pendzacy_jelen Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Witam, mój Pilsner doczekał się w końcu momentu rozlania go do butelek, w związku z tym mam pytanie jak najlepiej odmierzyć ilość cukru niezbędą na refermentację. Najwygodniej byłoby mi wsypywać go bezpośrednio do butelek. Nie mam jednak miarki do cukru, czy miarka w postaci łyżeczki się nada ? Nie chcę bawić się w przelewanie piwa z kega z powrotem do balona, tym bardziej że nie mam w nim kranu. Chyba że lepiej tak zrobić. Poradźcie proszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Rozpuść cukier w wodzie, tak, żeby całość miała 200 ml, zagotuj, a następnie rozlej strzykawką po 5 ml na butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 a na przyszłość skalibruj sobie jakąś łyżkę. Ja korzystam dodatkowo z małego lejka. Lejek w butlę,nic sie nie rozsypuje i błyskawicznie dozuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) O niegłupie, znalazłem w domu łyżeczki miarowe, ale chyba strzykawka będzie dobra. Ile tego cukru odmierzyć na ~40L piwa. Pilsner Coopers z puchy. Edytowane 7 Marca 2012 przez pendzacy_jelen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 to zależy ile odferntontowało, ile mogło odfermentować i jak mocno chcesz mieć nagazowane . Tak ze 3 g na butelkę. Ja zaadaptowalem miarkę do mleka w proszku dla dzieci. Też się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 O niegłupie, znalazłem w domu łyżeczki miarowe, ale chyba strzykawka będzie dobra. Ile tego cukru odmierzyć na ~40L piwa. Pilsner Coopers z puchy. http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html (uwaga, od pszeniczniaków odjąć przynajmniej 1 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 łyżeczka cukru drobnego będzie więcej ważyła niż grubego a glukoza jeszcze więcej. Bawiłem się i łyżeczką i strzykawką niestety zdarzały się granaty i bardzo słabo nagazowane butelki. Przygotuj syrop, przelej do balona i wężykiem lej do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Ou too late, już strzykawką psiknąłem do butelek. Stoją teraz piękne cztery skrzyneczki i dojrzewają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 jedna mała płaska łyżeczka/na butlę 0,5 to dobra miarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Otworzyłem dzisiaj butelkę i jest słabo nagazowane. Wiem że jeszcze ma czas, ale czy jak nie osiągnę pożądanego poziomu nagazowania to mogę dolać jeszcze trochę syropu żeby się "dogazowało" ? I jak długo drożdże żyją w butelkach ? Będą w stanie ruszyć ? Edytowane 11 Marca 2012 przez pendzacy_jelen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Z tego co widzę butelkowałeś 4 dni temu, zapomnij o tym piwku na co najmniej miesiąc!!! Nie próbuj, nie otwieraj!!! Cierpliwości, będzie dobrze!!! Z czasem metodą prób i błędów ilość cukru do refermentacji będzie taka jaką lubisz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Wystawiłem po tygodniu na balkon, próbowałem dzisiaj jedną butelkę i jest już lepiej, choć jeszcze trochę brakuje. Czy temperatura w okolicach zera nie będzie za niska ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Wystawiłem po tygodniu na balkon, próbowałem dzisiaj jedną butelkę i jest już lepiej, choć jeszcze trochę brakuje. Czy temperatura w okolicach zera nie będzie za niska ? Jesli piwo nie jest jeszcze nagazowane to ta temp. zatrzyma prace drozdzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się