waroms Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 (edytowane) Witam Do tej pory robiłem tylko górniaki które fermentowały i potem leżakowały w temp. 17-21 st. (17 stopni, a zimą może jakieś 2 stopnie mniej to minimum co jestem w stanie osiągnąć w domu). Od dłuższego czasu myślę o dolniakach i konieczności fermentowania ich w temp. 8-10 st. Myślałem o zakupie lodówki lub zamrażarki i dorobieniu sterowania, potem o zakupie większej lodówki o szer. 120 cm takiej jak w sklepach trzyma się napoje (bo weszłyby tam pewnie dwa fermentory i dodatkowo sporo butelek). I dzisiaj się narobiło! Przeczytałem tu na forum, że górniaki również powinny (a w każdym razie nie zaszkodzi im) leżakować w temp. 2-10 st. C. Mam w piwnicy jedno pomieszczenie, około 9-10 m2, które mógłbym przeznaczyć na taką mini chłodnię. Są tam tylko drzwi, nie ma okna, ściana zewnętrzna (wystająca częściowo z gruntu) ma 50 cm grubości łącznie z izolacją ściany wewnętrzne standardowe 12 cm. I teraz pytania, bo może ktoś z Was już temat przerabiał / badał / sam już coś takiego zrobił... Zwykły przenośny klimatyzator pewnie nie jest dobrym pomysłem? Znalazłem jakieś informacje w internecie że klimatyzatory mają zakres pracy od 16 do 30 st. C. Ale przy wielu (większości) klimatyzatorach nie znalazłem w ogóle żadnej informacji o tym do jakiej najniższej temperatury mogą schłodzić pomieszczenie. A może jakieś dodatkowe sterowanie da się dołożyć i obniżyć temperaturę? A może trzeba kupić agregat chłodniczy? Któryś z tych poniżej się nada? http://allegro.pl/ag...2192635863.html http://allegro.pl/ag...2189078122.html http://allegro.pl/ag...2197951172.html Ten trzeci to pewnie za duży jak na moje pomieszczenie i cena zniechęcająca... Jestem gotów wydać do kilkuset złotych. Czy podpowiecie coś w sprawie takiej chłodni? Ma to sens czy nie bardzo? Edytowane 15 Marca 2012 przez waroms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Wena wie dokładnie o co chodzi, zapytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Dzięki za informację. Właśnie znalazłem podobny wątek: http://www.piwo.org/topic/4484-chlodnia-a-raczej-klimatyzowane-pomieszczenie/page__hl__ch%C5%82odnia__fromsearch__1 Więc może żeby nie zaśmiecać forum to ten wątek do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się