, może jakiś środek chlorowy usunie utlenioną miedź. albo jakimś lekkim kwasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Z tabeli rozpuszczalności wynika że zanurzenie w kwasie octowym (w domu dostępny pod nazwą ocet) powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rockford86 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Dzieki wielkie ocet dał rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrapek Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 Umyć, może jakiś środek chlorowy usunie utlenioną miedź. albo jakimś lekkim kwasem. O ile pamiętam, to związki chloru sa silnymi utleniaczami, a więc kolega rockford86 pogłębiłby tylko już zachodzący proces patynowania. Kwas octowy, to lepszy wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 1 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2008 kwas octowy lub cytrynowy, a po wszystkim porządne wypłukać wodą, by nie zaczęło śniedzieć na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się