Jacenty Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Kilka razy natknąłem się na piwo, w którym oprócz ekstraktu chmielowego był jeszcze ekstrakt zizomeryzowany. Co to właściwie jest, do czego służy ? Po co go izomeryzować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Izohumulony powstające w trakcie gotowania brzeczki z chmielem, w gotowym piwie wrażliwe są na światło, pod wpływem którego ulegają różnym przemianom, w efekcie czego w piwie powstaje słynny aromat skunksowy . Aby zapobiec temu zjawisku, stosuje się albo butelki chroniące przed światłem - brązowe, albo ekstrakty wcześniej zizomeryzowane, nie ulegające takim przemianom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Ok, ale to piwa w zwykłych brązowych butelkach były. Czyli dmuchają na zimne sąsiedzi Czesi? Czy może oprócz właściwości chroniących przed światłem, są jeszcze inne zalety? A może to produkt w jakiś sposób wygodny w użyciu i dlatego stosowany przez browary czeskie, nawet w ciemnych butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Ekstrakty takie są wygodne w użyciu, bo nie wymagają już gotowania. Możemy dochmielić nim piwo już gotowe (bazowe), przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Ekstrakty takie są wygodne w użyciu, bo nie wymagają już gotowania. Możemy dochmielić nim piwo już gotowe (bazowe), przed rozlewem. Czyli jednak wygoda. To dobrze, bo wahałem się przed spożywaniem piwa z tym tajemniczym składnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się