Afghan Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym zwiększyć wybicie warzelni, bo czasu na produkcję piwa nie jest za dużo to chciałbym od razu żeby wychodziło trochę więcej z jednego warzenia. Mam garnek 40 L, ale z moich wyliczeń wychodzi, że ma 39 L i taka optymalną warką w tym garnku jest warka 25-26 litrów, bo przy gotowaniu z chmielem trzeba doliczyć ze 2-3 litry na odparowanie, ok. 2 litrów zostaje w osadach, no i też objętość brzeczki będzie o ok. 1,5 litra większa przy temp. 100 oC. To już wychodzi jakieś ok. 32 litry objętości garnka i zostaje już tylko 5-6 cm do szczytu garnka. 6 cm mojego garnka to z moich wyliczeń to jest ok. 7 litrów, ale wiadomo trochę musi zostać wolnego miejsca. Mój plan jest taki, że bym robił piwo które ma docelowo mieć 12oBlg, na 15-16oBlg i rozcieńczał bym wodą do tych 12oBlg. Wodę do tego chciałbym gotować już dzień wcześniej i mieć ją dobrze wychłodzoną, dzięki czemu przy chłodzeniu bym też zbił kilka stopni, bo u mnie z chłodzeniem to trochę kiepsko bo woda w kranie ma 25oC i jeszcze do jakichś 30oC idzie jakoś wychłodzić, ale poniżej już jest naprawdę ciężko. W związku z tym mam kilka pytań. 1. Zanim w ogóle zacznę tak robić, to ile wy centymetrów od szczytu garnka zostawiacie żeby bezpiecznie się gotowało? Jak zostawiacie 1-2 cm to może bym nie kombinował tylko po prostu spróbował więcej gotować. 2. Czy będzie bezpiecznie przetrzymanie takiej przegotowanej wody w garnku z przykrywką w lodówce? 3. Gdzieś czytałem, że przy większym stężeniu cukru w brzeczce trzeba dodawać więcej chmielu, przy jakim stężeniu trzeba zacząć brać to pod uwagę? Gdzieś wcześniej znalazłem post o tym ale teraz tego nie mogę znaleźć, może ktoś podrzuci linka do tego posta. 4. Czy spadnie wydajność, jak tak to jakiego spadku można się spodziewać? 5. Do ilu oBlg wysładzać? 6. Czy smak piwa się nie pogorszy? Edytowane 3 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Nieraz po sam brzeg. Ale zazwyczaj ok. 1-2cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Prawie jak Zywiec. Nie idz ta droga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Ja zostawiam ze 3 cm od góry. Nie prościej będzie Ci kupić mineralkę i nią ewentualnie rozcieńczać? Ja wysładzam do żądanej objętości,,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 1. 1-2cm 2. Tak 3. Chmielu dawać wg przepisu na docelową ilość i gęstość piwa 4. Nie 5. 3Blg 6. Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) metoda stosowana przez fabryki piwa http://pl.wikipedia..../HGB_%28piwo%29 ps nie lepiej zrobić jedną normalną warkę w miesiącu więcej? Edytowane 4 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Najchętniej to bym rozbudował warzelnie, ale niestety nie mam możliwości finansowych, lokalowych i technicznych. ps nie lepiej zrobić jedną normalną warkę w miesiącu więcej? Na pewno będzie lepiej, ale różnie z czasem, dlatego zastanawiam się nad tym. Na razie zrobiłem cztery warki, ale tak mi to piwo smakuję, że nie chce już spijać koncerniaków. metoda stosowana przez fabryki piwa http://pl.wikipedia..../HGB_%28piwo%29 Z opisu w wiki wychodzi, że ten sposób przy nie wielkim skoncentrowaniu brzeczki nie ma większego wpływu na smak. Także nie potrzebne porównanie przez kolegę sztyft do Żywca. Edytowane 4 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 zjazd z 15 do 12 jest stosowany w dużych browarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Afghan - zrób tak jak planujesz, a będzie dobrze. Ja też nie mam czasu zawiele i też zdaża mi się warzyć rozcięczając czasem. Sam zrobisz, sam ocenisz. Ja tam różnicy w smaku nie zauważam. Napewno za to będzie duża różnica względem koncerniaków, na plus domowego oczywiście, wiec porównywanie smaku takiego piwa do żywca jest bez sensu. pozdrawiam Arek S. Edytowane 4 Marca 2012 przez areks1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Mam garnek 40 L' date=' ale z moich wyliczeń wychodzi, że ma 39 L i taka optymalną warką w tym garnku jest warka 25-26 litrów, bo przy gotowaniu z chmielem trzeba doliczyć ze 2-3 litry na odparowanie, ok. 2 litrów zostaje w osadach, no i też objętość brzeczki będzie o ok. 1,5 litra większa przy temp. 100 [sup']o[/sup]C. Sam mam garnek 30L i udaje mi się robić tak - od kilkunastu już warek - że uzyskuję 25L gotowego piwa. Wysładzam do 29-30L, zostawiając 1-2cm wolnego miejsca w garze. Też gotuję, też mam osady, oraz uwzględniam większą objętość gorącej brzeczki. Przypuszczam, że w 40L garze można warzyć ponad 30L warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 jak masz drugi garnek to możesz gotować np 5 litrów brzeczki i dodawać je do kotła po zakończeniu gotowania, ja tak potrafiłem zrobić 25 litrów piwa w 27 litrowym garnku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) jak masz drugi garnek to możesz gotować np 5 litrów brzeczki i dodawać je do kotła po zakończeniu gotowania, ja tak potrafiłem zrobić 25 litrów piwa w 27 litrowym garnku hmm. To też niezła opcja. Dzięki wszystkim za pomysły. Edytowane 4 Marca 2012 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 W 50l garnku robię 60l warki, z tym że w dużym garnku chmiele na goryczkę, a w mniejszym na aromat. Po gotowaniu wszystko łącze razem i jest ok. Stwierdziłem że nie ma różnicy czy chmiele razem czy osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Ja w garze 17l potrafię uwarzyć 23-25l piwa. Warunki stancji studenckiej, ale garów mniejszych Ci u nas dostatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) Najchętniej to bym rozbudował warzelnie, ale niestety nie mam możliwości finansowych, lokalowych i technicznych. Na pewno będzie lepiej, ale różnie z czasem, dlatego zastanawiam się nad tym. Na razie zrobiłem cztery warki, ale tak mi to piwo smakuję, że nie chce już spijać koncerniaków. Z opisu w wiki wychodzi, że ten sposób przy nie wielkim skoncentrowaniu brzeczki nie ma większego wpływu na smak. Także nie potrzebne porównanie przez kolegę sztyft do Żywca. Ni chcesz spijać koncerniaków ale chcesz warzyć ich metodami Edytowane 4 Marca 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Ni chcesz spijać koncerniaków ale chcesz warzyć ich metodami Coś w tym jest. Ale uważam, że ten jeden z procesów (HGB) które używają koncerny to nie jest ich jedyny grzeszek, że wychodzi im takie marne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Coś w tym jest. Ale uważam, że ten jeden z procesów (HGB) które używają koncerny to nie jest ich jedyny grzeszek, że wychodzi im takie marne piwo. Ważny jest też Piwowar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 (edytowane) W moich pierwszych warkach dodawałem Cisowianki (nawet po 3l do 18l brzeczki) i piwa dalej były smaczne. HGB nie jest takie straszne, jeżeli warzymy sobie bezstylowce, do wypicia ze znajomymi przy rozmowie. Zawsze to lepsze od Heinekena... Edytowane 4 Marca 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Mnie też ostatnio boli brak czasu i zastanawiam się jak to uzyskać więcej z niedzieli (zwyczajowo warzę w tym dniu). Najprostszym sposobem było by zastąpienie gara kegiem i warzenie po 40 - 50l ale.... jakoś tak wydaje mi się nudne posiadanie 40l tego samego piwa a dramatem może się okazać jeżeli nie będzie ono najlepsze a niestety takie się też zdarzają. W związku z tym pomyślałem nad dwoma rozwiązaniami. a) Zacieram w 40 l ale gotuję równolegle w dwóch garach po 20l. Dzięki temu mogę uzyskać dwa podobne piwa ale inaczej chmielone i/lub o innej gęstości plus potencjalnie różne drożdże. Czas warzenia wydłuży się o max 1 godzinę. Minusem jest konieczność zainwestowania w dodatkowy garnek (najlepiej 40l) oraz palnik b) Zacieram równolegle w dwóch garach dwie warki na 20l - czyli na raz uzyskuję dwa totalnie różne piwa. Minusem jest bieganie od jednej do drugiej - takie warzenie olimpijskie. Inwestycja jak wyżej. Jest jeszcze opcja całkowitego zmechanizowania procesu (sterowniki, mieszadła itd...etc...). Ponieważ jestem zupełnie nie techniczny oznaczało by to, że musiał bym kupić spiedla albo jakiś jego zmienik. W obu wypadkach koszt jest znaczny. Co o tym sądzicie ? Czy ktoś może próbował już takich rozwiązań i jak to się sprawdza w praktyce ? Pozdrawiam, Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Gdzieś na forum była czyjaś instrukcja jak uwarzyć dwie warki jednocześnie. O ile pamiętam było to nieźle wykombinowane. Tylko kurcze, kto i kiedy to pisał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 metoda stosowana przez fabryki piwa http://pl.wikipedia..../HGB_%28piwo%29 ps nie lepiej zrobić jedną normalną warkę w miesiącu więcej? Andrzej wyczuwasz różnicę smaku w gotowym piwie, przy dodaniu wody, celem ustalenia żądanego Blg w brzeczce przed fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Andrzej wyczuwasz różnicę smaku w gotowym piwie, przy dodaniu wody, celem ustalenia żądanego Blg w brzeczce przed fermentacją? Ja nie wiele wyczuwam i dlatego nie jestem certyfikowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Ja nie wiele wyczuwam i dlatego nie jestem certyfikowany Pocieszę Cię, certyfikowany też nie jest w stanie wyczuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Oni wyczuwają z jakiego regionu pochodził chmiel, oraz na jakim polu rósł jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Oni wyczuwają z jakiego regionu pochodził chmiel, oraz na jakim polu rósł jęczmień No no, i o której godzinie farmer go zasiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się